Anemičnom Nacionalnom energetskom i klimatskom planu Vlade RH nedostaje vizija

U organizaciji Greenpeacea i Zelene akcije održana javna tribina „Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?“

Javna tribina „Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?” održana je u utorak u organizaciji udruga Greenpeace i Zelena akcija, i to uoči završetka javnog savjetovanja o finalnom nacrtu Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za Republiku Hrvatsku za razdoblje od 2021. do 2030. (NECP), koji je na javnoj raspravi do 28. studenog ove godine.

Tribinu je moderirala Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL-a, uz sudjelovanje doc. dr. sc. Gorana Krajačića (FSB), Zorana Tomića (Greenpeace), Marije Milete (Zelena akcija), Luke Tomca (Zelena akcija) i Zorana Kordića (Zelena energetska zadruga).

Sudionici javne tribine su predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH općenito ocijenili „anemičnim“ te su se složili oko tvrdnje da zapravo odgađa provođenje konkretnih aktivnosti i mjera za borbu protiv klimatske krize. Unatoč ranijem ohrabrujućem prijedlogu niskougljičnog razvoja zemlje, posebice najavom ulaganja u projekte solarnih elektrana, dojam je kako se ovakvim NECP-om Vladi RH samo daje alibi za posljednji val investicija u fosilna goriva čijem se sektoru daje još dvadeset godina za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali i na Jadranu.

  • Luka Tomac, Zelena akcija / Foto: Maja Bota / Greenpeace

„Projekti poput LNG terminala na Krku i daljna eksploatacija nafte i plina u Slavoniji i Jadranu vode nas u nova desetljeća ulaganja u fosilnu infrastukturu te potpuno ignoriraju klimatsku krizu. Ovakav plan Vladi RH daje alibi za zadnji ciklus investicija u industriju fosilnih goriva“, istaknuo je Luka Tomac iz Zelene akcije.

S tvrdnjom da u Vladi RH nije prepoznata urgentnost klimatskih promjena i njenih posljedica, kao i da Planu nedostaje vizija kako bi Hrvatska trebala izgledati 2030. godine, složio se i doc. dr. sc. Goran Krajačić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Također, dodao je kako mu finalni nacrt Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana izgleda kao standardizirano sastavljen odgovor na upitnik EU-a koji Hrvatskoj neće osigurati napredak i brzu energetsku tranziciju.

„Ako sada nemamo ambiziozne ciljeve, kako će na nas gledati potencijalni investitori?“, postavio je pitanje dr. sc. Goran Krajačić. „Ovo je akcijski plan i Europska komisija od nas očekuje konkretne aktivnosti.“

  • Doc. dr. sc. Goran Krajačić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje / Foto: Maja Bota / Greenpeace

Hrvatska s ovakvim NECP-om ne može biti okolišni lider

„Plan većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, otvara novim istraživanjima nafte i plina te nas osuđuje na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima. U njemu se također planiraju novi infrastrukturni projekti ulaganja u fosilnu industriju, u trenutku kada znanstvena zajednica jasno govori kako se korjenite promjene u svim sektorima moraju dogoditi u idućih 10 godina“, rekao je Zoran Tomić iz Greenpeacea.

Tomić je, također, pohvalio nedavne izjave ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, dane uoči skorog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, prema kojima Hrvatska želi postati okolišni lider.

  • Zoran Tomić, Greenpeace / Foto: Maja Bota / Greenpeace

„Sjajno je što ministar daje takve izjave jer smo mišljenja da Hrvatska treba i može biti okolišni lider, no iz ovog plana to nažalost nije vidljivo. Zapravo je paradoksalno što će Hrvatska ovakav plan i energetsku startegiju usvojiti upravo tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a“, rekao je Zoran Tomić.

Podsjećamo, u raspravu o finalnom nacrtu Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za Republiku Hrvatsku za razdoblje od 2021. do 2030., možete se uključiti još samo do 28. studenog 2019. Ovaj se dokument nadovezuje na postojeće nacionalne strategije i planove te se njime daje pregled trenutačnog energetskog sustava i stanja u području energetske i klimatske politike. NECP-om sve zemlje članice EU-a i potpisnice Pariškog sporazuma moraju predstaviti svoj plan i ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova te konkretne mjere protiv klimatske krize do 2030. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Tribina: Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?

Greenpeace i Zelena akcija organiziraju tribinu „Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?”, kao doprinos trenutnoj javnoj raspravi o Nacrtu Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana RH za razdoblje od 2021. do 2030., koja će se održati u utorak, 26. studenog, s početkom u 10:00 sati u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva ulica 2).

Plan Vlade RH: Bušenjem Jadrana protiv klimatskih promjena!

„Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima.“ Poruka je to koju su u četvrtak ujutro ispred zgrade Vlade RH uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Greenpeacea.

Vlada RH mora prioritizirati zeleni i pravedni oporavak

Vlada RH mora iskoristiti EU sredstva koja su joj na raspolaganju za uistinu održiv i pravedan oporavak od trenutne klimatske, gospodarske i zdravstvene krize te u tu svrhu ostvariti dijalog s nevladinim organizacijama, akademskom zajednicom i zainteresiranim građanima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER