LNG presuda neće zaustaviti kampanju protiv izgradnje terminala

Nevjerojatna je razina pritiska i institucionalnog nasilja koju Vlada RH i tvrtka LNG Hrvatska vrše nad lokalnom zajednicom

Upravni sud u Rijeci je dana 25. veljače 2019. odbacio sve tri tužbe koje su Zelena akcija i Zelena Istra, Općina Omišalj te Primorsko-goranska županija podnijele protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o prihvatljivosti zahvata plutajućeg LNG terminala za okoliš, izvijestila je današnjim priopćenjem Zelena akcija.

Presuda je donesena odmah nakon jučer održanog drugog ročišta. Sutkinja je kratko navela kako nije utvrdila nezakonitosti u postupku donošenja rješenja o procjeni utjecaja na okoliš. 

„Nažalost nismo iznenađeni presudom. Smatramo kako je Vlada RH, kao i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, donošenjem odluke o državnom sufinanciranju plutajućeg LNG terminala te najavama o skorašnjem početku radova uvelike utjecala na rezultate ovog sudskog spora. Moglo bi se tvrditi kako je to i svojevrsni javni pritisak na sud“, izjavila je Marija Mileta, voditeljica kampanje protiv LNG terminala u Zelenoj akciji. 

Detaljno će obrazloženje tužitelji dobiti naknadno s presudom, na koju postoji mogućnost žalbe Visokom upravnom sudu.

„Nažalost, ovaj primjer pokazuje kako u Hrvatskoj zapravo nema adekvatne pravne zaštite u postupcima zaštite okoliša. Naime, u ovom, kao i drugim okolišnim predmetima pred upravnim sudovima u RH, bila su odbijena predložena vještačenja, kao i svjedočenja, što takoreći znači, da nije bilo uobičajenog dokaznog postupka“, rekla je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije.

Zanimljivo je kako je, bez obzira na neusklađenost ovog zahvata u okoliš s prostornim planom, sud zauzeo stav kako to nije predmet ovog sudskog postupka već postupka osporavanja lokacijske dozvole.

„To je vrlo neobično jer je usklađenost s prostornim planom preduvjet pokretanja postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš“, dodala je Leljak Gracin.

Ova presuda svakako ne označava kraj borbe protiv ovog izuzetno štetnog projekta. 

„Nevjerojatna je razina pritiska i institucionalnog nasilja koju Vlada RH i tvrtka LNG Hrvatska vrše nad lokalnom zajednicom, kao i svih 18.944 građana i građanki koji su dali svoj potpis protiv projekta. Ovakvo se stanje kršenja ljudskih i građanskih prava nikako ne smije normalizirati. Stoga će Zelena akcija nastaviti s kampanjom protiv čitavog LNG projekta kao i davanjem podrške lokalnoj zajednici na Krku", zaključila je Mileta. 

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Zagrebu održana tribina o suradničkim vijećima u zaštićenim područjima

Važnost uključivanja lokalnih zajednica i drugih zainteresiranih dionika (poljoprivreda, šumarstvo, vodno gospodarstvo, turizam…) za održivo i transparentno upravljanje zaštićenim područjima međunarodno je priznata, a svijest o tome posljednjih 20-ak godina sve više raste i u Hrvatskoj.

Prosvjed PROT!V plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku

Danas se u Rijeci u organizaciji Općine Omišalj održava veliki prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku. Prosvjed počinje u 12 sati na riječkom Korzu, odnosno na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, a organizira se i potpisivanje peticije protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Rijeci, Njivicama, Omišlju, Malinskoj, Dobrinju, Vrbniku, Krku, Puntu, Baški i Opatiji.

Omišljani su protiv plutajućeg LNG terminala

Eko udruge tvrde kako ovaj projekt nema ekološku, ekonomsku, ni sigurnosnu dimenziju, a posebno im smeta upotreba klora, što prema riječima Marijane Cvijetić Piršić iz udruge Eko Kvarner studijom nije posebno obrađeno. Dodatan problem predstavlja i korištenje mora za uplinjavanje LNG-ja, čime će se ono hladiti za 5-7 stupnjeva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER