Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

U Beču znaju gospodariti s otpadom!

Zahvaljujući čašama za višekratnu upotrebu u proteklih su 15 godina ušteđene 134 tone otpada

U austrijskom glavnom gradu je od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara.

Njihovom su upotrebom dosad ušteđene ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljikovog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!

U Beču su već devet godina na snazi stroge zakonske odredbe za sve organizatore događanja. Njima su, između ostalog, propisani koncepti za gospodarenje otpadom, njegovo odvojeno sakupljanje kao i upotreba višekratne ambalaže. Pritom se u obzir uzima i broj ljudi koji će se okupiti na određenom eventu.

  • Članica bečkog poglavarstva za okoliš, Ulli Sima, intenzivno se zalaže za upotrebu višekratnih čaša © Christian Jobst - PID

Članica bečkog poglavarstva za okoliš, Ulli Sima, naglasila je da upotreba višekratnih čaša značajno doprinosi zaštiti klime i čistoći u tom gradu. Upravo je na njezinu inicijativu prije 15 godina pokrenut bečki sustav za unajmljivanje posuđa za višekratnu upotrebu, čime su jednokratne čaše zamijenjene višekratnim. Za njih se plaća kaucija, a nakon korištenja se odvoze i peru za ponovnu upotrebu. Mogućnosti njihove primjene su brojne, od manjih događanja u vrtićima, školama i fakultetima do većih open-air evenata, a zanimljivo je da ih se upotrebljavalo i na „Eurosongu“ koji je 2015. održan u Beču.

  • Kavoljupci strpljivo čekaju u redu ispred poznate bečke kavane Café Central © S.F. / Ekovjesnik

Osim što ova „zelena“ opcija pogoduje zaštiti okoliša, za organizatore je često i povoljnija od zbrinjavanja jednokratnih plastičnih čaša jer im je za pranje višekratnih već pokrivena četvrtina troškova. Osim toga, iskustvo je pokazalo da ove izrazito kvalitetne čaše privlače i svojim izgledom te donose veće prihode od prodaje pića.

  • SPÖ-ova gradska zastupnica Ulli Sima i Christian Chytil, direktor tvrtke „Cup Solutions“ su u prosincu 2018. godine predstavili novi bečki sustav višekratnih šalica za kavu / Fotografija: Ismail GOKMEN/PID / Meinbezirk.at

Uz ovu hvalevrijednu inicijativu Grad Beč podržava i zajednički pilot-projekt višekratnih šalica za Coffee to go tvrtke Cup Solutions u kojem već sudjeluje 100 partnerskih poduzeća. Prvi takav projekt u austrijskoj metropoli ima za cilj smanjenje uporabe jednokratnih šalica za kavu za van, a od prošlog ljeta u optjecaj ih je stavljeno preko 250.000, čime je dosad ušteđeno čak 5 tona otpada.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Međimurje i dalje šampion u odvojenom sakupljanju otpada

Kako je na svojim mrežnim stranicama danas objavilo komunalno poduzeće PRE-KOM iz Preloga, prema preliminarnim podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH o odvajanju otpada u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu, Međimurje je i dalje najuspješnije u odvojenom sakupljanju otpada.

Beč spaja žute i plave spremnike za otpad

U Beču se plastične boce i višeslojna ambalaža za piće od 9. rujna odlažu zajedno s metalnim limenkama i ostalom metalnom ambalažom u žutim spremnicima ili u žutim vrećicama. Otpad će se i dalje odvajati te zasebno obrađivati, a dosadašnji plavi spremnici za metalnu ambalažu odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti novima do ožujka 2020. godine.

Uvođenje naknade za ambalažu je sramotna socijalna mjera koju će platiti gospodarstvo i građani

Davor Škrlec se protivi najavljenoj odluci Ministarstva zaštite okoliša i energetike o ponovnom uvođenju naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka volumena dva decilitra. Umjesto toga, potrebno je čim prije uvesti proširenu odgovornost proizvođača (EPR), jer bi to u konačnici dovelo do financijskog rasterećenja hrvatskog gospodarstva i građana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER