Novi lonci inspirirani su origamijem i štite biljke od isušivanja

POTR POTS posude za biljke izrađene su od 100-postotno recikliranog materijala

Iako se približavamo početku jeseni, već sada možemo početi razmišljati o tome kako ćemo sljedećeg ljeta zalijevati naše sobno bilje i tako ga spasiti od isušivanja. Duže izbivanje tijekom ljetovanja većini našeg sobnog bilja garantira sigurno propadanje, a kako se to više ne bi događalo mladi škotski dizajneri i ljubitelji bilja izradili su inovativnu posudu za biljke koja ih sama „zalijeva“.

POTR POTS će spasiti vaše sobno bilje od isušivanja. Osmislio ih je i od 100-postotno recikliranog materijala izradio škotski dizajnerski dvojac Andrew Flynn i Martin Keane, obojica veliki ljubitelji sobnog bilja. Flynn i Keane su na Kickstarteru u kolovozu započeli kampanju za financiranje svog inovativnog proizvoda, i tvrde kako je njihov lonac pravi izum za 21. stoljeće.

Ovaj dizajnerski dvojac stvorio je novi ekološki lonac za biljke koristeći reciklirani polipropilen pa se i sam lonac na kraju svog životnog vijeka može reciklirati. Pritom su se koristili materijalom koji su nabavili u svom neposrednom radnom i životnom okruženju čime su dodatno smanjili ekološki otisak svog proizvoda, koji nije samo ekološki prihvatljiv, već je i nevjerojatno fleksibilan i izdržljiv. Ako vam ovaj lonac ispadne iz ruku, neće se raspasti na desetke ili stotine komada kao i obični glineni lonci za cvijeće i biljke.

  • Foto: www.potrpots.com

POTR POTS lonci inspirirani su drevnom japanskom vještinom uvijanja papira što omogućuje jednostavno pakiranje i distribuciju proizvoda. Dovoljno je povući priloženu vrpcu od recikliranog pamuka i lonac je spreman za upotrebu. Dva kraja pamučne vrpce potrebno je umetnuti u zemlju što će biljci omogućiti da se sama zalijeva kada joj je to potrebno.

Osim što su nevjerojatno praktične i korisne, POTR POTS posude prema tvrdnjama dizajnera imaju gotovo stotinu puta manji ekološki otisak od klasičnih glinenih ili betonskih posuda, kako zbog upotrebe recikliranih materijala, tako i zbog dizajna i mogućnosti slaganja što znatno pojednostavljuje i smanjuje troškove transporta.

POTR POTS posude zaintrigirale su i britanski BBC koji je izvijestio o ovom zanimljivom proizvodu škotskih dizajnera koji se inače bave razvojem električnih uređaja, a prve isporuke se očekuju u studenom ove godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

Oponašanjem oblaka do 2.000 litara pitke vode dnevno

Novi WEDEW sustav sakupljanja slatke vode iz atmosfere pretvara zrak u pitku vodu stvarajući umjetne oblake u prijenosnom kontejneru. Ova tehnologija je jeftin i energetski učinkovit izvor pitke vode bez ugljičnog otiska.

Starlit Stratus - Povratak izvoru

Dinamični moduli „Starlit Stratus“ koji se protežu iznad nove šetnice i parka u Masdaru reagiraju na sunčevu svjetlost i aktivnosti posjetitelja koji se ispod njih kreću. Danju pružaju ugodnu hladovinu, a noću osvjetljuju park čarobnim zvjezdastim uzorcima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER