Cijene solarne energije padaju, dok ugljične rastu

Ekološki problemi više nisu jedina pokretačka snaga zbog kojih se potiče korištenje obnovljivih izvora energije

Troškovi korištenja solarne energije, kao i drugih oblika obnovljive energije, i dalje nastavljaju padati. Sve niže cijene mogu se pripisati učinkovitijoj tehnologiji i aukcijskim praksama koje osiguravaju najnižu moguću cijenu izgradnje.

Solarna revolucija

Studije koje se bave istraživanjem cijena solarne energije, otkrile su neke iznenađujuće rezultate. Naime, prema podacima koje je prikupio Bloomberg New Energy Finance, cijene novih solarnih instalacija pale su za 26 posto u posljednjih godinu dana. Na tržištima poput Indije i Kine, taj postotak je još i veći.

Cijene obnovljivih izvora energije su toliko pale da je sada isplativije graditi objekte pokretane obnovljivom energijom, nego što je održavati postojeće termoelektrane na ugljen i nuklearne elektrane u pogonu.

Godišnja analiza troškova energije pokazuje da su cijene tradicionalnih izvora energije porasle u posljednjih godinu dana, dok cijene obnovljivih izvora poput Sunca i vjetra nastavljaju padati.

Dva osnovna čimbenika koja doprinose snižavanju cijena obnovljivih izvora energiju su poboljšanje tehnologije i povećano korištenje aukcija za poticanje konkurentnih cijena. Danas se s istom količinom Sunčeve energije može proizvesti više električne energije nego prije, što nam je dobar pokazatelj tehnološkog napretka.

U slučaju energije vjetra, Alberto Gandolfi, voditelj istraživačkog odjela u multinacionalnoj tvrtki Goldman Sachs, objašnjava kako današnji vjetroagregati mogu proizvesti jednaku količinu električne energije pri brzinama vjetra od 11 mph, nego što su prije deset godina to mogli proizvesti vjetroagregati pri duplo većim brzinama vjetra od 22 mph.

Sa solarnom energijom u bolje poslovanje

„Ono što je započelo kao proces dekarbonizacije, zahvaljujući boljoj tehnologiji, uskoro će postati proces vođen troškovima i ekonomijom“, dodao je Gandolfi.

Drugim riječima, ekološki problemi više nisu jedina pokretačka snaga zbog kojih se potiče korištenje obnovljivih izvora energije, već je to sada postalo i tržišno pitanje. Vlade i razne tvrtke vide obnovljivu energiju kao način za uštedu novca te se ekološka korist sada može smatrati popratnim učinkom koji dolazi s boljim poslovanjem.

Iako dobrodošle, vladine subvencije više nisu neophodne za izgradnju postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije. Veliki broj projekata može napredovati i bez subvencija.

Primjer je Velika Britanija u kojoj su 2016. godine ukinute subvencije za obnovljive izvore energije, a koja je i bez njih uspjela podnijeti prijedlog za izgradnju solarne farme ukupne snage od 350 MW. To će biti prvo postrojenje takvog tipa izgrađeno nakon ukidanja državnih subvencija.

Koliko se obnovljivi izvori brzo razvijaju, upućuje i podatak da se u SAD-u radna mjesta u solarnoj industriji otvaraju čak 17 puta brže negu u ostatku američkog gospodarstva.

Budućnost korištenja obnovljivih izvora energije je pred nama. To potvrđuju smanjenje troškova i bolja tehnologija s većom učinkovitosti koji promiču ovaj važan proces za spas planeta i njegovih stanovnika.  

K.P.

VEZANE VIJESTI

„Grad koji pedalira je zdravi grad!“

Tako tvrdi francuski ekonomist i urbanist Frédéric Héran koji zagovara prijelaz na ekološki prihvatljive vrste prijevoza u gradovima. Unatoč pokušajima osporavanja provedbe planova održive mobilnosti, pa tako i što veće zastupljenosti bicikla, Héran vjeruje kako je u Parizu i drugim europskim gradovima već dovoljno razvijena svijest o nužnosti prelaska na „zelenu“ mobilnost.

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER