„Gumeni“ beton podnosi udare bez pucanja

Beton s poboljšanom izdržljivošću razvijen je na Dalekoistočnom federalnom sveučilištu u Vladivostoku

Zgrade koje se grade za vojne potrebe i potrebe zaštite civila trebaju biti posebno izdržljive. Imajući to u vidu, rusko Dalekoistočno federalno sveučilište u Vladivostoku nedavno je razvilo novi oblik betona koji je daleko otporniji na pucanje od uobičajenih vrsta.

Novi beton za čiju se izradu ne koristi samo cement razvili su znanstvenici iz Centra za vojne studije na ruskom Dalekoistočnom federalnom sveučilištu u Vladivostoku. Naime, pri izradi novog betona oko 40 posto cementa zamjenjuje se mješavinom pepela rižinih ljuski, otpadom od drobljenog vapnenca i silikatnog pijeska.

Ovom zamjenom betonske ploče dobivaju odlike gume koje im omogućuju da se nakon udara savijaju i vraćaju u svoj prvotni oblik bez pucanja. Točnije, novi je beton navodno šest do devet puta otporniji na pucanje od običnog betona, što ga čini izuzetno pogodnim za izgradnju podzemnih građevina poput bunkera. Osim toga, novi beton dolazi s dodatnim bonusom jer zamjenjuje cement obilnim količinama otpadnih materijala, zbog čega bi trebao biti i znatno jeftiniji za upotrebu.

„Bilo nam je važno da beton izdrži do prve pukotine što je duže moguće jer je nakon pucanja betonske konstrukcije njegovo propadanje samo pitanje vremena“, izjavio je Roman Fediuk s Dalekoistočnog federalnog sveučilišta, „Danas cijeli svijet radi na izgradnji objekata sigurnih od terorističkih napada ili avionskih nesreća. Tomu smo pristupili iz vlastitog ugla i razvili materijal otporan na udare. U sljedećoj fazi istraživanja želimo stvoriti i beton koji će biti otporan na zračenje.“

Detaljan izvještaj o novom materijalu objavljen je u časopisu Inorganic Materials: Applied Research.

S.F. | Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Novi materijal bez cementa utire put „zelenom“ betonu

Razvijen je novi vezivni materijal koji bi mogao zamijeniti glavni sastojak betona - cement. Radi se o ekološki prihvatljivom materijalu dobivenom od pepela elektrana na ugljen. Osim što sam novi materijal nije štetan po okoliš prilikom njegove upotrebe, dobiva se iz otpada industrije koja ima velik utjecaj na emisije stakleničkih plinova čime se on nastoji smanjiti.

Betonska koreografija: 3D tiskana plesna pozornica

Plesači Origen festivala u švicarskim Alpama sada imaju jedinstvenu plesnu pozornicu koju čini devet 3D tiskanih betonskih stupova koje su izradili studenti švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju, poznatijeg kao ETH Zürich.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER