Zelena akcija: „30 godina aktivizma, otpora i promjena“

Zelena akcija ove godine slavi veliki 30. rođendan - tri desetljeća djelovanja na području okolišne i društvene pravde!

Konferencija Zelene akcije pod nazivom „30 godina aktivizma, otpora i promjena“ održat će se u petak, 31. siječnja s početkom u 9.30 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2) u Zagrebu.

Tijekom ovog razdoblja, Zelena akcija je provela više od 30 kampanja javnog zagovaranja, veliki broj uličnih akcija, prosvjeda, dala podršku mnogim lokalnim inicijativama u Hrvatskoj i šire, poticala pozitivne zakonodavne promjene, zaustavila mnoge štetne projekte i zakone, educirala građanke i građane o temama zaštite okoliša i klimatskih promjena, itd. 

Svoj 30. rođendan Zelena akcija odlučila je obilježiti velikom konferencijom čiji je cilj okupiti udruge, inicijative, institucije, aktiviste i aktivistkinje, novinare i novinarke, s kojima su svih ovih godina surađivali, kao i zainteresiranu javnost, kako bi zajedno predstavili te, naravno, proslavili sve dosadašnje uspjehe, postignute unatoč mnogim preprekama. Dodatno, s obzirom na hitnost klimatske krize, kao i trenutno hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, konferencija ima za cilj i zagovarati ambiciozne klimatske i energetske politike na razini RH i EU.

Konferencija će se sastojati od četiri panel rasprave: 

  • „Klimatski aktivizam u Hrvatskoj zadnjih 30 godina“ (9.30 - 11.00)
  • „Klimatski aktivizam i građanski otpor u Europi“ (11.30 - 13.00)
  • „Lokalne građanske inicijative u Hrvatskoj i regiji“ (14.00 - 15.30)
  • „Sužava li se prostor za aktivističko djelovanje i medijske slobode?“  (16.00 - 17.30).

Cijeli program konferencije s popisom govornica i govornika nalazi se u prilogu i na sljedećoj poveznici. Ulaz je slobodan i nije potrebna prethodna prijava.

Zelena akcija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Luka Tomac je novi predsjednik Zelene akcije

U srijedu 23. rujna izborna skupština Zelene akcije izabrala je Luku Tomca za novog, osmog po redu, predsjednika Zelene akcije, nakon njegovog dugogodišnjeg aktivističkog angažmana u udruzi.

Treći prosvjed protiv Bandića: Dosta je!

Veliki prosvjed protiv Bandićeve otimačine, pod nazivom „Dosta je!“, održat će se u subotu 1. veljače, s početkom u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića. Organizatori su inicijativa „Zagreb te zove“ te udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad.

Let's Go Green! 1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama

Zelene i održive knjižnice noviji su segment i pravac u knjižničarstvu, a djeluju s ciljem edukacije svojih korisnika, odnosno promocije i popularizacije održivog razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija, arhitekture i inovacija

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER