MZOE: Počeo s radom sustav evidencije lokacija odbačenog otpada ELOO

U trenutku objave članka nismo mogli pristupiti stranicama sustava

Od 1. siječnja javnosti je dostupan sustav evidencije lokacija odbačenog otpada (ELOO), objavilo je u petak Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Sudeći po količinama smeća na ulicama Zagreba i ostalih hrvatskih gradova, komunalni redari će morati raditi prekovremeno.

Riječ je o sustavu koji čini dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom, a što je propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpada, navodi MZOE.

Osim što je prvenstveno namijenjen komunalnim redarima za unos, obradu i pregled lokacija odbačenog otpada, višekorisnički sustav je sada dostupan i široj javnosti, putem kojeg građani mogu obavijestiti komunalne redare o lokacijama odbačenog otpada.

  • Izvor: MZOE

Odbačeni otpad građani mogu prijaviti na mrežnoj stranici ELOO na način da odaberu županiju, grad/općinu, opišu lokaciju i vrstu odbačenog otpada te prilože fotografiju odbačenog otpada. Nakon prijave odbačenog otpada od strane građana komunalni redari zaduženi za lokaciju na kojoj je otpad prijavljen dobivaju obavijest kako bi mogli obraditi prijavu, objašnjava se na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Sustav također omogućuje registriranim korisnicima (inspektorima zaštite okoliša, djelatnicima u županijama, ministarstvima i ostalim nadležnim tijelima) pregled podataka za ona područja nad kojima imaju nadležnost.

  • Zagreb opravdano nosi naslov „Europske prijestolnice smeća“ / Foto: Ekovjesnik

Više o načinu prijave lokacije odbačenog otpada može se pronaći u Info letku ELOO, a preporučeni internetski preglednici za rad na sustavu su Google Chrome i Firefox.

Iako koristimo oba navedena preglednika, u trenutku objave članka nismo mogli pristupiti navedenim stranicama. Možda je samo subota i dan izborne šutnje ili je netko jako dobro obavio svoj posao.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb: Apel za pridržavanje termina odvoza otpada

Zagrebački holding je građankama i građanima Zagreba u nedjelju 5. travnja ponovno uputio apel za pridržavanje termina odvoza otpada i povećanu svjesnost tijekom trenutne epidemiološke situacije.

Konferencija „zaGOspodarimo otpadom“

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizira konferenciju namijenjenu predstavnicima županija, gradova i općina pod nazivom „zaGOspodarimo otpadom“

Tko će preuzeti odgovornost za požar na Jakuševcu?

Zelena akcija traži da Grad Zagreb, ali i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, preuzmu odgovornost za jučerašnji požar na Jakuševcu i ugrožavanje zdravlja građana i građanki Zagreba te provedu detaljnu istragu uzroka požara.

Provjerite podatke o komunalnom otpadu za 2018. godinu!

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je na svojim stranicama objavilo privremene podatke o komunalnom otpadu za 2018. godinu. Podaci će se koristiti za potrebe izračuna poticajne naknade propisane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom pa je stoga važno izvršiti provjeru njihove ispravnosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER