U Rotterdamu se 27. i 28. studenog održava treći Forum gradova 2017.

EU na putu ka boljoj urbanoj politici

Rotterdam će 27. i 28. studenog biti domaćin trećeg Foruma gradova 2017. – Cities Forum 2017. Fokus dvodnevne konferencije u organizaciji Europske komisije i Grada Rotterdama bit će napredak Urbane agende za EU, urbana dimenzija Agende 2030 i Nova urbana agenda.

Ova dvodnevna konferencija u organizaciji Europske komisije i Grada Rotterdama okupit će ključne dionike s europskih, nacionalnih i lokalnih razina kako bi raspravljali o napretku Urbane agende za Europsku uniju, urbanu dimenziju kohezijske politike i odgovore EU na urbanu dimenziju Agende 2030 i Nove urbane agende.

Prvi dan, 27. studenog, partnerstva Urbane agenda za EU će u jutarnjim satima organizirati niz radionica diljem Rotterdama. Uz to će se organizirati radionica o ciljevima održivog razvoja (2030 Agenda) i o tome kako gradovi mogu doprinijeti postizanju ovih ciljeva.

Nakon toga, u poslijepodnevnim satima prvog dana, bivši oceanski linijski brod SS Rotterdam ugostit će održavanje Foruma gradova uz riječi dobrodošlice i predstavljanje uzvanika.

Drugog dana, 28. studenog, raspravljat će se o napretku i budućem smjeru Urbane agende za EU i urbane dimenzije kohezijske politike te o njihovom odražavanju na globalnu urbanu politiku, strategije i ciljeve. Tog će se dana pokrenuti i nova platforma za pomoć gradovima u poboljšanju njihovih investicijskih kapaciteta. Gradonačelnici, ministri, povjerenici i drugi govornici razmijenit će svoja razmišljanja o aktualnim izazovima i podijeliti svoje vizije o putu ka boljoj urbanoj politici i urbanim investicijama.

Ostale će radionice biti usredotočene na aktivnosti gradonačelnika, inovativne i inspirativne gradske primjere te na perspektivu ljudskih prava u Urbanoj agendi za EU. Za sve sudionike konferencije organizirat će se i prigodna izložba na kojoj će razne organizacije pružati informacije o urbanim programima i inicijativama.

Ukoliko želite saznati više o tome što EU čini za vaše gradove, pročitajte godišnje izvješće o Urbanoj agendi za Europsku uniju na sljedećoj poveznici.

Program Foruma dostupan je na internetskim stranicama Europske komisije.

(Ekovjesnik)

VEZANE VIJESTI

Austrijski biciklistički samit ovog ožujka u Beču

U Beču se od 29. do 31. ožujka ove godine održava 13. Austrijski biciklistički samit. Radi se o najvažnijoj stručnoj konferenciji o biciklizmu u toj zemlji, a okupit će oko 500 austrijskih i stranih stručnjaka iz područja gospodarstva, uprave, znanosti te predstavnika politike i nevladinih organizacija.

U Parizu se održava Forum o čistom zraku

Forum Clean Air će se usredotočiti na tri teme: kvaliteta zraka u gradovima, onečišćenje zraka iz poljoprivrednog sektora i čist zrak kao poslovna mogućnost. Dvodnevna konferencija održava se u organizaciji Europske komisije.

Duboko udahnite (ili bolje ne)

Iako nijedan europski grad nije među 20 najzagađenijih gradova u svijetu prema godišnjim srednjim vrijednostima finih čestica, postoje mjesta u Europi gdje je praćenje kakvoće zraka prva aplikacija koju provjeravate prije izlaska iz kuće. Onečišćenje zraka je najčešći uzrok prerane smrti u Europskoj uniji, a broj žrtava svake godine doseže 400.000 ljudi, piše Ania Rok (Urbact.eu).

Europski forum za civilnu zaštitu

Europski forum za civilnu zaštitu najveće je događanje na području europske civilne zaštite. Održava se bijenalno u organizaciji Odjela za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Europske komisije (ECHO).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER