Predavanje: Kako bicikl mijenja lice grada?

„Živimo li u gradu za ljude ili za automobile?“, pita se zagrebački student medicine Janko Večerina!

Sindikat biciklista poziva na predavanje „Kako bicikl mijenja lice grada?“ koje će u srijedu 2. listopada održati zagrebački student medicine Janko Večerina.

Janko Večerina je za studentski časopis Medicinar napisao članak „Kako bicikl mijenja lice grada?“, a u srijedu 2. listopada dolazi ga uživo prepričati u prostoru Sindikata biciklista (Ribnjak 3) u 19 sati

„Kada je riječ o nekim svakodnevnim aktivnostima, poput puta od doma do fakulteta, rijetko se zaustavljamo i razmislimo na koji ju način obavljamo, naviknuti na ovu gotovo automatiziranu radnju. Cilj je ovoga članka, medicinaru kao običnom građaninu koji svakodnevno obavlja ovu naizgled jednostavnu aktivnost, prikazati koliko velik utjecaj ona može imati na pojedinca i njegovu okolinu, a istovremeno kao medicinskom djelatniku stvoriti dojam o zdravstvenoj podlozi koju taj proces ima na zdravlje pojedinca, kao i čitave zajednice.“, ističe u uvodu članka Janko Večerina.

Poslije predavanja predviđeno je druženje uz diskusiju na navedenu temu.

 

 

VEZANE VIJESTI

Biciklistički procvat u postkarantenskom Parizu

Tijekom protekla dva i pol tjedna, u vremenu od konačnog izlaska iz karantene 11. svibnja do danas, francuska metropola doživljava najnoviji procvat biciklističkog prometa.

Zagrebački studenti predložili rješenja kvalitetnih javnih prostora u gradu

U ponedjeljak 9. prosinca, studenti pet zagrebačkih fakulteta javno su predstavili kako bi trebali izgledati i čemu bi trebali koristiti neki javni prostori u Zagrebu. Vizije javnih prostora osmišljene su tijekom proteklih mjesec i pol dana u sklopu dvije dvodnevne interdisciplinarne radionice koje su provedene u sklopu projekta „Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama“.

Prijedlog mjera udruge „Sindikat biciklista“

Aktualna kriza izazvana pandemijom koronavirusa i zahtjev za ograničenjem kontakata značajno su promijenili načine kretanja građana. S obzirom na to da se promet osobnim automobilima naglo smanjio, a javni prijevoz je u cijeloj Hrvatskoj privremeno obustavljen, osim za esencijalne radnike s posebnim propusnicama, sve više ljudi vozi bicikle, romobile i pješači. Istovremeno, među onima koji su odlučili koristiti automobil kao prijevozno sredstvo, pojedini vozači često gube osjećaj za brzinu na praznim i širokim cestama.

 

Sindikat biciklista traži prenamjenu prometnih površina za ublažavanje posljedica pandemije

Sindikat biciklista je još krajem travnja uputio dopis Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a jučer i Nacionalnom stožeru civilne zaštite, u kojem poziva na poticanje uvođenja mjera zaštite od pandemije CoViD-19 na način da se prometne površine (privremeno) prenamijene kako bi se biciklistima i pješacima olakšalo kretanje i održavanje fizičke distance te rasteretio javni prijevoz.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER