Ususret pariškom klimatskom One Planet Summitu

Okrugli stol o utjecaju klimatskih promjena

Okrugli stol organizira se u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca 2017. godine na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike te u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom, na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma.

Okrugli stol o utjecaju klimatskih promjena na Hrvatsku i zemlje u njezinom okružju održat će se u subotu, 9. prosinca 2017. godine od 10 do 14 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2, Zagreb).

Ovo događanje organiziraju Hrvatski panel za klimatske promjene i nevladina udruga Eko Kvarner uz podršku Francuskog veleposlanstva te u suradnji s Veleposlanstvom Kanade u Republici Hrvatskoj.

Cilj ove konferencije je podizanje svijesti tijela javne vlasti i gospodarskog sektora, civilnog društva i hrvatskih medija po pitanju utjecaja klimatskih promjena na ključne sektore za razvoj Hrvatske kao što su poljoprivreda, energija i turizam. Konferencija također ima za cilj ponuditi operativne preporuke predstavnicima vlasti na svim razinama (nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj), kao i akterima privatnog sektora, kako bi se ubrzala provedba konkretnog djelovanja u korist klime.

Ovaj okrugli stol organizira se u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca 2017. godine na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike te u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom, na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma. Bit će prvenstveno posvećen aktivnijem financiranju, kako javnom tako i privatnom, kako bi se povećalo djelovanje po pitanju klime i postigao napredak u konkretnim projektima.

Usredotočit će se na pet tema: djelovanje po pitanju ugljične neutralnosti; povećanje transparentnosti i financiranja tvrtki i investitora u korist klime; dogovaranje cijene ugljika; povećanje sredstava za prilagodbu; ulaganje u inovacije vezane za tehnologije s niskom razinom emisije ugljika.

Hrvatsku će Vladu na summitu predstavljati predsjednik Vlade, Andrej Plenković, te ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić. Neki od predstavnika hrvatskog civilnog društva također su najavili sudjelovanje.

Hrvatski panel za klimatske promjene je nevladina i nestranačka skupina stručnjaka (njih 30-ak), osnovana u siječnju 2015. godine povodom priprema Republike Hrvatske i zemalja u okruženju za konferenciju COP 21 u Parizu. Od početka svog djelovanja panel ostvaruje ekspertnu, financijsku i logističku podršku Francuskog veleposlanstva u Zagrebu. Nevladina udruga Eko Kvarner mu osigurava tajništvo.

 

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kako je jedna laguna postala prva linija obrane od klimatskih promjena

Stanovništvo na albanskoj obali Jadranskog mora se s ozbiljnom prijetnjom podizanja razine mora suočava već duži niz godina, no čini se kako je za jedan dio obale pronađeno prirodno rješenje koje albanska vlada koristi uz pomoć Globalnog fonda za okoliš i UN-ovog Programa za okoliš.

Ususret pariškom klimatskom One Planet Summitu

U Zagrebu se u subotu održava okrugli stol u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma i to na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom.

One Planet Summit ubrzava akcije protiv klimatskih promjena

Na dvogodišnjicu usvajanja povijesnog Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, svjetske se vođe, predvođene predsjednikom Francuske Republike, Emmanuelom Macronom, predsjednikom Svjetske banke, Jim Yong Kimom i glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda, Antóniom Guterresom, ponovno susreću u glavnom gradu Francuske s ciljem ubrzavanja akcija protiv klimatskih promjena i pronalaženja konkretnih odgovora za zaštitu planeta.

Macron: Gubimo bitku protiv globalnog zatopljenja!

„Nismo dovoljno brzi u borbi protiv klimatskih promjena“, izjavio je na pariškom One Planet Summitu predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron i upozorio okupljene svjetske čelnike kako „polako gubimo bitku“ protiv globalnog zatopljenja. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER