Beč ispituje primjenu višekratnih šalica za „kavu za van“

Od siječnja promjene za bečke kavoljupce

Uvođenjem višekratnih šalica na godišnjoj razini će se spasiti 1300 smreka i uštedjeti energija koju u godinu dana potroši 2500 kućanstava

Početkom 2019. godine u Beču započinje zajednički pilot-projekt tvrtke CUP SOLUTIONS i Grada Beča. Prvi takav projekt u austrijskoj metropoli ima za cilj smanjenje uporabe jednokratnih šalica za kavu za van.

Od sredine siječnja u partnerskim ugostiteljskim objektima će se pri kupnji kave za van dobiti višekratna šalica za koju će se platiti kaucija u vrijednosti jednog eura. Nakon ispijanja kave, šalica će se moći vratiti u neki drugi partnerski ugostiteljski objekt ili u automate koji će preko aplikacije ili u obliku bona vršiti povrat kaucije. Za potrebe provedbe projekta automati će biti postavljeni diljem prvog bečkog okruga, primjerice na stanice podzemne željeznice i na javnim površinama.

Glavni cilj projekta je očuvanje okoliša

Rok korištenja jednokratnih šalica za kavu je svega 15 minuta nakon čega najčešće završe u otpadu.

„Radujem se ovom pilot-projektu zahvaljujući kojem će već u prvoj godini primjene na otpadu završiti čak milijun šalica manje. Time smanjujemo štetan utjecaj na okoliš i štedimo resurse bez da ograničavamo potrošača koji će na jednostavan način moći vratiti šalicu“, rekla je Ulli Sima, bečka gradska zastupnica zadužena za okoliš i bečke komunalne službe.

SPÖ-ova gradska zastupnica Ulli Sima i Christian Chytil, direktor tvrtke "Cup Solutions" predstavili su novi bečki sustav višekratnih šalica za kavu / Fotografija: Ismail GOKMEN/PID / Meinbezirk.at

Prema procjenama, svake godine u Beču na otpadu završi čak oko 84 milijuna jednokratnih šalica za kavu. Uvođenjem višekratnih šalica, koje će se moći koristiti i do 500 puta, na godišnjoj razini će se spasiti 1300 smreka i uštedjeti energija koju u godinu dana potroši 2500 kućanstava. Kada bi se ušteđena energija mogla pretočiti u električni autobus, njime bi 30 ljudi 150 puta moglo napraviti krug oko planeta Zemlje. Christian Chytil, direktor Cup Solutionsa - partner tvrtke Grada Beča, napominje kako se već mnogo poznatih bečkih pekara i ugostiteljskih objekata priključilo projektu te kako sustav povrata mora biti jednako praktičan za kupce i prodavače.

eurocommpr.at / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Uvođenje naknade za ambalažu je sramotna socijalna mjera koju će platiti gospodarstvo i građani

Davor Škrlec se protivi najavljenoj odluci Ministarstva zaštite okoliša i energetike o ponovnom uvođenju naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka volumena dva decilitra. Umjesto toga, potrebno je čim prije uvesti proširenu odgovornost proizvođača (EPR), jer bi to u konačnici dovelo do financijskog rasterećenja hrvatskog gospodarstva i građana.

Ovaj stroj za kavu ne proizvodi otpad, a pokreće ga ljudska snaga

Aparati za kavu su već odavno neizostavni u kućanstvima. Neki su i pravi statusni simbol, no osim što znaju biti i jako skupi ne zaboravimo da troše električnu energiju i još gore – njihove kapsule za kavu vrlo su štetne za okoliš! Srećom, na tržištu se pojavljuju sve povoljniji strojevi, a ljubav prema ovom omiljenom napitku bez kojeg mnogi ne mogu započeti dan, a kamoli učinkovito obavljati radne zadatke, može se spojiti i s ljubavlju prema prirodi i očuvanom okolišu!

Kava je zdrava, a ni talog nije za baciti!

Iza svakodnevne konzumacije kave ostaje velika količina taloga koja ne mora završiti u otpadu, već se može učinkovito iskoristiti za pretvorbu u biogorivo. Londonska tvrtka Bio-bean u suradnji s naftnom kompanijom Shell, proizvodi biogorivo iz kave za pogon londonskih gradskih autobusa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER