Peticija za sprječavanje daljnjeg zagađenja kanjona Zrmanje

Izostala reakcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH

Potpisivanjem ove peticije građani mogu iskazati svoju zabrinutost i nezadovoljstvo dosad provedenim mjerama sanacije na području bivše tvornice glinice u Obrovcu te od nadležnih institucija zatražiti hitno pronalaženje rješenja koja će spriječiti daljnja zagađenja u budućnosti i trajno zaštititi i očuvati značajni krajobraz kanjona Zrmanje.

Nakon što je prošlog tjedna u rijeku Zrmanju i Novigradsko more ponovno dospio mazut, za koji se pretpostavlja da potječe iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu, u nedjelju 29. prosinca pokrenuta je peticija kojom se od Ministarstva zaštite okoliša i energetike traži hitno pronalaženje trajnih rješenja za sprječavanje daljnjeg zagađenja kanjona Zrmanje.

Kako se navodi u peticiji koju je pokrenula Dubravka Vitali Čepo, pojava mazuta u rijeci Zrmanji posljedica je nestručne sanacije na prostoru bivše tvornice glinice tijekom koje su velike količine mazuta ispuštene u tlo, odakle posljednjih dvadesetak godina učestalo izviru za vrijeme obilnih oborina. Nestručno su sanirani i bazeni s lužinom koji u slučaju popuštanja prijete uništenju kanjona rijeke Zrmanje te se peticijom naglašava potreba hitnog rješavanja ovog problema.

Peticija je upućena Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te ministru Tomislavu Ćoriću od kojeg se traži ozbiljno pristupanje problemu učestale pojave mazuta u rijeci Zrmanji i sprječavanje daljnjeg zagađenja kanjona i Novigradskog mora. Konkretno, peticijom se traži utvrđivanje točnog mjesta izviranja mazuta, hitno pronalaženje rješenja i poduzimanje svih potrebnih koraka kako bi se postojeći problem trajno riješio u što kraćem vremenskom roku. Također, traži se utvrđivanje propusta u sanaciji bazena s lužinom i sprječavanje izglednog prodiranja lužine u Zrmanju provođenjem dodatnih mjera zaštite.

Peticijom se, također, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike podsjeća da je kanjon Zrmanje od Obrovca do ušća u Novigradsko more zaštićen kao značajni krajobraz u dužini od oko 10 km i širinom do ruba kanjonskih strana, dok gornji tok rijeke pripada Parku prirode Velebit. Također, cijeli tok rijeke zaštićen je kao područje ekološke mreže Natura 2000 HR2000641 Zrmanja, a sam estuarij je dio područja HR4000030 Novigradsko i Karinsko more.

Čini se da za nadležno ministarstvo problem ne postoji jer se o njemu nije javno oglasilo niti objavilo priopćenje na svojim službenim mrežnim stranicama. Peticiju je tijekom prvog dana potpisalo preko 1.600 građana, a dostupna je na ovoj poveznici.

Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Mazut u Zrmanji i Novigradskom moru!

VEZANE VIJESTI

Mazut u Zrmanji i Novigradskom moru!

U rijeku Zrmanju, nabujalu od kiše, dospio je mazut koji rijeka nosi sve do Novigradskog mora. Pretpostavlja se da mazut potječe iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu. Onečišćenje je veliko i prijeti jednoj od naših najljepših rijeka na kojoj cijeli taj kraj gradi turističku budućnost, javio je HRT.

Hrvatske znanstvenice i znanstvenici predali Apel za klimatsku akciju

Apel za klimatsku akciju koji je potpisalo oko 550 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, danas je predan Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovo je prvi takav istup hrvatske znanstvene zajednice po pitanju klimatske krize, no glavno je pitanje shvaća li Vlada RH da su klimatske promjene najkompleksnija kriza kojoj smo ikada bili izloženi?

Nepodnošljiva lakoća neozbiljnosti RH po pitanjima klimatske krize

Apel za klimatsku akciju, koji je potpisalo 556 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, prije gotovo mjesec dana predan je Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovaj značajan istup hrvatske znanstvene zajednice Vlada RH očito nije ozbiljno shvatila te je na Apel znanstvenika odgovorila šutnjom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER