Ususret pariškom klimatskom One Planet Summitu

Okrugli stol o utjecaju klimatskih promjena

Okrugli stol organizira se u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca 2017. godine na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike te u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom, na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma.

Okrugli stol o utjecaju klimatskih promjena na Hrvatsku i zemlje u njezinom okružju održat će se u subotu, 9. prosinca 2017. godine od 10 do 14 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2, Zagreb).

Ovo događanje organiziraju Hrvatski panel za klimatske promjene i nevladina udruga Eko Kvarner uz podršku Francuskog veleposlanstva te u suradnji s Veleposlanstvom Kanade u Republici Hrvatskoj.

Cilj ove konferencije je podizanje svijesti tijela javne vlasti i gospodarskog sektora, civilnog društva i hrvatskih medija po pitanju utjecaja klimatskih promjena na ključne sektore za razvoj Hrvatske kao što su poljoprivreda, energija i turizam. Konferencija također ima za cilj ponuditi operativne preporuke predstavnicima vlasti na svim razinama (nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj), kao i akterima privatnog sektora, kako bi se ubrzala provedba konkretnog djelovanja u korist klime.

Ovaj okrugli stol organizira se u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca 2017. godine na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike te u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom, na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma. Bit će prvenstveno posvećen aktivnijem financiranju, kako javnom tako i privatnom, kako bi se povećalo djelovanje po pitanju klime i postigao napredak u konkretnim projektima.

Usredotočit će se na pet tema: djelovanje po pitanju ugljične neutralnosti; povećanje transparentnosti i financiranja tvrtki i investitora u korist klime; dogovaranje cijene ugljika; povećanje sredstava za prilagodbu; ulaganje u inovacije vezane za tehnologije s niskom razinom emisije ugljika.

Hrvatsku će Vladu na summitu predstavljati predsjednik Vlade, Andrej Plenković, te ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić. Neki od predstavnika hrvatskog civilnog društva također su najavili sudjelovanje.

Hrvatski panel za klimatske promjene je nevladina i nestranačka skupina stručnjaka (njih 30-ak), osnovana u siječnju 2015. godine povodom priprema Republike Hrvatske i zemalja u okruženju za konferenciju COP 21 u Parizu. Od početka svog djelovanja panel ostvaruje ekspertnu, financijsku i logističku podršku Francuskog veleposlanstva u Zagrebu. Nevladina udruga Eko Kvarner mu osigurava tajništvo.

 

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zadnja šansa za spas plemenite periske

Znanstvenici koji su se sredinom rujna okupili na otoku Krku na stručnom skupu o recentnom pomoru plemenitih periski u Jadranu i Mediteranu nakon dodatnih konzultacija i ronilačkih pregleda donijeli su zaključke i predložili realno provodiv akcijski plan za spas te vrlo vrijedne i važne vrste od izumiranja.

Ususret pariškom klimatskom One Planet Summitu

U Zagrebu se u subotu održava okrugli stol u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma i to na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom.

One Planet Summit ubrzava akcije protiv klimatskih promjena

Na dvogodišnjicu usvajanja povijesnog Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, svjetske se vođe, predvođene predsjednikom Francuske Republike, Emmanuelom Macronom, predsjednikom Svjetske banke, Jim Yong Kimom i glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda, Antóniom Guterresom, ponovno susreću u glavnom gradu Francuske s ciljem ubrzavanja akcija protiv klimatskih promjena i pronalaženja konkretnih odgovora za zaštitu planeta.

Macron: Gubimo bitku protiv globalnog zatopljenja!

„Nismo dovoljno brzi u borbi protiv klimatskih promjena“, izjavio je na pariškom One Planet Summitu predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron i upozorio okupljene svjetske čelnike kako „polako gubimo bitku“ protiv globalnog zatopljenja. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER