Zagrebačka Čistoća konačno objavila novi cjenik odvoza otpada

Zagrepčanke i Zagrepčani od 1. veljače mogu očekivati drastično veće račune za odvoz smeća

Zagrebačka Čistoća objavila je izračun prema kojem od 1. veljače korisnicima namjerava obračunavati uslugu odvoz smeća, odnosno miješanog komunalnog otpada. Osim fiksnog dijela za sva kućanstva u iznosu od 68,57 kuna, sada je poznat i varijabilni dio.

Slijedom ranijih najava, Zagrepčanke i Zagrepčane od 1. veljače ove godine očekuje drastično poskupljenje odvoza smeća. Fiksni dio cijene u visini od 68,57 kuna poznat nam je od donošenja odluke Gradske skupštine Grada Zagreba u prosincu prošle godine, a varijabilni se doznao objavom obavijesti o izmjeni cijene javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada s 1. veljače 2020.

Fiksni dio cijene usluge odvoza smeća bit će jednak za sve stambene objekte, i to bez obzira na veličinu stana i broj članova kućanstva koji u njemu žive. Međutim, na fiksni dio cijene nadovezuje se varijabilni, čime će se ukupni iznos na računima korisnika povećati nekoliko puta. Cijena varijabilnog dijela će se tako od 1. veljače obračunavati kao umnožak mjesečnog broja pražnjenja, veličine spremnika i naknade za odvoz otpada po litri. Cijena odvoza po litri iznosit će 12 lipa (točnije 0,1206 kn), međutim građani dosad nisu plaćali fiksni dio usluge odvoza smeća koji s PDV-om iznosi 68,57 kuna i predstavlja cijenu obvezne minimalne javne usluge na području Grada Zagreba za korisnike javne usluge razvrstane u kategoriju korisnika kućanstvo.

  • Cijena za količinu predanog miješanog komunalnog otpada / Izvor: Čistoća

U obavijesti se također navode cijene obvezne (fiksne) minimalne javne usluge na području Grada Zagreba za korisnike javne usluge razvrstane u potkategorije korisnika koji nisu kućanstvo i to (s uključenim PDV-om):

  • za potkategoriju I. iznosi 119,99 kn (Škole i vrtići, učilišta, vjerski objekti, samostani, bolnice, dnevne bolnice, ambulante, domovi za starije osobe, ustanove socijalne skrbi i druge slične djelatnosti)
  • za potkategoriju II. iznosi 85,71 kn ( uredi, javni uredi, agencije, banke, uredski prostori državne uprave, županijske i lokalne samouprave, sudova, agencija, pošta, fondova i slično, humanitarne organizacije, osiguravajuća društva, odvjetnički i javnobilježnički uredi, turističke agencije, objekti za igre na sreću, udruge, muzeji, galerije, knjižnice, knjižare, izložbeni prostori, kina, kazališta, sportske dvorane, ambulante)
  • za potkategoriju III. iznosi 154,28 kn (Korisnici (pravne i fizičke osobe - obrtnici) koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost bez pružanja usluge smještaja, ali uz pripremu i/ili posluživanje hrane (na primjer: restoran, gostionica, zdravljak, zalogajnica, pečenjarnica, pizzeria, bistro, slastičarnica, objekti brze prehrane, kavana, pivnica, buffet, kantina, pub, krčma, caffe bar, konoba, klet, kušaonica, pripremnica obroka - catering, objekt jednostavnih usluga u kiosku i slično) te tržnica, benzinska postaja, trgovački centar i druge slične djelatnosti)
  • za potkategoriju IV. iznosi 137,14 kn (Korisnici (pravne i fizičke osobe - obrtnici) koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost bez pružanja usluge smještaja i bez pripreme i/ili posluživanja hrane (na primjer: caffe bar, noćni klub, noćni bar, disco klub i slično) te klub za zabavu na otvorenome, organizator javnih manifestacija, mesnica, ribarnica, prodavaonica mliječnih i suhomesnatih proizvoda, benzinska postaja, supermarket, trgovina prehrambenom robom, trgovački centar i druge slične djelatnosti)
  • za potkategoriju V. iznosi 102,85 kn (Korisnici koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (fizička osoba - građanin koji iznajmljuje sobu/apartman/kuću za odmor i slično)
  • za potkategoriju VI. iznosi 188,56 kn (Korisnici (pravne i fizičke osobe - obrtnici) koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i pružaju uslugu smještaja (kamp, hotel, hostel, prenoćišta i slično)
  • za potkategoriju VII. iznosi 205,71 kn (Luka, autobusni i željeznički kolodvor, zračna luka i druge slične djelatnosti)

Na kraju, u obavijesti se detaljno navode i cijene ugovornih kazni, a o njihovoj se visini možete informirati ovdje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Knežiji se brane sve zagrebačke zelene površine

Prije nekoliko dana Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba na društvenim mrežama pohvalio se infografikom kojom ponosno ističe da zelene površine čine 75,3 posto površine Grada Zagreba. Prema tom podatku Zagreb je očito „zeleniji“ i od samog Beča - „najzelenije prijestolnice svijeta“, koji eto jedva jedvice godinama uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 posto.

Bez evidencije o preuzetoj količini nema ni naplate nove cijene odvoza smeća

„Poslije 15 godina 'planiranja' sustava za gospodarenje otpadom pod palicom gradonačelnika Bandića građanima prijeti kaos oko završne faze uspostave odvojenog prikupljanja otpada, kao i naplate istog. Ovo je rezultat nerada i neplanskog djelovanja, a sve će morati platiti građani!“, izjavio je Renato Petek.

Bandić najavio češći odvoz plastike i papira te pojeftinjenje usluge od 1. travnja

Od ovog tjedna zagrebačka Čistoća odvozi plastiku i papir svakog tjedna, a ne dvaput mjesečno kao do sada, a u toj se podružnici Zagrebačkog holdinga uz „blagoslov“ gradonačelnika Bandića sprema nova kadrovska i organizacijska čistka. Naime, Milan Bandić je iznenada šokiran nefunkcioniranjem gradske Čistoće i otkrićem da se Zagreb guši u smeću.

Bandić mora povući novi cjenik za otpad kojim se pljačka građane!

Zelena akcija zahtijeva povlačenje novog cjenika za naplatu odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Traži i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio kaotičan način prikupljanja otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER