Macron: Gubimo bitku protiv globalnog zatopljenja!

Alarmantno upozorenje okupljenim svjetskim čelnicima

„Nismo dovoljno brzi u borbi protiv klimatskih promjena“, izjavio je na pariškom One Planet Summitu predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron i upozorio okupljene svjetske čelnike kako „polako gubimo bitku“ protiv globalnog zatopljenja.

Na pariškom One Planet Summitu koji se održava na dvogodišnjicu povijesnog Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, predsjednik Francuske Republike i glavni inicijator održavanja Summita Emmanuel Macron uputio je danas alarmantno upozorenje okupljenim svjetskim čelnicima.

„Gubimo bitku protiv globalnog zatopljenja i klimatskih promjena“, rekao je Macron i dodao „Nismo dovoljno brzi u borbi protiv klimatskih promjena i situacija je postala dramatična. Ukoliko svi zajedno ne ubrzamo borbu protiv klimatskih promjena, svi ćemo biti odgovorni.“

„Krajnje je vrijeme za akciju jer je hitna situacija postala trajna“, rekao je francuski predsjednik ispred okupljenih čelnika i predstavnika mnogih država, međunarodnih institucija i istaknutih osoba iz svijeta politike, umjetnosti i kulture.

„Nećemo moći reći da nismo znali.“

Macron je podsjetio i na riječi upozorenja francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca iz rujna 2002. godine koje je izrekao na summitu u Johannesburgu: „Naša kuća gori, a mi okrećemo glavu. Nećemo moći reći da nismo znali.“

„Činjenica da se fosilna goriva još uvijek subvencioniraju znači da svjesno investiramo u vlastiti gubitak”, rekao je glavni tajnik UN-a António Guterres uz napomenu da „rat” protiv klimatskih promjena još nije dobiven.

Summit je okupio više od 160 svjetskih čelnika

Prije sudjelovanja na Summitu, Emmanuel Macron je na ručku u Elizejskoj palači ugostio više od 160 šefova država, vlada i izaslanstava, kao i poznatih osoba iz svijeta politike, umjetnosti i kulture koje su se pridružile pariškom One Planet Summitu, koji je započeo u jutarnjim satima na otoku Île Seguin u zapadnom dijelu Pariza (Boulogne-Billancourt).

Među sudionicima Summita su glavni tajnik UN-a António Guterres i predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, suorganizatori ovog događaja, oko šezdeset šefova država i vlada, uključujući i meksičkog predsjednika Enriquea Peña Nietoa, kralja Maroka Mohammeda VI., zatim predsjednici Obale Bjelokosti, Toga, Kameruna i Madagaskara, saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, britanska premijerka Theresa May, španjolski premijer Mariano Rajoy, kao i nizozemski i belgijski premijeri Mark Rutte i Charles Michel te mnogi drugi.

Na Summitu nema predstavnika američke administracije

Iako na Summitu nema prisutnih predstavnika američke administracije, pozivu Emmanuela Macrona odazvale su se mnoge poznate osobe iz SAD-a, poput milijardera Billa Gatesa, glumaca Seana Penna i Leonarda DiCapria te bivšeg guvernera Kalifornije Arnolda Schwarzeneggera.

Francuski predsjednik je također još jednom izjavio kako se nada da će Donald Trump ipak promijeniti svoj stav o klimatskim promjenama. „Spreman sam ga ponovno dočekati ukoliko SAD ponište odluku o povlačenju iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama“, izjavio je Macron.

Le Nouvel Observateur / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zeleni oporavak i klimatska kriza nisu dovoljno zastupljeni u predizbornoj kampanji

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea su u utorak navečer pored Medvedgrada u Zagrebu organizirali projekciju poruka i vizuala na šumu kako bi ukazali na važnost zelenog oporavka, odnosno dovođenja zaštite klime i okoliša u središte planiranja oporavka od gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

One Planet Summit ubrzava akcije protiv klimatskih promjena

Na dvogodišnjicu usvajanja povijesnog Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, svjetske se vođe, predvođene predsjednikom Francuske Republike, Emmanuelom Macronom, predsjednikom Svjetske banke, Jim Yong Kimom i glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda, Antóniom Guterresom, ponovno susreću u glavnom gradu Francuske s ciljem ubrzavanja akcija protiv klimatskih promjena i pronalaženja konkretnih odgovora za zaštitu planeta.

Svjetska banka od 2019. prestaje s financiranjem fosilnih goriva

Obilježavajući dvogodišnjicu usvajanja Pariškog klimatskog sporazuma, Svjetska banka je na ovogodišnjem One Planet Summitu u Parizu objavila novi plan o prestanku financiranja naftnih i plinskih projekata od 2019. godine.

Francuska zabranjuje proizvodnju nafte i plina

Francuski parlament je u utorak izglasao zakon kojim će se u Francuskoj i njezinim prekomorskim teritorijima postupno zabraniti istraživanje i proizvodnja nafte i prirodnog plina do 2040. godine, kao što je to već najavljeno ranije ove godine. Riječ je o prvoj takvoj odluci neke zemlje u svijetu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER