Borzan: Trans masti su tihi ubojica, pojedinačno najštetniji sastojak hrane

EU donijela zakonsko ograničenje upotrebe trans masti u proizvodnji hrane

Europska unija donijela je zakonsko ograničenje razine umjetnih trans masnih kiselina u prehrambenim proizvodima. Od travnja 2021. njihova maksimalna količina u prehrambenim proizvodima će biti 2 grama na 100 grama masti.

Radi se o vrsti nezasićenih masnih kiselina koja je izuzetno štetna za zdravlje, pogotovo krvožilnog sustava. Njihova upotreba je vrlo raširena jer su jeftine i dugotrajne, a najčešće se nalaze u margarinu, polugotovoj i prženoj brzoj hrani.

„Za zakonsko ograničenje trans masti lobiram već dugo i oduševljena sam ovom odlukom. Proizvođači i uvoznici hrane imaju još godinu i pol da se pripreme za nova pravila. Za Hrvatsku je ovo odlična vijest jer se četvrtina svih smrtnih slučajeva pripisuje rizicima povezanima s prehranom. Naši građani znatno više od prosjeka EU umiru od bolesti srca, raka, moždanog udara i dijabetesa, što su bolesti koje se povezuju s prekomjernim unosom trans masti“, kazala je dr. Biljana Borzan, članica odbora za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta citirajući podatke iz nedavno objavljenog izvještaja o stanju zdravlja i zdravstva u EU.  

Prema tom izvještaju gotovo je svaka peta odrasla osoba u Hrvatskoj 2017. bila pretila, što je više od prosjeka EU-a (18 % u odnosu na 15 %). Pretilost je sve veći problem i kod djece, u razdoblju 2013.–2014. dosegla je 16,5 %, što je znatno povećanje u odnosu na razdoblje 2001.–2002.

„Zdravstveno stanje nacije je loše i ne popravlja se, kao društvo trpimo veliku štetu u vidu preranih smrti, obiteljskih tragedija, troškova zdravstva i izgubljene radne produktivnosti. To se neće promijeniti polurješenjima poput ad hoc poreza, potrebno je djelovati preventivno, sveobuhvatno i pratiti europske trendove, poput dobrovoljnog označavanja nutritivne vrijednosti hrane tzv. „semafor” sustavom“, smatra hrvatska europarlamentarka.

Borzan je sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u Europskom parlamentu organizirala konferenciju o potrebi promjena u proizvodnji hrane i jedan od zaključaka je bio da se na razini EU mora donijeti zakonsko ograničenje udjela trans masti. Države članice EU poput Danske, Mađarske i Austrije su donijele slična nacionalna ograničenja, a Europski parlament je 2016. donio rezoluciju kojom podržava takve mjere.

„Danska je ograničenje donijela još 2003. i nakon tri godine počeo je opadati mortalitet od kardiovaskularnih bolesti. U posljednjih deset godina ta zemlja ima najveći pad slučajeva srčanih bolesti u EU. Nije tome pridonijelo samo zakonsko ograničenje, već i kvalitetno provedena informacijska kampanja. Nažalost, većina hrvatskih građana uopće ne zna što su, odnosno kako na zdravlje djeluju trans masti“, upozorila je Borzan.

Europarlamentarka je financirala anketno istraživanje koje pokazuje da građani RH nisu upoznati s problematikom trans masnih kiselina. Tek 25 posto ispitanika smatra da imaju negativan efekt na zdravlje, 52 posto ne zna ili nema stav, a čak 22 posto misli da pozitivno utječu na zdravlje.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zadnja šansa za spas plemenite periske

Znanstvenici koji su se sredinom rujna okupili na otoku Krku na stručnom skupu o recentnom pomoru plemenitih periski u Jadranu i Mediteranu nakon dodatnih konzultacija i ronilačkih pregleda donijeli su zaključke i predložili realno provodiv akcijski plan za spas te vrlo vrijedne i važne vrste od izumiranja.

Kvalitetna prehrana mogla bi spasiti 3,7 milijuna života do 2025. godine

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svom najnovijem izvješću tvrdi kako se zdravstvene službe moraju snažnije usredotočiti na osiguravanje optimalne prehrane u svakoj fazi ljudskog života te propisuje akcije kojima će se utjecati na poboljšanje zdravlja svjetske populacije.

Borzan: Porezi nisu jedini način poboljšanja zdravlja zajednice

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska unija razmatra upotrebu tzv. „semafor“ sustava u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakiranju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda - od najzdravijeg tamnozelenog „A“ , do  najmanje zdravog crvenog „E“.

Hrvatski petnaestogodišnjaci se najviše opijaju u Europi

Novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, koje je pratilo ponašanje i konzumaciju alkohola među petnaestogodišnjacima u Europi u razdoblju 2002.-2014., pokazalo je zabrinjavajuće rezultate za Hrvatsku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER