Toulouse testira novu urbanu opremu za zaštitu od vrućina

Dok se mi bavimo istraživanjem nafte i plina, u svijetu se ubrzano traže rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama!

U francuskom gradu Toulouseu upravo su postavljene strukture novih urbanih nadstrešnica kojima će se stanovništvo njegove najtoplije četvrti nastojati zaštititi od sve češćih i intenzivnijih toplinskih valova. U hladu ovih zelenih „vijenaca“ francuskog startupa Urban Canopée uskoro će biti puno ugodnije.

Francuska startup tvrtka Urban Canopée je 29. kolovoza u Toulouseu započela s postavljanjem prve tri urbane nadstrešnice na Trgu Jean Diébold u četvrti Saint-Cyprien, a na konstrukciji izrađenoj od kompozitnih materijala uskoro će početi rasti biljke kako bi se stanovništvo ovog izrazito gusto urbaniziranog dijela grada zaštitilo od efekta urbanih toplinskih otoka.

Uskoro pedesetak u cijeloj Francuskoj

Hubert Michaudet iz Urban Canopéea kaže kako će se njihovim postavljanjem i rastom biljaka stvoriti oko 150 četvornih metara prirodne hladovine, a učinci osvježenja pratit će se u razdoblju od pet godina. Za izbor biljaka penjačica kojima će se prekriti ove urbane nadstrešnice bili su zaduženi stručnjaci Visoke inženjerske škole Purpan u Toulouseu, a riječ je o peterolisnoj lozici (Parthenocissus quinquefolia), zlatnom hmelju (Humulus lupulus Aureus) i pasiflori (Passiflora).

Gradska uprava Toulousea posljednje dvije godine intenzivno radi na pronalaženju rješenja za snižavanje temperatura u sve toplijem gradu, a dodatni poticaj bili su ovoljetni toplinski valovi i vrlo visoke temperature.

  • Urban Canopée

„Identificirali smo najtoplija područja grada koja namjeravamo rashladiti obnovom vegetacije i sadnjom drveća. To je ipak samo jedno od rješenja“, kazao je za dnevnik Le Parisien gradonačelnik Toulousea Jean-Luc Moudenc. „Naša je dužnost zaštititi građane i pružiti priliku startup tvrtkama koje nam predlažu inovativna rješenja.

Zahvaljujući tome, Toulouse je prvi grad u Francuskoj koji će na javnoj površini instalirati ove nove urbane nadstrešnice, no uskoro bi ih diljem Francuske moglo biti već pedesetak.

Nova urbana zelena oprema

Startup tvrtka Urban Canopée osnovana je krajem 2016. godine u Champs-sur-Marneu, a osnivači su joj inženjerka agronomije Élodie Grimoin i istraživač Hubert Michaudet. Njihove zelene strukture, koje još nazivaju vijencima, visoke su 4-5 metara, promjer postolja je 1,10 m, dok im „krošnja“ doseže i do 8 m.

Na njima se koriste biljke penjačice koje se šire strukturom, a izbor biljaka ovisi o lokaciji i klimi. U pravilu bi se svaka struktura u potpunosti trebala prekriti biljkama u roku od dvije godine, a osim osiguravanja hlada njima će se utjecati na povećanje bioraznolikosti i pročišćavanje zraka.

  • Prvi vijenac postavljen je na jednoj urbanoj farmi u istočnom dijelu Pariza kraj trgovačkog centra Domus u istočnom predgrađu Pariza Rosny-sous-Bois / Foto: Urban Canopée

Automatsko aktiviranje zalijevanja

Tehnologija je razvijena u laboratorijima École des Ponts ParisTech, a struktura Urban Canopéea izrađena je od kompozitnih materijala koji su uz istu otpornost četiri puta lakši od čelika te imaju svojstva fleksibilne stabljike trske. Ispod posude s biljkama nalazi se spremnik za vodu zapremnine 200 litara te uređaj Sensopee koji omogućuje kontrolu zalijevanja. Cijela struktura je autonomna jer se napaja solarnom energijom, a voda se u spremnik mora uliti svega dva do tri puta godišnje.

Prvi vijenac postavljen je na jednoj urbanoj farmi u istočnom dijelu Pariza, a na javnim će se površinama po prvi put postaviti u Toulouseu te u četvrti Éco-quartier Smartseille u Marseilleu. Urban Canopée trenutno pregovara i o njihovom postavljanju u samom središtu Pariza, a u slučaju da se za nabavku odluči neka od lokalnih gradskih uprava – jedan se vijenac prodaje po cijeni od 10.000 eura.

  • Urban Canopée

Dobitnik nagrade za klimu

Startup Urban Canopée se za razvoj svog projekta koristio sredstvima državne potpore za razvoj zelenih tehnologija, a već je i dobitnik većeg broja nagrada. Među njima se posebno ističe nagrada „Women4Climate“ (Žene za klimu) koju dodjeljuje organizacija vodećih svjetskih gradova C40 Cities Climate Leadership Group, na čijem je čelu pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Zelena oaza umjesto uzavrelog asfalta

Projekt „Gürtelfrische WEST“ je frekventno prometno križanje u blizini bečkog Zapadnog kolodvora (Westbahnhof) pretvorio u privremenu zelenu oazu i prostor nove urbane kvalitete. Od 8.-30. kolovoza brojne će Bečanke i Bečani svih životnih dobi ovdje pronaći osvježenje i zabavu u sparnim ljetnim danima.

Beč će ovog ljeta biti bogatiji za pedeset zelenih fasada

Ozelenjavanje zgrada ima mnoge prednosti: poboljšava kvalitetu zraka, utječe na očuvanje bioraznolikosti, hladi pri visokim ljetnim temperaturama i isparavanjima te pruža prirodniji, zdraviji okoliš u urbanim sredinama. Bečkim projektom „50 zelenih zgrada“ to će sada biti još lakše ostvarivo, a pedeset vlasnika zgrada u austrijskoj metropoli već ovog ljeta ima priliku besplatno dobiti BeRTA zelene fasadne module za ozelenjavanje svojih zgrada.

Beč je „cool“: zone osvježenja usred otoka vrućine

Karta osjeta topline grada Beča pokazala je u kojim dijelovima austrijske metropole prevladavaju posebno visoke temperature. Bečka gradska uprava je stoga pokrenula pilot projekt uređenja rashlađenih „cool“ ulica te su u tri najtoplija gradska okruga stvorene posebne zone osvježenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER