U Rijeci se održava okrugli stol o socijalnoj nejednakosti među djecom

Moje mjesto pod suncem

Povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti te postavljanja foto-izložbe na riječkom Korzu o socijalnoj isključenosti djece, riječka udruga Centar za kulturu dijaloga je u četvrtak u Rijeci ukazala na poraznu sliku socijalne nejednakosti među djecom i pogubni utjecaj siromaštva djece.

U Hrvatskoj 60 tisuća djece živi ispod praga siromaštva, a 20 tisuća zbog neimaštine nikad nije pohađalo izvanškolsku aktivnost. Svakom drugom siromašnom djetetu nedostupne su usluge osoba poput logopeda i drugih stručnjaka neophodnih za njihov razvoj, a nemaju ni mogućnosti za odlazak u kino, kazalište i muzej, kao ni na školske izlete ili izlete s obitelji.

U Rijeci postoji 500 djece koje žive ispod razine siromaštva, a program udruge Centar za kulturu dijaloga, „Moje mjesto pod suncem“, jedini je program u Rijeci koji sustavno radi s pedesetak djece koje žive ispod praga siromaštva, svakodnevno im pružajući razne radionice, pomoći u učenju te kulturne i sportske sadržaje.

Centar za kulturu dijaloga stoga apelira na javnost zbog pogubnog utjecaja socijalne nejednakosti među djecom te ističe potrebu rješavanja ovog problema konkretnim aktivnostima i smanjenjem socijalnog raslojavanja najmlađih pripadnika našega društva, izgradnjom društva u kojem će sva djeca imati jednaku šansu i priliku za uspjeh na temelju svojih sposobnosti, a ne konteksta u kojem žive.

O problemu socijalnog isključenja djece i radu „Mojeg mjesta pod suncem“ u četvrtak su ispred poglavarstva Grada Rijeke u ime programa govorili Ana Karakaš i Zoran Grozdanov, a svoju potporu programu dali su glumica HNK Ivana pl. Zajca Jelena Lopatić te glazbenik Zoran Badurina iz riječke grupe Jonathan. Nazočnima su se također obratili Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke te zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović.

Okrugli stol pod nazivom „Izazovi roditeljstva u kriznim situacijama uzrokovanim neimaštinom“ održat će se u petak, 18. listopada 2019. godine u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke s početkom u 13 sati te će okupiti predstavnike organizacija civilnog društva, lokalne i regionalne samouprave, ministarstva, akademske zajednice te građanstva u cilju otvaranja javne rasprave i aktualizacije različitih izazova vezanih roditeljstvo u doba kriza uzrokovanih neimaštinom.

Sudionici okruglog stola su Marijana Kletečki Radović, doc.dr.sc. (Studijski centar socijalnog rada, Pravni fakultet, Zagreb), Nedjeljko Marković, dipl.soc.rad. (Predsjednik Udruge PRAGMA, Zagreb), Lorena Zec, dipl.psiholog (SOS Rijeka) i Maja Pudić, dipl.soc.rad. (Voditeljica Službe za socijalnu skrb Grada Rijeke), uz moderatoricu Nadju Čekolj, mag.paed. et soc.

 

„Moje mjesto pod suncem“ je program koji udruga Centar za kulturu dijaloga provodi u suradnji s mnogobrojnim volonterima i donatorima. Program osigurava djeci lošijeg socioekonomskog položaja poticajno okruženje u kojem imaju priliku sudjelovati u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne. Uvažavanjem individualnosti svakog djeteta, kroz neformalno učenje, osmišljene aktivnosti i osiguravanjem emocionalne i socijalne podrške, postiže se stvarna prilika za promjenu nepovoljnih životnih okolnosti. Na takav se način prevenira daljnji transgeneracijski prijenos siromaštva te razvoj poremećaja u ponašanju. Ovim se projektom osnažuje djecu iz obitelji u riziku od siromaštva i marginalizacije te se smanjuje socijalna nepropusnost u našem društvu.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Okrugli stol „Jačanje tržišta otpada“

Okrugli stol o jačanju tržišta otpada namijenjenog recikliranju s raspravom o Burzi otpada održat će se u srijedu, dana 2. svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori (Draškovićeva 45) u Zagrebu, s početkom u 14 sati.

„Učinkovitost javnog gradskog prijevoza u održivoj mobilnosti“

Zavod za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu poziva na okrugli stol o učinkovitosti javnog gradskog prijevoza u održivoj mobilnosti, koji će se održati 31. siječnja 2020. godine s početkom u 10 sati na Sveučilišnom kampusu Borongaj (Borongajska cesta 83, Amfiteatar, objekt 69).

Hoće li i kada krenuti EU dizala?

Možemo li i kada od resornog ministarstva očekivati raspisivanje natječaja za subvencioniranje ugradnje dizala iz strukturnih fondova?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER