Obala Bjelokosti plastični otpad koristi za izgradnju škola

Za izgradnju jedne učionice potrebna su tri tjedna do najviše mjesec dana, i čekić kao jedini alat!

Lokalna zajednica iz Obale Bjelokosti udružila se s UNICEF-om te plastični otpad s odlagališta koristi za proizvodnju plastičnih cigli od kojih se grade školske učionice. Priču o tome nedavno je objavio BBC.

Ove školske učionice u potpunosti su izgrađene od plastičnog otpada prikupljenog u Obali Bjelokosti – u zemlji u kojoj školu ne pohađa čak 1,6 milijuna djece. Jedan od razloga za to je nedovoljan broj škola i školskih učionica. Međutim, od 2018. godine plastični otpad s lokalnih odlagališta pretvoren je u 26 novih učionica.

Angeline je učiteljica već duže od 40 godina, a ponekad istovremeno podučava stotinjak djece. Kaže kako je djecu znala podučavati u prostorima u kojima se zbog nedostatka prostora nije moglo disati, a djeca nisu imala dovoljno mjesta za sjedenje.  

No, UNICEF i kolumbijska tvrtka Conceptos Plásticos zajedno su razvili tehnologiju za pretvaranje plastičnog otpada u cigle i tijekom sljedeće dvije godine u Obali Bjelokosti namjeravaju sagraditi 528 učionica. Cigle su u potpunosti izrađene od plastičnog otpada, imaju dobre izolacijske karakteristike, nisu zapaljive, ne propuštaju vodu i, što je najvažnije, znatno su jeftinije od konvencionalnih građevinskih materijala. Za njihovu izradu nije potreban cement ili pijesak, a za izgradnju jedne učionice potrebna su tri tjedna do najviše mjesec dana, i čekić kao jedini alat.

U Obali Bjelokosti reciklira se svega pet posto plastičnog otpada, no zahvaljujući uspješnoj provedbi ovog projekta, UNICEF je ovdje već sagradio tvornicu za proizvodnju plastičnih cigli. Također, lokalno stanovništvo je naučilo kako i odbačene plastične vrećice imaju svoju vrijednost te se zbog toga mogu koristiti za drugu namjenu. Projekt je, stoga, djelovao i na edukaciju stanovništva čime je smanjena količina otpada koja završava u okolišu.

Cilj projekta je također zapošljavanje žena koje sada imaju glavnu ulogu na tržištu plastičnog otpada i zarađuju prodajom prikupljenog otpada. Iako plastični otpad završava na odlagalištima u najsiromašnijim zajednicama, zahvaljujući novom načinu gospodarenja otpadom u sljedeće dvije godine omogućit će se izgradnja učionica za 25.000 djece.

Pogledajte kratki BBC-jev video koji potpisuju Daniel South i Eric Biantuadi.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Snøhetta dizajnira novi urbani crveni tepih za legendarnu La Croisette u Cannesu

Projekt vrijedan 160 milijuna eura pokreće se s ciljem ponovnog osmišljavanja prostora legendarnog Bulevara Croisette koji se nije obnavljao još od 1960-ih. Sivilo asfalta ustupit će mjesto novoj promenadi s popločenjem od crvenog granita u koji će se ugraditi mesingane linije i ploče s oznakama turističkih znamenitosti, nazivima većih hotela te palmom kao neizostavnim simbolom grada.

Igračke koje čine razliku

Za svaku kupnju jedne od drvenih igračaka izdvaja se pet kuna za donaciju kojom će UNICEF didaktičko-senzoričkom opremom opremiti 10 osnovnih škola Sisačko-moslavačke županije te educirati nastavnike o njihovom korištenju.

Na zadarskoj tržnici vrećice ne koriste štedljivo!

Prodavači na zadarskoj tržnici vrećice dijele „šakom i kapom“ unatoč obvezi isticanja vidljive obavijesti potrošačima o njihovom štedljivom i racionalnom korištenju, piše današnji Zadarski list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER