One Planet Summit ubrzava akcije protiv klimatskih promjena

Zajedničkim djelovanjem protiv klimatskih promjena

Na dvogodišnjicu usvajanja povijesnog Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, svjetske se vođe, predvođene predsjednikom Francuske Republike, Emmanuelom Macronom, predsjednikom Svjetske banke, Jim Yong Kimom i glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda, Antóniom Guterresom, ponovno susreću u glavnom gradu Francuske s ciljem ubrzavanja akcija protiv klimatskih promjena i pronalaženja konkretnih odgovora za zaštitu planeta.

One Planet Summit održava se na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike te u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom i bit će posvećen ključnom pitanju značajnijeg financiranja i usmjeravanja svjetskih novčanih tokova u investicije koje su dobre za okoliš, kako bi se borbi protiv klimatskih promjena dao novi poticaj i postigao napredak u konkretnim projektima. Summit će također predstaviti uspješne inicijative koje mogu biti dodatno unaprijeđene pravom vrstom podrške.

Mogu li klimatske promjene ujediniti svijet?

Dobra je vijest da je Pariški sporazum o klimatskim promjenama ratificiralo 170 zemalja svijeta i da je unatoč svemu, pa i odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a, uspio zaživjeti u rekordnom vremenu za manje od godinu dana. Borba protiv klimatskih promjena odvija se u svim zemljama svijeta i na svim razinama, a mnogi se sektori počinju usklađivati s Pariškim sporazumom i ciljevima održivog razvoja.

Također, mnoge su se svjetske nacije pravodobno uključile u borbu protiv klimatskih promjena i implementaciju ciljeva Pariškog sporazuma u nacionalne zakone. Tome treba dodati i posebno ohrabrujuću činjenicu kako se globalni rast obnovljivih izvora energije poput energije vjetra i solarne energije udvostručuje svakih 5 i pol godina.

Pitanje je mogu li se svjetske nacije ujediniti u poduzimanju zajedničkih konkretnih akcija u borbi za spas našeg jedinog planeta? To bi uistinu trebalo biti samo retoričko pitanje jer plan B, kao ni planet B, u ovom slučaju ne postoje. One Planet Summit će stoga pokušati pružiti nove konkretne odgovore na ovo pitanje te odrediti kako javne i privatne financije mogu podržati inovacije i ubrzati zajedničke napore cijelog svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.

Prikladna lokacija održavanja

One Planet Summit održava se na otoku Île Seguin u zapadnom dijelu Pariza (Boulogne-Billancourt) u novosagrađenoj pariškoj dvorani La Seine Musicale. Osim ljepotom i oblikom koji prati otok i rijeku Seineu, dvorana se ističe i svojom inovativnošću. Središnja drvena školjka prekrivena je s više od 1.000m² fotonaponskih solarnih panela postavljenih na način da prate kretanje Sunca i time učinkovitije prikupljaju energiju.

Tri cilja i jedno opredjeljenje: zajedničko djelovanje

Prilagodba, ublažavanje i mobilizacija - tri su ključne riječi Summita i bit će raspravljene u poslijepodnevnim satima, a svaku od njih promovirat će jedan od tri organizatora: António Guterres, Emmanuel Macron i Jim Yong Kim. Na Summitu sudjeluju stotine lidera iz svih sektora, odlučni da pokažu snagu zajedničkog djelovanja u rješavanju takvog globalnog pitanja kao što je borba protiv klimatskih promjena. To se nastoji postići pronalaženjem novih sredstava za financiranje prilagodbe našeg načina života neizbježnim promjenama, daljnjim ubrzavanjem i poboljšavanjem učinkovitosti napora za smanjenjem emisija stakleničkih plinova i osiguravanjem ključne potpore svjetskog financijskog sektora.

Ministarski dio Summita odvija se u formi 4 panela na sljedeće teme: Kako povećati financiranja za klimatske akcije, Greening financiranje održivog gospodarstva, Ubrzavanje akcija na lokalnoj  i regionalnoj razini  u svrhu klime te Jačanje politika za ekološku i sveobuhvatnu tranziciju.

Hrvatsku na Summitu predstavljaju predsjednik Vlade, Andrej Plenković te ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, a sudjelovanje su najavili i pojedini predstavnici hrvatskog civilnog društva.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zeleni oporavak i klimatska kriza nisu dovoljno zastupljeni u predizbornoj kampanji

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea su u utorak navečer pored Medvedgrada u Zagrebu organizirali projekciju poruka i vizuala na šumu kako bi ukazali na važnost zelenog oporavka, odnosno dovođenja zaštite klime i okoliša u središte planiranja oporavka od gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Macron: Gubimo bitku protiv globalnog zatopljenja!

„Nismo dovoljno brzi u borbi protiv klimatskih promjena“, izjavio je na pariškom One Planet Summitu predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron i upozorio okupljene svjetske čelnike kako „polako gubimo bitku“ protiv globalnog zatopljenja. 

Svjetska banka od 2019. prestaje s financiranjem fosilnih goriva

Obilježavajući dvogodišnjicu usvajanja Pariškog klimatskog sporazuma, Svjetska banka je na ovogodišnjem One Planet Summitu u Parizu objavila novi plan o prestanku financiranja naftnih i plinskih projekata od 2019. godine.

Francuska zabranjuje proizvodnju nafte i plina

Francuski parlament je u utorak izglasao zakon kojim će se u Francuskoj i njezinim prekomorskim teritorijima postupno zabraniti istraživanje i proizvodnja nafte i prirodnog plina do 2040. godine, kao što je to već najavljeno ranije ove godine. Riječ je o prvoj takvoj odluci neke zemlje u svijetu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER