Novi lonci inspirirani su origamijem i štite biljke od isušivanja

POTR POTS posude za biljke izrađene su od 100-postotno recikliranog materijala

Iako se približavamo početku jeseni, već sada možemo početi razmišljati o tome kako ćemo sljedećeg ljeta zalijevati naše sobno bilje i tako ga spasiti od isušivanja. Duže izbivanje tijekom ljetovanja većini našeg sobnog bilja garantira sigurno propadanje, a kako se to više ne bi događalo mladi škotski dizajneri i ljubitelji bilja izradili su inovativnu posudu za biljke koja ih sama „zalijeva“.

POTR POTS će spasiti vaše sobno bilje od isušivanja. Osmislio ih je i od 100-postotno recikliranog materijala izradio škotski dizajnerski dvojac Andrew Flynn i Martin Keane, obojica veliki ljubitelji sobnog bilja. Flynn i Keane su na Kickstarteru u kolovozu započeli kampanju za financiranje svog inovativnog proizvoda, i tvrde kako je njihov lonac pravi izum za 21. stoljeće.

Ovaj dizajnerski dvojac stvorio je novi ekološki lonac za biljke koristeći reciklirani polipropilen pa se i sam lonac na kraju svog životnog vijeka može reciklirati. Pritom su se koristili materijalom koji su nabavili u svom neposrednom radnom i životnom okruženju čime su dodatno smanjili ekološki otisak svog proizvoda, koji nije samo ekološki prihvatljiv, već je i nevjerojatno fleksibilan i izdržljiv. Ako vam ovaj lonac ispadne iz ruku, neće se raspasti na desetke ili stotine komada kao i obični glineni lonci za cvijeće i biljke.

  • Foto: www.potrpots.com

POTR POTS lonci inspirirani su drevnom japanskom vještinom uvijanja papira što omogućuje jednostavno pakiranje i distribuciju proizvoda. Dovoljno je povući priloženu vrpcu od recikliranog pamuka i lonac je spreman za upotrebu. Dva kraja pamučne vrpce potrebno je umetnuti u zemlju što će biljci omogućiti da se sama zalijeva kada joj je to potrebno.

Osim što su nevjerojatno praktične i korisne, POTR POTS posude prema tvrdnjama dizajnera imaju gotovo stotinu puta manji ekološki otisak od klasičnih glinenih ili betonskih posuda, kako zbog upotrebe recikliranih materijala, tako i zbog dizajna i mogućnosti slaganja što znatno pojednostavljuje i smanjuje troškove transporta.

POTR POTS posude zaintrigirale su i britanski BBC koji je izvijestio o ovom zanimljivom proizvodu škotskih dizajnera koji se inače bave razvojem električnih uređaja, a prve isporuke se očekuju u studenom ove godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

Oponašanjem oblaka do 2.000 litara pitke vode dnevno

Novi WEDEW sustav sakupljanja slatke vode iz atmosfere pretvara zrak u pitku vodu stvarajući umjetne oblake u prijenosnom kontejneru. Ova tehnologija je jeftin i energetski učinkovit izvor pitke vode bez ugljičnog otiska.

Starlit Stratus - Povratak izvoru

Dinamični moduli „Starlit Stratus“ koji se protežu iznad nove šetnice i parka u Masdaru reagiraju na sunčevu svjetlost i aktivnosti posjetitelja koji se ispod njih kreću. Danju pružaju ugodnu hladovinu, a noću osvjetljuju park čarobnim zvjezdastim uzorcima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER