Bandić najavio češći odvoz plastike i papira te pojeftinjenje usluge od 1. travnja

Otpad koji se donedavno nije odvozio mjesecima, sad će se odvoziti jednom tjedno!

Od ovog tjedna zagrebačka Čistoća odvozi plastiku i papir svakog tjedna, a ne dvaput mjesečno kao do sada, a u toj se podružnici Zagrebačkog holdinga uz „blagoslov“ gradonačelnika Bandića sprema nova kadrovska i organizacijska čistka. Naime, Milan Bandić je iznenada šokiran nefunkcioniranjem gradske Čistoće i otkrićem da se Zagreb guši u smeću.

Gradonačelnik Bandić je iznenada postao svjestan „kantastrofalne“ situacije u gospodarenju otpadom u Zagrebu! No, izglednije je kako je ovo iznenadno osvještenje ipak rezultat nezadovoljstva njegovih koalicijskih partnera ishodom predsjedničkih izbora i nečistoćom Zagreba tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, ali i sve češćih, brojnijih i glasnijih prosvjeda Zagrepčanki i Zagrepčana izazvanih dugogodišnjim lošim gospodarenjem gradom te višemjesečnim gušenjem u smeću čiji odvoz još i poskupljuje.

Gostujući u emisiji Radio Sljemena „Zagrebi po Zagrebu“, gradonačelnik Milan Bandić je na pitanje jesu li ga suradnici prevarili kada su mu rekli da je opravdano poskupljenje fiksnog dijela naknade za odvoz otpada na 68,57 kuna (s PDV-om) od 1. veljače odgovorio: „Nije mene nitko prevario, nego sam ja bedak što sam vjerovao, a kad vjerujete, a da ne provjeravate, onda završi ovako kako je završilo“.

  • Od 15. siječnja plastika i papir trebaju se odvoziti jednom tjedno / Foto: Ekovjesnik

U navedenoj emisiji potvrdio je da će se od 1. travnja sniziti fiksna naknada za 25 do 30 posto, a do tada će građani Zagreba Čistoći plaćati račune prema novom sustavu naplate odvoza otpada, što će nekim kućanstvima povećati troškove i do šest puta.

Također, Milan Bandić je na Radio Sljemenu izjavio da je šokiran nefunkcioniranjem gradske Čistoće te je stoga „dao zeleno svjetlo za radikalnu kadrovsku i organizacijsku čistku“ u toj podružnici Zagrebačkog holdinga. Također, Bandić je utvrdio da je Čistoći dao nalog da se od 15. siječnja plastika i papir odvoze jednom tjedno, a ne kako stoji u Odluci, svega dvaput mjesečno.

Naposljetku, gradonačelnik Bandić je priznao kako su zeleni otoci pretrpani smećem i najavio da će se jedan dio ukinuti te je građanima Zagreba obećao da će, u roku od mjesec dana, svi zeleni otoci biti očišćeni.

Cijeli razgovor sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem u emisiji „Zagrebi po Zagrebu“ možete poslušati na ovoj poveznici.

  • Bandić je obećao da će u roku od mjesec dana svi zeleni otoci biti očišćeni / Foto: Ekovjesnik

Najavljenu kadrovsku i organizacijsku čistku u zagrebačkoj Čistoći komentirao je nezavisni oporbeni gradski vijećnik Renato Petek: „Možda nije nesposobno svih šest direktora Čistoće u proteklih pet godina, već onaj tko ih mijenja, postavlja? Bandić kaže da je šokiran nefunkcioniranjem Čistoće, a ja vjerujem da ekipa privatnika koja radi s gradom na poslovima s otpadom nije, da im je super!“

Inače, Zagrebački holding je na društvenim mrežama platio oglas kojim građane Zagreba poziva da u slučaju potrebe odvoza otpada prije planiranog termina to dojave na besplatni broj 0800 818 919 „u bilo koje doba dana“ te se građanima zahvalio na suradnji.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

FZOEU: Do ljeta isporuka više od milijun novih spremnika za gradove i općine

Do sredine lipnja ove godine četiristotinjak gradova i općina koji su se javili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima. U tijeku je isporuka oko 1,18 milijuna spremnika različitog volumena za odvojeno prikupljanje papira, plastike, biootpada te ostalog reciklabilnog otpada.

Bez evidencije o preuzetoj količini nema ni naplate nove cijene odvoza smeća

„Poslije 15 godina 'planiranja' sustava za gospodarenje otpadom pod palicom gradonačelnika Bandića građanima prijeti kaos oko završne faze uspostave odvojenog prikupljanja otpada, kao i naplate istog. Ovo je rezultat nerada i neplanskog djelovanja, a sve će morati platiti građani!“, izjavio je Renato Petek.

Bandić mora povući novi cjenik za otpad kojim se pljačka građane!

Zelena akcija zahtijeva povlačenje novog cjenika za naplatu odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Traži i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio kaotičan način prikupljanja otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER