Više novca za klimu!

EU Investicijski proračun EU-a za 2020. godinu

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su usvojili stajalište o proračunu EU-a za 2020. godinu, i očekuju da on pruži „solidan početak za pokretanje nove generacije programa EU-a".

  • Zastupnici dodali više od 2 milijarde eura prijedlogu Komisije za zaštitu klime 
  • Proračun za 2020. godinu trebao bi biti „most prema budućoj Europi“, ulaganjem u nova radna mjesta, istraživanje i podršku mladima 
  • Pregovori s Vijećem u studenom 

Parlament u svom nacrtu rezolucije naglašava da je proračun za 2020. godinu „posljednja prilika da se Europska unija približi ispunjenju političkih obveza za to razdoblje, uključujući postizanje cilja za klimatsko djelovanje EU-a". Proračun bi trebao utrti put novom dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje 2021.-2027., takozvanom višegodišnjem financijskom okviru (VFO).

Zastupnici su pojačali nacrt proračuna Europske komisije dodavanjem ukupno više od dvije milijarde eura za zaštitu klime. Osim toga osnažili su Inicijativu za zapošljavanje mladih i programe Erasmus + i odobrili daljnju potporu u skladu s prioritetima Parlamenta u područjima kao što su mala i srednja poduzeća, istraživanja, digitalizacija, migracije i vanjska politika, uključujući razvojnu i humanitarnu pomoć.

Parlament je glasao o proračunu u iznosu od gotovo 171 milijardu eura u odobrenim sredstvima za preuzimanje obveza (što se EU obvezuje uložiti u 2020. ili u narednim godinama, budući da projekti i programi traju više godina), što predstavlja povećanje od oko 2,7 milijardi eura u odnosu na nacrt proračuna Komisije. Proračunom su utvrđena odobrena sredstva za plaćanja (sredstva koja će se konkretno potrošiti u 2020.) na 159 milijardi eura.

„Današnje glasanje o proračunu za 2020. godinu pokazuje ujedinjenost Parlamenta i međusobno razumijevanje klubova zastupnika: ambiciozni klimatski ciljevi i zaštita okoliša mogu ići ruku pod ruku s programima koji stvaraju nova radna mjesta, podupiru istraživanje i razvoj i povećavaju konkurentnost. Zastupnici su također potvrdili našu predanost daljnjem jačanju Inicijative za zapošljavanje mladih, programa razmjene Erasmus + i DiscoverEU, iznimno uspješnog projekta kojim se 18-godišnjacima osigurava Interrail karta te tako otkrivaju Europu bez granica“ – rekla je Monika Hohlmeier (EPP), glavna izvjestiteljica za proračun EU-a za 2020.

Glasanjem na plenarnoj sjednici započet će trotjedno „mirenje” s Vijećem radi postizanja dogovora između tih dviju institucija kako bi sve bilo spremno na vrijeme za glasanje Parlamenta o proračunu za sljedeću godinu, a koji bi predsjednik Parlamenta potpisao tijekom druge plenarne sjednice u studenom (25. - 28. studenoga). Ako se dogovor ne postigne, Komisija treba podnijeti novi prijedlog proračuna.

 

S oko 93 % proračuna EU-a financiraju se stvarne aktivnosti na terenu u državama članicama EU-a i izvan njih. Ta su sredstva namijenjena građanima, regijama, gradovima, poljoprivrednicima, istraživačima, studentima, nevladinim organizacijama i poduzećima. Proračun EU-a je jedinstven. Za razliku od nacionalnih proračuna, koji se uvelike koriste za pružanje javnih usluga i financiranje sustava socijalne sigurnosti, proračun EU-a prvenstveno je investicijski proračun i, za razliku od nacionalnih proračuna, ne može biti u deficitu.

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Novi proračun za Erasmus+

Naglasak je povećanog proračuna za program Erasmus+ na mobilnosti, obrazovanju, inovacijama i uključivosti. Zastupnici žele osuvremeniti program i potaknuti osjećaj europske pripadnosti kroz povećane planove mobilnosti i razvoja digitalnih vještina.

Deklaracija 2020 - Održiva Europa za sve!

Okolišne udruge okupljene u nacionalnu mrežu Zeleni Forum pozivaju nadležne institucije Vlade RH da odlučnije iskoriste svoju ulogu predsjedatelja Vijećem EU-a, potaknu ambicioznu provedbu pravednog „Zelenog plana za Europu“ i konačno uspostave dijalog s civilnim društvom na nacionalnoj razini o navedenim temama.

Koliko me EU košta?

Jeste li se ikada zapitali koliko vas EU košta? Jednostavno je: manje od pola šalice kave dnevno!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER