Treći prosvjed protiv Bandića: Dosta je!

Zagrepčanke i Zagrepčani ponovno prosvjeduju protiv Bandića

Veliki prosvjed protiv Bandićeve otimačine, pod nazivom „Dosta je!“, održat će se u subotu 1. veljače, s početkom u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića. Organizatori su inicijativa „Zagreb te zove“ te udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad.

Nastavlja se niz prosvjeda protiv lošeg gospodarenja u gradu Zagrebu i „delanja“ zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Nakon prvog prosvjeda „Vrijeme je - Zagreb je spreman“, održanog 21. prosinca 2019. te „Kriv si!“ (4. siječnja 2020.), inicijativa „Zagreb te zove“ te udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad najavljuju treći, dosad najveći prosvjed koji će se pod nazivom „Dosta je!“ održati na Trgu bana Jelačića u subotu 1. veljače s početkom u 16 sati.

 

Kao razlog za prosvjed, organizatori ističu kako gradonačelnik Bandić za svoje ortake čuva projekt Manhattan i vrijedna gradska zemljišta, a stanovnike Zagreba ostavlja da se guše u smeću čiji odvoz još i poskupljuje. Nakon što su mu na dva ranija prosvjeda građanke i građani Zagreba poručili da ODSTUPI! i KRIV SI!, ovog puta će Zagrepčanke i Zagrepčani Bandiću poručiti: DOSTA JE!

Organizatori naglašavaju kako bi Bandićeva moć u Zagrebu bila znatno manja da nema čvrstu podršku HDZ-a u Gradskoj skupštini te kako se premijer Plenković odlučio vezati pupčanom vrpcom s USKOK-ovim optuženikom. „Jasno je kako snosi punu odgovornost za šikaniranje stanovnika Zagreba koje provodi Bandić“, poručuju organizatori prosvjeda.

  • Prosvjed održan pred Gradskom skupštinom 9. prosinca 2019. / Foto: Zelena akcija

Prvi dan veljače odabran je za prosvjed jer će samo nekoliko dana kasnije Gradska skupština odlučivati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji donosi niz problematičnih izmjena. Građani i građanke Zagreba usprotivili su se tome na nekoliko prijašnjih prosvjeda, a tijekom ljeta su poslali preko 30.000 primjedbi na sadržaj, no Grad je sve odbio. Prosvjednici će od svih zastupnika i zastupnica Gradske skupštine zatražiti da se napokon odupru Bandiću i njegovoj politici koja uništava Zagreb, a prvi korak prema tome je glasanje protiv ovakvog štetnog GUP-a.

„Zagrebu treba potpuno novi i pravedni GUP koji na participativan način definira razvojnu budućnost našeg grada. Treba nam GUP koji se suočava s posljedicama klimatskih promjena, koji daje odgovor na gorući problem nedostatka priuštivog stanovanja, koji napokon nudi rješenje za kaos u gospodarenju otpadom te donosi red i rješava probleme koje je Bandić stvorio“, navodi se u priopćenju organizatora prosvjeda.

Osim toga, upravo 1. veljače započinje novi sustav naplate odvoza otpada, što će nekim kućanstvima povećati račune i do šest puta.

„Takva Bandićeva pljačka je vrhunac bahatosti jer umjesto da računi pojeftine onima koji otpad odvajaju, znatno će poskupjeti svima. Njegova nedavna izjava kako će u travnju ipak malo spustiti cijene samo je loša manipulacija jer će stanovnici Zagreba i dalje imati višestruko veće račune nego do sada“, ističu udruge.

Ovog će puta prosvjed nastupom podržati i nekoliko glazbenika i glazbenica, a organizatori najavljuju i skoru objavu programa prosvjeda. Do tada više informacija potražite na stranici Facebook događaja.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Dosta je! Dođite na prosvjed!

Veliki prosvjed protiv Bandićeve otimačine pod nazivom „Dosta je!“ će se održati u subotu 1. veljače u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića, a organiziraju ga udruga Siget te Zelena akcija i Pravo na grad.

U četvrtak 6. veljače novi prosvjed protiv Milana Bandića

Nakon prosvjeda održanog u subotu 1. veljače, na kojem se okupilo više od 20.000 Zagrepčanki i Zagrepčana koji su Bandiću poručili „dosta je!“, udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad najavljuju novi prosvjed koji će se održati u četvrtak 6. veljače.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER