„Gumeni“ beton podnosi udare bez pucanja

Beton s poboljšanom izdržljivošću razvijen je na Dalekoistočnom federalnom sveučilištu u Vladivostoku

Zgrade koje se grade za vojne potrebe i potrebe zaštite civila trebaju biti posebno izdržljive. Imajući to u vidu, rusko Dalekoistočno federalno sveučilište u Vladivostoku nedavno je razvilo novi oblik betona koji je daleko otporniji na pucanje od uobičajenih vrsta.

Novi beton za čiju se izradu ne koristi samo cement razvili su znanstvenici iz Centra za vojne studije na ruskom Dalekoistočnom federalnom sveučilištu u Vladivostoku. Naime, pri izradi novog betona oko 40 posto cementa zamjenjuje se mješavinom pepela rižinih ljuski, otpadom od drobljenog vapnenca i silikatnog pijeska.

Ovom zamjenom betonske ploče dobivaju odlike gume koje im omogućuju da se nakon udara savijaju i vraćaju u svoj prvotni oblik bez pucanja. Točnije, novi je beton navodno šest do devet puta otporniji na pucanje od običnog betona, što ga čini izuzetno pogodnim za izgradnju podzemnih građevina poput bunkera. Osim toga, novi beton dolazi s dodatnim bonusom jer zamjenjuje cement obilnim količinama otpadnih materijala, zbog čega bi trebao biti i znatno jeftiniji za upotrebu.

„Bilo nam je važno da beton izdrži do prve pukotine što je duže moguće jer je nakon pucanja betonske konstrukcije njegovo propadanje samo pitanje vremena“, izjavio je Roman Fediuk s Dalekoistočnog federalnog sveučilišta, „Danas cijeli svijet radi na izgradnji objekata sigurnih od terorističkih napada ili avionskih nesreća. Tomu smo pristupili iz vlastitog ugla i razvili materijal otporan na udare. U sljedećoj fazi istraživanja želimo stvoriti i beton koji će biti otporan na zračenje.“

Detaljan izvještaj o novom materijalu objavljen je u časopisu Inorganic Materials: Applied Research.

S.F. | Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

Park prirode Biokovo sa svojim vidikovcem Nebeskom šetnicom – Skywalk jedna je od glavnih hrvatskih turističkih atrakcija koju je prošle godine posjetilo 105 tisuća turista. Javna ustanova parka posebno brine o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Prepoznala je to A1 Hrvatska koja im je donirala pametne spremnike za otpad.

Savitljivi beton koji se proizvodi bez cementa manje šteti okolišu

Beton je najšire korišteni građevinski materijal u svijetu zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj čvrstoći, ali nije izrazito izdržljiv pri savijanju. Istraživači sa Sveučilišta Swinburne razvili su novu vrstu betona koji ne samo da se može bolje savijati, već njegova proizvodnja ne zahtijeva cement čime se bitno smanjuje utjecaj procesa na okoliš.

Drvni otpad jača reciklirani beton

Istraživanje Instituta za industrijske znanosti Sveučilišta u Tokiju pokazalo je da se reciklirani beton može ojačati dodatkom drvnog otpada. Ova pionirska tehnika obećava ekološki prihvatljiv način poboljšanja betonskih konstrukcija uz istodobno smanjenje troškova izgradnje i emisija ugljikovog dioksida.

Novi materijal bez cementa utire put „zelenom“ betonu

Razvijen je novi vezivni materijal koji bi mogao zamijeniti glavni sastojak betona - cement. Radi se o ekološki prihvatljivom materijalu dobivenom od pepela elektrana na ugljen. Osim što sam novi materijal nije štetan po okoliš prilikom njegove upotrebe, dobiva se iz otpada industrije koja ima velik utjecaj na emisije stakleničkih plinova čime se on nastoji smanjiti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER