U Coca-Coli tvrde da ljudi i dalje žele plastične boce

Jeste li znali da Coca-Cola svake sekunde prodaje 4.000 plastičnih boca sa svojim napitcima?

Coca-Colina šefica za ekološku održivost svojim izjavama na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu vjerojatno nije nikoga previše iznenadila. Posve je jasno da zastupa stajalište multinacionalnog giganta čije se poslovanje zasniva na rastu prodaje i ostvarivanju profita, a ne na brizi za očuvanje okoliša. Pravi odgovor na njene tvrdnje mogu ponuditi potrošači ili barem njihov ekološki osviješteniji dio, a pojedine organizacije za zaštitu okoliša već pozivaju na bojkot Coca-Colinih brendova.

Coca-Cola neće prestati koristiti plastične boce za jednokratnu upotrebu, jer ih potrošači i dalje žele, izjavila je za BBC Bea Perez, šefica za ekološku održivost u kompaniji Coca-Cola. „Naši kupci ih vole jer se mogu zatvoriti i lagane su.“

Tri milijuna tona plastične ambalaže godišnje ili 200.000 boca u minuti

Kompanija koja je već dvije godine zaredom identificirana kao najveći svjetski proizvođač plastičnog otpada, obvezala se prikupiti i reciklirati cjelokupnu količinu svoje plastične ambalaže do 2030. godine. No, brojni aktivisti i organizacije za zaštitu okoliša tvrde da se velik broj njihovih boca ipak neće reciklirati te će završiti na odlagalištima otpada.

Podsjetimo, Coca-Cola godišnje proizvodi oko tri milijuna tona plastične ambalaže, što iznosi čak 200.000 plastičnih boca u minuti. Temeljem globalnih akcija čišćenja i revizije brendova, tri multinacionalna giganta Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo su drugu godinu zaredom identificirani kao tri najveća svjetska proizvođača plastičnog otpada, kako je navedeno u prošlogodišnjem izvještaju pokreta Break Free From Plastic „BRANDED Volume II: Identifying the World’s Top Corporate Plastic Polluters“.

Godinu dana ranije, ista su tri brenda bila odgovorna za 14 posto plastičnog otpada, a prednjačila je Coca-Cola čiji je plastični otpad pronađen duž obala, u parkovima i na ulicama u čak 40 od 42 zemlje svijeta.

„Prilagodba potrošačima“

U svom govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Bea Perez, šefica za ekološku održivost u Coca-Coli, rekla je da su u kompaniji shvatili da moraju postati „dio rješenja problema“, a obvezali su se da će do 2030. godine u svojim ambalažama koristiti najmanje 50 % recikliranog materijala. Također, Perez je najavila suradnju s nevladinim organizacijama širom svijeta kako bi se unaprijedilo prikupljanje plastičnih boca.

Međutim, Perez je izjavila da kompanija ipak ne može odustati od plastične ambalaže, iako to od njih zahtijevaju brojni aktivisti i organizacije za zaštitu okoliša, jer bi takva odluka kompanije mogla odbiti kupce i smanjiti prodaju. Također, Perez je rekla da upotreba isključivo aluminijske i staklene ambalaže može dodatno povećati ugljični otisak kompanije.

„Kompanija svoje poslovanje mora prilagoditi željama potrošača“, izjavila je Perez u Davosu. „Dakle, dok istovremeno mijenjamo našu infrastrukturu za punjenje boca, potičemo recikliranje i inovacije u proizvodnji, potrošačima moramo pokazati kojim mogućnostima raspolažemo. Oni će svoje navike promijeniti s nama.“

Perez je također izjavila da poštuje idealizam mladih aktivista, poput 19-godišnje Melati Wijsen, koja je sa svojom sestrom Isabel prošle godine uspjela uvjeriti upravu otoka Balija da zabrani upotrebu jednokratnih plastičnih proizvoda kao što su plastične vrećice, slamke i posude za hranu. Navedeni plastični proizvodi onečistili su more oko Balija i ugrozili sav morski život.

Coca-Colina šefica za ekološku održivost čak se složila sa zahtjevima da Coca-Cola svoje ciljeve zaštite okoliša treba postići prije zacrtanog roka u 2030. godini, no nije htjela reći hoće li od toga odustati ako im planovi ne uspiju.

„Moramo postići taj cilj i u tome ćemo uspjeti – to se uopće ne dovodi u pitanje“, odlučna je Bea Perez.

  • Coca-Cola je i dalje najveći svjetski onečišćivač / Foto: Justin Hofman / Greenpeace

Recikliranje nije rješenje problema

Po objavi rezultata prošlogodišnje revizije brendova, glavni koordinator pokreta Break Free From Plastic Von Hernandez rekao je kako izvještaj pruža još više dokaza da velike svjetske korporacije žurno trebaju poduzeti znatno više kako bi riješile plastičnu krizu koju su same prouzročile. „Njihovo kontinuirano oslanjanje na plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu proizvodi samo još više plastike koja se i dalje baca u okoliš, a recikliranje ovaj problem neće riješiti. Pokret Break Free From Plastic, iza kojeg stoji gotovo 1.800 organizacija iz cijelog svijeta, poziva korporacije na hitno smanjenje proizvodnje jednokratne plastike i pronalaženje inovativnih rješenja usmjerenih na alternativne materijale koji ne uzrokuju onečišćenje“, rekao je Von Hernandez.

„Većina korporacija poput Coca-Cole, Nestléa i PepsiCo-a u protekloj su se godini obvezale na smanjenje stvaranja ambalažnog otpada i rješavanje plastične krize, no njihove se strategije nažalost i dalje oslanjaju na neadekvatna rješenja poput zamjene plastike papirom ili bioplastikom te preveliku nadu polažu u globalni sustav recikliranja. Ove strategije u velikoj mjeri štite zastarjeli poslovni model koji je uostalom izazvao krizu plastičnog onečišćenja te neće učiniti ništa što bi spriječilo da ove robne marke budu ponovo proglašene glavnim izvorom onečišćenja u budućnosti“, rekla je Abigail Aguilar, koordinatorica kampanje za organizaciju Greenpeace za jugoistočnu Aziju.

Poziv na bojkot

Izjava Coca-Coline šefice za ekološku održivost izazvala je već reakcije velikog broja aktivista i organizacija za zaštitu okoliša, a neke od njih poput inicijative i-boycott.org pozivaju na bojkot proizvoda ove kompanije.

Kako se navodi u peticiji „protiv Coca-Coline plastične krize i pljačke vode“, 2050. godine u svjetskim bi morima i oceanima moglo biti više plastike od ribe, a Coca-Cola tome doprinosi godišnjom proizvodnjom od 180 milijardi plastičnih boca ili 200.000 u minuti. U 2018. recikliralo se svega 7 % plastičnog otpada, a upotreba reciklirane plastike nije održiva jer se tijekom procesa recikliranja plastika razgrađuje, pa je za izradu novog materijala uvijek potrebno još više plastike.

Također, prema podacima iz 2006. godine, za proizvodnju jedne litre Coca-Cole potrebno je čak šest litara vode, što u uvjetima sve češćih suša i nestašice vode u najsiromašnijim zemljama svijeta znači uskraćivanje pitke vode. Navodi se podatak kako u meksičkom San Cristobalu Coca-Cola koristi čak 750.000 litara vode dnevno, a u Indiji 1,5 milijuna litara vode dnevno, odnosno više od 300 milijardi litara na svim kontinentima zajedno. Nedostatak pristupa sigurnoj vodi dovodi do dehidratacije, isušivanja tla, problema osobne higijene te zdravstvenih problema i raznih zaraznih bolesti. Stoga se od Coca-Cole zahtijeva da umjesto korištenja podzemnih voda i ispuštanja pročišćenih otpadnih voda, za proizvodnju koristi pročišćenu obrađenu vodu.

Također, za potrošače je pripremljen i video „BuyOrNot“ koji se dijeli na društvenim mrežama od rujna prošle godine, a možete pogledati i priloženi dokumentarac „The Secrets Behind Coca Cola's Plastic Waste“.

Vjerujete li i dalje u Coca-Colin „svijet bez otpada“ i želite li još uvijek piti iz njihovih plastičnih boca?

  • S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Hrvatska može i mora bez štetne jednokratne plastike!

Potrebni su hitni i konkretni koraci od strane Vlade RH i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bi Hrvatska ispunila zadane ciljeve smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike te riješila nagomilane probleme zagađenja plastikom.

Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo ponovno identificirani kao najveći svjetski proizvođači plastičnog otpada

Temeljem globalnih akcija čišćenja i revizije brendova, Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo drugu su godinu zaredom identificirani kao tri najveća svjetska proizvođača plastičnog otpada, navodi se u novom izvješću pokreta Break Free From Plastic „BRANDED Volume II: Identifying the World’s Top Corporate Plastic Polluters“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER