U Zagrebu održana konferencija „Zelena budućnost grada“

Zelena infrastruktura

U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u ponedjeljak 11. studenog, u hotelu International u Zagrebu održana je konferencija „Zelena budućnost grada“ koja je okupila 300-njak sudionika zainteresiranih za planiranje i financiranje projekata zelene infrastrukture u urbanim područjima i kružno gospodarenje prostorom i zgradama.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

 „Među primarnim ciljevima Europske unije, koje slijedi i Hrvatska, su smanjenje emisija ugljikovog dioksida, povećanje energetske učinkovitosti, osiguranje pristupa sirovinama, a istovremeno smanjujući učinke na okoliš i emisije stakleničkih plinova. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uspješno provodi projekte energetske obnove u zgradarstvu, a naš je cilj da stvorimo i izgradimo bolji i kvalitetniji standard za sve građane, a rezultat su topli i sigurni domovi, ugodnije učionice, zbornice i ambulante. Ono što je također bitno je da se kroz energetsku obnovu ostvaruju uštede na energentima, što znači da građanima ostaje više novca u kućnom budžetu, a županima, načelnicima, gradonačelnicima ostaje više sredstava koje mogu iskoristiti za razvoj obrazovanja i podizanje komunalnog standarda. Kroz projekte energetske obnove cirkulira pet milijardi kuna projekata u građevinskom sektoru.“ - izjavio je na otvaranju konferencije potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar.

Uvodnim izlaganjem sudionicima su se obratili i državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Spomenka Đurić te pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Igor Čižmek.

Zelena infrastruktura u urbanim područjima podrazumijeva velike površine visokog i niskog zelenila te nizove manjih zelenih površina, a njenim najsofisticiranijim oblikom smatraju se  zeleni zidovi i krovovi koji povećavaju energetsku učinkovitost zgrada jer ljeti smanjuju temperaturu okoliša, a zimi energetske gubitke zgrada. Zelena infrastruktura prepoznata je i na razini Europske unije kao jedna od osnovnih dimenzija ostvarenja održivog urbanog razvoja, a jedan od principa koji podržava održivi urbani razvoj je kružno gospodarstvo koje počiva na poslovnim modelima koji zamjenjuju koncept „kraja života” proizvoda i kroz alternativnu ponovnu uporabu pridonose održivosti materijala i energije. Važan dio europske strategije kružnog gospodarstva je kružno gospodarenje prostorom koje uključuje ponovnu upotrebu napuštenih prostora i zgrada te intenziviranje upotrebe postojećih zgrada i prostora. Izgradnja novih i rušenje starih zgrada rezultira vrlo velikim količinama građevinskog otpada te čini gotovo trećinu ukupno proizvedenog otpada u EU-u, stoga će kružno gospodarenje prostorom imati veliki učinak u održivom urbanom razvoju gradova i urbanih područja.

  • Konferencija je okupila 300-njak sudionika zainteresiranih za planiranje i financiranje projekata zelene infrastrukture u urbanim područjima i kružno gospodarenje prostorom i zgradama / Foto: MGIPU

U sklopu konferencije predstavljeni su i nacrti dva programa Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja: Program razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima za razdoblje 2021. – 2030. te Program razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama za razdoblje 2021. – 2030., koji će nakon usvajanja služiti kao podloga za programiranje proračuna i sredstava iz fondova EU te ostalih izvora financiranja u razdoblju 2021. – 2027.

Hrvatska također obiluje napuštenim zgradama i prostorima zbog čega je u izradi digitalni portal s registrom brownfield područja RH koji se uspostavlja u cilju digitalizacije, inventarizacije, vrednovanja i praćenja stanja ovakvih prostora i zgrada te stvaranja preduvjeta za kreiranje poticajnih mjera za ulaganja koja će napuštene prostore i zgrade prenamijeniti ili revitalizirati u višenamjenske suvremene urbane strukture i druge sadržaje. U najvećoj mjeri riječ je o nekretninama koje su u vlasništvu Republike Hrvatske i jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Upravo je čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali i zavodima za prostorno uređenje, arhitektima, projektantima, investitorima, poduzećima iz energetskog sektora, izvođačima i proizvođačima opreme i materijala te predstavnicima financijskih institucija bila prvenstveno namijenjena ova konferencija.

Uz predstavnike Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, sudionicima su se kroz izlaganja obratili i profesori s Arhitektonskog te Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a predstavljeni su i primjeri dobre „zelene“ prakse Zagreba, Rijeke i Siska.

U završnom dijelu konferencije održan je World Cafe - diskusija po okruglim stolovima, u sklopu koje su sudionici otvoreno diskutirali te razmjenjivali iskustva i informacije o postojećim aktivnostima kao i potencijalima vezanim uz razvoj zelene infrastrukture u urbanim područjima i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama. Raspravljali su i o najvažnijim preprekama i izazovima u provedbi aktivnosti, mogućnostima međunarodne suradnje, a kroz diskusiju s predstavnicima znanstvene zajednice, financijskog i privatnog sektora  otvorene su i mogućnosti unapređenja međusobne suradnje.

  • MGIPU / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

„Zelena budućnost grada“

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja organizira konferenciju pod nazivom „Zelena budućnost grada“ koja se održava s ciljem razmjene potreba i iskustava gradova i općina u planiranju i financiranju projekata zelene infrastrukture u urbanim područjima te kružnom gospodarenju prostorom i zgradama.

U prvom kvartalu 2020. novi Javni poziv za obnovu višestambenih zgrada

U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u srijedu je održana konferencija „Energetska obnova višestambenih zgrada“, namijenjena upraviteljima i predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada kao potencijalnim prijaviteljima na novi Poziv na dostavu projektnih prijedloga za obnovu višestambenih zgrada, čiji su detalji predstavljeni na konferenciji.

Konferencija „Energetska obnova višestambenih zgrada“

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u srijedu, 4. prosinca 2019. godine, organizira konferenciju „Energetska obnova višestambenih zgrada“ koja će se održati u Hotelu International u Zagrebu s početkom u 9:00 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER