Beč ispituje primjenu višekratnih šalica za „kavu za van“

Od siječnja promjene za bečke kavoljupce

Uvođenjem višekratnih šalica na godišnjoj razini će se spasiti 1300 smreka i uštedjeti energija koju u godinu dana potroši 2500 kućanstava

Početkom 2019. godine u Beču započinje zajednički pilot-projekt tvrtke CUP SOLUTIONS i Grada Beča. Prvi takav projekt u austrijskoj metropoli ima za cilj smanjenje uporabe jednokratnih šalica za kavu za van.

Od sredine siječnja u partnerskim ugostiteljskim objektima će se pri kupnji kave za van dobiti višekratna šalica za koju će se platiti kaucija u vrijednosti jednog eura. Nakon ispijanja kave, šalica će se moći vratiti u neki drugi partnerski ugostiteljski objekt ili u automate koji će preko aplikacije ili u obliku bona vršiti povrat kaucije. Za potrebe provedbe projekta automati će biti postavljeni diljem prvog bečkog okruga, primjerice na stanice podzemne željeznice i na javnim površinama.

Glavni cilj projekta je očuvanje okoliša

Rok korištenja jednokratnih šalica za kavu je svega 15 minuta nakon čega najčešće završe u otpadu.

„Radujem se ovom pilot-projektu zahvaljujući kojem će već u prvoj godini primjene na otpadu završiti čak milijun šalica manje. Time smanjujemo štetan utjecaj na okoliš i štedimo resurse bez da ograničavamo potrošača koji će na jednostavan način moći vratiti šalicu“, rekla je Ulli Sima, bečka gradska zastupnica zadužena za okoliš i bečke komunalne službe.

SPÖ-ova gradska zastupnica Ulli Sima i Christian Chytil, direktor tvrtke "Cup Solutions" predstavili su novi bečki sustav višekratnih šalica za kavu / Fotografija: Ismail GOKMEN/PID / Meinbezirk.at

Prema procjenama, svake godine u Beču na otpadu završi čak oko 84 milijuna jednokratnih šalica za kavu. Uvođenjem višekratnih šalica, koje će se moći koristiti i do 500 puta, na godišnjoj razini će se spasiti 1300 smreka i uštedjeti energija koju u godinu dana potroši 2500 kućanstava. Kada bi se ušteđena energija mogla pretočiti u električni autobus, njime bi 30 ljudi 150 puta moglo napraviti krug oko planeta Zemlje. Christian Chytil, direktor Cup Solutionsa - partner tvrtke Grada Beča, napominje kako se već mnogo poznatih bečkih pekara i ugostiteljskih objekata priključilo projektu te kako sustav povrata mora biti jednako praktičan za kupce i prodavače.

eurocommpr.at / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Reciklirana kora krumpira kao održiva alternativa tradicionalnim materijalima

MDF ploče čest su građevinski materijal vrlo dobrih svojstava, no nakon odbacivanja itekako štete okolišu jer se zbog toksičnih veziva ne mogu reciklirati. Dizajneri iz Londona došli su na ideju kako smanjiti negativne ekološke učinke otpada ovakvih građevinskih materijala, ali i prekomjernog otpada hrane. Razvili su održiv i komercijalno upotrebljiv materijal od otpada krumpira.

Uvođenje naknade za ambalažu je sramotna socijalna mjera koju će platiti gospodarstvo i građani

Davor Škrlec se protivi najavljenoj odluci Ministarstva zaštite okoliša i energetike o ponovnom uvođenju naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka volumena dva decilitra. Umjesto toga, potrebno je čim prije uvesti proširenu odgovornost proizvođača (EPR), jer bi to u konačnici dovelo do financijskog rasterećenja hrvatskog gospodarstva i građana.

Kava je zdrava, a ni talog nije za baciti!

Iza svakodnevne konzumacije kave ostaje velika količina taloga koja ne mora završiti u otpadu, već se može učinkovito iskoristiti za pretvorbu u biogorivo. Londonska tvrtka Bio-bean u suradnji s naftnom kompanijom Shell, proizvodi biogorivo iz kave za pogon londonskih gradskih autobusa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER