Okrugli stol: Zajedno za zeleni oporavak i razvoj

Hrvatsko gospodarstvo vođeno pametnim politikama može i mora iskoristiti priliku te napraviti odmak od dosadašnjih neodrživih praksi!

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Greenpeace Hrvatska, Zelena akcija i Zelena energetska zadruga (ZEZ) u četvrtak 29. listopada u Novinarskom domu u Zagrebu organiziraju okrugli stol pod nazivom „Zajedno za zeleni oporavak i razvoj“.

Okrugli stol pod nazivom „Zajedno za zeleni oporavak i razvoj“ održat će se u četvrtak 29. listopada, s početkom u 10 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb), a organiziraju ga Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Greenpeace Hrvatska, Zelena akcija i Zelena energetska zadruga (ZEZ).

Globalna gospodarska kriza, prouzročena pandemijom COVID-19, predstavlja jedinstvenu priliku za novi početak i ublažavanje još veće - klimatske krize. Hrvatsko gospodarstvo vođeno pametnim politikama može i mora iskoristiti ovu priliku te napraviti odmak od dosadašnjih neodrživih praksi. No, kako ističu organizatori okruglog stola „Zajedno za zeleni oporavak i razvoj“, to zahtijeva punu uključenost i doprinos svih nas zajedno!

Na okruglom stolu će se zagovarati zeleni oporavak od krize, razgovarat će se o programiranju sredstava EU za tranziciju u niskougljično gospodarstvo, a sudionici će se osvrnuti na strateške dokumente Republike Hrvatske te procedure i investiranje u energetsku tranziciju. Rasprava će se potkrijepiti primjerima iz prakse.Uvodničar u razgovor je posebni savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu dr. sc. Julije Domac, a Zahtjev za hrvatski zeleni oporavak u ime organizatora predstavit će predsjednik Zelene akcije Luka Tomac.

Panelisti su pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU, mr. sc. Ana Odak, direktorica tvrtke Avelant d.o.o., Ariana Vela, Ivan Ivanković iz Sektora za energiju i klimu u zagrebačkom Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, redoviti profesor na FER-u i voditelj dislociranog studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, dr. sc. Marko Delimar, predstavnik energetskih agencija (tbc) te izvršna direktorica DOOR-a, mr. sc. Slavica Robić. Razgovor će moderirati Dunja Mazzocco Drvar.

Okrugli stol će se održati uz poštovanje preporuka Stožera civilne zaštite uz najviše 50 sudionika. Poziv na okrugli stol stoga je prvenstveno namijenjen stručnoj javnosti i medijima, ali i svim zainteresiranim građanima i građankama. Za sudjelovanje je potrebno izvršiti registraciju i to putem sljedeće poveznice., a okrugli stol moći će se pratiti i uživo putem prijenosa na Facebooku i YouTubeu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Vlada RH mora prioritizirati zeleni i pravedni oporavak

Vlada RH mora iskoristiti EU sredstva koja su joj na raspolaganju za uistinu održiv i pravedan oporavak od trenutne klimatske, gospodarske i zdravstvene krize te u tu svrhu ostvariti dijalog s nevladinim organizacijama, akademskom zajednicom i zainteresiranim građanima.

Plan oporavka: Objavljen sažetak na 80 stranica, zašto se krije cjeloviti dokument?

U sažetku Vladina Plana oporavka nema inovativnosti niti ambicije te je on trenutno skup mjera koje više sliče na osnovnoškolski kolaž, nego na ozbiljan plan koji znači oporavak i niskougljični razvoj za Hrvatsku, poručile su udruge Zelena akcija, Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Centar za mirovne studije (CMS).

Tribina: Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?

Greenpeace i Zelena akcija organiziraju tribinu „Energetski i klimatski plan RH - uteg ili spas za klimu?”, kao doprinos trenutnoj javnoj raspravi o Nacrtu Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana RH za razdoblje od 2021. do 2030., koja će se održati u utorak, 26. studenog, s početkom u 10:00 sati u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva ulica 2).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER