Luka Tomac je novi predsjednik Zelene akcije

Od 2012. godine Luka Tomac u Zelenoj akciji vodi program Klimatskih promjena što je ostao fokus njegovog programskog rada do danas

U srijedu 23. rujna izborna skupština Zelene akcije izabrala je Luku Tomca za novog, osmog po redu, predsjednika Zelene akcije, nakon njegovog dugogodišnjeg aktivističkog angažmana u udruzi.

Luka Tomac je u Zelenu akciju došao kao volonter prije više od 15 godina te je kao voditelj Aktivističke grupe Zelene akcije sudjelovao u kreiranju te provedbi brojnih javnih kampanja i akcija. Od 2012. godine, u Zelenoj akciji vodi program Klimatskih promjena što je ostao  fokus njegovog programskog rada do danas. Radio je na kampanjama poput “S.O.S za Jadran” i “Zaustavimo Plomin C”, sudjelovao na desetak UN-ovih klimatskih pregovora širom svijeta te kroz različite međunarodne projekte i kampanje uspješno povezivao stručnost na temi klimatskih promjena s kreativnim aktivizmom. Član je upravnog odbora Zelene akcije dugi niz godina, a u zadnja dva mandata obavljao je i dužnost potpredsjednika udruge. Dodatno, nekoliko je godina bio član upravnog odbora najveće globalne mreže organizacija za zaštitu okoliša, Friends of the Earth International. 

  • Luka Tomac / Foto: Maja Bota / Greenpeace Hrvatska

Na ovotjednoj Skupštini je izabran i novi upravni odbor Zelene akcije u sastavu: Luka Tomac, Enes Ćerimagić, Dora Sivka, Marija Mileta, Marko Košak, Bernard Ivčić i Željka Leljak Gracin. Skupština je izabrala i novi Nadzorni odbor u sastavu: Mirela Travar, Sven Janovski i Ivan Novosel. I na kraju, članice i članovi ZA usvojili su i novi Strateški plan za period 2020.-2024. godine, kao i financijske i narativne izvještaje.   

Dosadašnja predsjednica Zelene akcije, Željka Leljak Gracin, nakon četiri izuzetno uspješne godina na čelu udruge, nije se ponovno kandidirala za predsjednicu, ali i dalje ostaje raditi u Zelenoj akciji. Posvetit će se daljnjem razvoju programa Pravo okoliša, vođenju mreže okolišnih pravnika, Justice & Environment te radu u vladinu Savjetu za razvoj civilnog društva. Članice i članovi Zelene akcije zahvalili su joj na odličnom vođenju udruge te još jednom čestitali na ostvarenim uspjesima tokom njena mandata.

  • Foto: Zelena akcija

Podsjetimo, u protekle četiri godine zaustavljena je izgradnja spalionice otpada u Zagrebu, pokrenuto je niz kampanja protiv štetnih projekata poput krčkog LNG terminala, dana podrška mnogim lokalnim inicijativama, a pokrenute su i nove poput inicijative “Vratite magnoliju”, itd. U Zelenoj akciji ističu kako ovi uspjesi nikako ne bi bili mogući bez promišljenog i motivirajućeg vodstva dosadašnje predsjednice, kao i bez njihovog profesionalnog tima, aktivista i volontera te vanjskih partnera Zelene akcije.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sud odbio žalbu protiv VE Senj koja je veća od sporne VE Krš-Pađene

Visoki upravni sud odbacio je žalbu udruga Biom, Sunce i Zelena akcija protiv projekta VE Senj. Na ovaj način su okončani sporovi koji traju više od sedam godina između Ministarstva zaštite okoliša i energetike i udruge Biom oko tri projekta izgradnje vjetroelektrane Senj na području ekološke mreže Natura 2000 u blizini grada Senja, javljaju iz udruge Biom kojoj je koncem kolovoza dostavljena odluka Visokog upravnog suda.

Bandić se opet osvećuje Zelenoj akciji!

Danas je održana konferencija za medije Zelene akcije povodom smanjenja financiranja Zelenog telefona od strane Grada Zagreba za čak 67 %. To je uslijedilo nakon što se Zelena akcija žestoko sukobila s Milanom Bandićem kroz inicijativu „Vratite magnoliju“ te nakon što je ukazivala na gradonačelnikovu promašenu politiku gospodarenja otpadom.

LNG presuda neće zaustaviti kampanju protiv izgradnje terminala

Upravni sud u Rijeci je dana 25. veljače 2019. odbacio sve tri tužbe koje su Zelena akcija i Zelena Istra, Općina Omišalj te Primorsko-goranska županija podnijele protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o prihvatljivosti zahvata plutajućeg LNG terminala za okoliš, izvijestila je današnjim priopćenjem Zelena akcija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER