Za kompostiranje vam treba i dobar komposter

Korištenjem kompostera do ekološki prihvatljivog izvora gnojiva!

Dizajnom novog kompostera talijanske tvrtke Mattiussi Ecologia s niskim ekološkim otiskom znatno se umanjuje utjecaj na okoliš od same tvornice do isporuke krajnjem korisniku.

Novi komposter renomiranog talijanskog proizvođača Mattiussi Ecologia ima zapremninu 300 litara i sastoji se od četiri dijela koji se lako sastavljaju bez potrebe korištenja alata. Njegov se poklopac sastoji od dva preklopna dijela s jednostavnim mehanizmom za zatvaranje pa je tako sadržaj kompostera zaštićen od vjetra. Dno kompostera je otvoreno čime se omogućuje dodir s tlom te pristup mikroorganizama i vlage, a otvori za zrak duž bočnih strana osiguravaju dobro prozračivanje i onemogućuju začepljenja. Sadržaj kompostera tako ne ometa protok zraka, a zreli se kompost sakuplja putem otvora na dvije od četiri strane spremnika.

  • Novi komposter tvrtke Mattiussi Ecologia izložen na ovogodišnjem sajmu Ecomondo u Riminiju / Foto: Ekovjesnik

Poznato je da manja količina biootpada koja se odvojeno prikuplja u kućanstvima dovodi do značajnih ušteda lokalnim zajednicama i komunalnim tvrtkama za gospodarenje komunalnim otpadom. Biootpad čini i do 30-35 % ukupnog otpada u kućanstvima, a najproblematičniji je zbog visokih troškova prikupljanja i prijevoza. Kompostiranjem u kućanstvima taj se otpad može odvojiti od preostalog reciklabilnog otpada, a kada je kompost spreman za upotrebu dobiva se ekološki prihvatljivo gnojivo za prihranu biljaka.

  • Komposter se proizvodi u dvije nijanse zelene boje / Foto: Ekovjesnik

Dobar za okoliš

Smanjenim pakiranjem značajno se pojeftinjuju troškovi prijevoza i skladištenja ovog proizvoda koji kombinira praktičnost s lijepim dizajnom. Proizvod se pakira u manjim i praktičnijim pakiranjima koji zauzimaju manje prostora pri prijevozu i skladištenju u odnosu na druge vrste kompostera.

Ovaj komposter kombinira sve prednosti kompostiranja u kućanstvima uz praktičan dizajn osmišljen na način da se njegov ekološki otisak smanji na minimum. Nadalje, komposter je u cijelosti izrađen od tzv. „Second Life“ reciklirane plastike.

 

  • Štand tvrtke Mattiussi Ecologia na ovogodišnjem sajmu Ecomondo u Riminiju / Foto: Ekovjesnik

Prednosti za kućanstva

Atraktivan ekološki dizajn kompostera čini ga lijepim ukrasom svakog vrta, a svojim je dimenzijama (655 mm X 655 mm X 825 mm) prilagođen malim i srednjim obiteljskim vrtovima. Komposter omogućuje jednostavnu upotrebu te svim članovima kućanstva daje priliku da daju svoj doprinos zaštiti okoliša tako što će korisno upotrijebiti biootpad, travu i lišće iz svog vrta i pretvoriti ih u izvrsno prirodno gnojivo.

  • Tvrtka Mattiussi Ecologia tradicionalno izlaže na sajmu Ecomondo, jednom od vodećih europskih i mediteranskih sajmova zelene i kružne ekonomije / Foto: Ekovjesnik

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Čak i invazivne vrste školjkaša mogu postati koristan materijal

Tim studentica poslijediplomskog doktorskog studija na Fakultetu za kreativne studije u Detroitu osvojio je glavnu nagradu na ovogodišnjem natječaju Biodesign Challenge, međunarodnom programu obrazovanja koji svoje polaznike povezuje s biolozima, umjetnicima i dizajnerima.

Dajte drugu šansu svom EE otpadu i zaštitite okoliš

BIOX 4.0 spremnici za odvojeno prikupljanje otpada postali su veći i pametniji. Svojim elegantnim dizajnom obavljaju svoje funkcije prikupljanja otpada, poboljšavajući izgled i učinkovitost područja u kojima se nalaze, a idealni su za postavljanje u gradskim središtima i na lokacijama visoke vrijednosti. Ovi pametni spremnici s daljinskim upravljanjem i praćenjem razine popunjenosti sada su prilagođeni za prikupljanje EE otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER