Sretan vam Svjetski dan bez slamki!

Svakodnevno se u svijetu koristi i baca jedna milijarda jednokratnih plastičnih slamki!

Plastične slamke ugrožavaju život na našem planetu! Ovaj plastični proizvod koji se koristi manje od 10 minuta, najčešće završava odbačen negdje na našem planetu na više od 200 godina te će nadživjeti i nas i naše potomke.

Slamke onečišćuju naše rijeke i plaže, naša mora i oceane, no najgore od svega, odgovorne su za smrt brojnih morskih životinja. Pomislite na to kada i ako ih još uvijek koristite! Procjenjuje se kako se svakog dana u svijetu koristi i baca jedna milijarda jednokratnih plastičnih slamki, a do uvođenja zabrane jednokratnih plastičnih proizvoda u pojedinim zemljama EU-a, Europljani su godišnje koristili nevjerojatnih 36 milijardi slamki.

Prije tri godine dvije su francuske inicijative – Bas les Pailles i Bye Paille, pokrenule borbu protiv upotrebe plastičnih slamki s ciljem podizanja svijesti o štetnom okolišnom utjecaju plastičnih slamki te upoznavanja s alternativnim rješenjima za plastiku za jednokratnu uporabu.

Samo u Francuskoj svaki se dan jednokratno koristilo 8,8 milijuna slamki!

Neprofitna organizacija Bas Les Pailles pokrenula je peticiju za zabranu plastičnih slamki u Francuskoj koju je potpisalo preko 180.000 građana, dok je Bye Paille projekt neprofitne organizacije Low Carbon France, koja pomaže i savjetuje vlasnike kavana, barova i restorana pri napuštanju korištenja ovog štetnog plastičnog proizvoda za jednokratnu upotrebu.

  • Drugi Svjetski dan bez slamki obilježen je 2. veljače 2019., održavanjem manifestacija u desetak francuskih i još nekoliko europskih i svjetskih gradova.

Dana 3. veljače 2018. godine više od 30 zemalja pridružilo se obilježavanju prvog Svjetskog dana bez slamki uz sudjelovanje 2.000 volontera iz cijelog svijeta, dok je drugi obilježen 2. veljače 2019., održavanjem manifestacija u desetak francuskih i još nekoliko europskih i svjetskih gradova, ali u potpuno drukčijem ozračju. Naime, Europski parlament je u ožujku 2019. odobrio novi zakon kojim se od 2021. godine zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu, a među njima su osim plastičnih slamki i tanjuri, pribor za jelo i drugi plastični proizvodi.

Tvrtke koje proizvode plastične slamke moraju se čim prije preorijentirati na proizvodnju papirnatih i biorazgradivih slamki, no promjena je ipak u rukama potrošača. Svatko od nas pića može naručiti i bez plastičnih slamčica!

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

Jučer je obilježen drugi Svjetski dan bez slamki

Plastične slamke ugrožavaju život na našem planetu! Ovaj plastični proizvod koji se koristi manje od 10 minuta, završit će odbačen negdje na našem planetu na više od 200 godina te će nadživjeti i nas i naše potomke.

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

Kina objavila rat plastici za jednokratnu upotrebu

Kineska vlada je u nedjelju objavila plan za smanjenje upotrebe jednokratne plastike. Kao jedan od najvećih svjetskih korisnika plastike, Kina do kraja 2020. godine uvodi zabranu plastičnih vrećica u supermarketima i trgovačkim centrima najvećih gradova, dok će u ostalim dijelovima zemlje zabrana stupiti na snagu do kraja 2022. godine. Osim vrećica, do kraja ove godine zabranit će se i korištenje slamki za jednokratnu upotrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER