Bioreaktor na alge uklanja CO2 400 puta učinkovitije od drveća

Cijeli proces nadgleda program koji upravlja svjetlom, temperaturom i pH vrijednošću vode u uređaju kako bi se dobio maksimalni učinak

Mogućnost uklanjanja ugljika algama možda je najveći potencijal koji imamo kada se radi o organskim procesima koje možemo iskoristiti kako bismo pobijedili problem klimatskih promjena.

Znanstvenici su godinama proučavali ovaj prirodni fenomen u nadi da će poraziti emisije stakleničkih plinova i proizvesti ekološki prihvatljiva biogoriva, a sada je američka tvrtka Hypergiant Industries osmislila uređaj u obliku kutije koji može upijati onoliko ugljika iz atmosfere kao i površina od 4.050 četvornih metara drveća.

Biljke procesom fotosinteze upijaju ugljikov dioksid, vodu i sunčevu svjetlost kako bi proizvele energiju. U prirodi bi biljke ovu energiju iskoristile za razmnožavanje i rast, a istraživači proučavaju načine kako skladištiti tu energiju i pretvoriti je u biogoriva.

Novi uređaj Eos Bioreactor tvrtke Hypergiant Industries možda izgleda kao ogroman Xbox u vrtu, no ova američka tvrtka ipak ne planira igrati igrice. Dimenzije reaktora su 90 x 90 x 210 cm te je osmišljen za ugradnju u urbani okoliš gdje bi trebao prikupljati i odvajati ugljik iz atmosfere te proizvoditi čisto biogorivo koje bi se dalje moglo koristiti za smanjenje doprinosa ugljiku.

Reaktor koristi posebnu vrstu algi Chlorella vulgaris, za koju se tvrdi da uklanja mnogo veću količinu CO2 iz atmosfere nego bilo koja druga biljka. Alge žive u cijevima bioreaktora i vodenom spremniku unutar uređaja koji je napunjen zrakom i izložen umjetnom svjetlu što algama pruža hranu potrebnu za razvoj i proizvodnju biogoriva.

Tvrtka Hypergiant Industries tvrdi kako je tehnologija skupljanja u Eos Bioreactoru toliko učinkovita da je 400 puta učinkovitija u skupljanju ugljika nego drveće koje zauzima istu površinu. Cijeli proces nadgleda program koji upravlja svjetlom, temperaturom i pH vrijednošću vode u uređaju kako bi se dobio maksimalni učinak.

Međutim, tvrtka još nije ni blizu komercijalne proizvodnje ovog bioreaktora. Hypergiant Industries navodi kako će kasnije ove godine dizajn bioreaktora biti javno dostupan te potaknuti i druge istraživače u osmišljavanju sličnih rješenja, a više informacija o stavljanju ovog bioreaktora na tržište imat ćemo do kraja godine.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Smatraju li se tehnologije s negativnim emisijama uobičajenima i normalnima?

Napredak u tehnologiji, zajedno s rastućom klimatskom krizom, zahtijeva ponovno vraćanje na nerealne i ekološki neprihvatljive ideje. Kako bi se lakše kontrolirale uznapredovale klimatske promjene,  ekološki stručnjaci navode kako je potrebno istovremeno rješavati njihove posljedice, ali i uzrok.

Kemičari uspjeli pretvoriti ugljikov dioksid u ugljen

Na svijetu postoji mnoštvo ideja za očuvanje energije, a kemičari sada teoretski mogu pretvoriti ugljikov dioksid u ugljen te osvjetljavati i zagrijavati domove s prozirnim drvetom.

Pet geoinženjerskih rješenja predloženih za borbu protiv klimatskih promjena

Prošlotjedno izvješće UN-a osvijetlilo je geoinženjerstvo, disciplinu koja predlaže provođenje većih intervencija za suzbijanje globalnog zatopljenja, a u nastavku donosimo pet predloženih geoinženjerskih rješenja za izbjegavanje potpune katastrofe klimatskih promjena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER