BioUrban: umjetno stablo za borbu protiv onečišćenja zraka

Tehnologija u službi rješavanja onečišćenja zraka

Ovo robotsko stablo visoko četiri metra ne zamjenjuje prava stabala, već ih nadopunjuje, a namijenjeno je ugradnji na javnim površinama, većim križanjima i drugim frekventnim lokacijama.

Onečišćenje zraka jedan je od najvećih problema suvremenog svijeta koji ima izuzetno štetne posljedice za ljudsko zdravlje, bilo da se radi o stanovništvu velikih gradova ili ruralnih područja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), gorući problem onečišćenja zraka godišnje uzrokuje više od sedam milijuna smrtnih slučajeva širom svijeta, od čega oko 400.000 preranih smrti samo u državama članicama EU-a.

Loša kvaliteta zraka može uzrokovati rak pluća, moždani udar, srčani udar i akutne respiratorne probleme kod djece, stoga mnoge organizacije, istraživači i tvrtke rade na razvoju različitih projekata s ciljem rješavanja ovog problema. Jedan od njih je i projekt BioUrban meksičke tvrtke BiomiTech, specijalizirane za sustave filtracije mikroalgi, i čini se da daje vrlo ohrabrujuće rezultate.

  • © BiomiTech

BioUrban 2.0 je revolucionarni uređaj koji ima isti učinak na pročišćavanje zraka kao 368 stabala. Sastoji se od pet cilindara od koji je svaki zapremine 100 litara i ispunjen algama. Poznato je da biljke procesom fotosinteze upijaju ugljikov dioksid iz atmosfere, a alge su u tome posebno učinkovite – apsorbiraju zrak, filtriraju ga i zatim oslobađaju u pročišćenom obliku.

Još jedna velika prednost ovog uređaja je u tome što je u potpunosti autonoman jer se napaja solarnom energijom. Također, treba napomenuti da uređaj može raditi 24 sata dnevno zahvaljujući svjetiljkama koje osvjetljavaju alge tijekom noći i tako omogućuju nastavak ciklusa fotosinteze. Alge se ipak trebaju mijenjati svaka tri do četiri mjeseca, a dobra je stvar što se odstranjene alge upotrebljavaju kao gnojivo na poljoprivrednim zemljištima.

  • © BiomiTech

Ovo robotsko stablo visoko četiri metra ne zamjenjuje prava stabala, već ih nadopunjuje, a namijenjeno je ugradnji na javnim površinama, većim križanjima i drugim frekventnim lokacijama.

Cijena uređaja iznosi 40.000 eura, nekoliko ih je već instalirano u u Meksiku, Panami i Kolumbiji, a uskoro bi trebali stići i u Europu. Interes za njihovom instalacijom s ciljem smanjenja onečišćenja zraka već su izrazile Velika Britanija i Francuska.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER