„Bandić obećavao idilu, a priredio kaos sa smećem i pljačku građana i građanki!“

Gradonačelnik Bandić u više od 19 godina nije uspostavio kvalitetan sustav gospodarenja otpadom, zbog čega Zagreb uvjerljivo drži titulu europske prijestolnice smeća!

Razbacivanje silnih kanti za prikupljanje otpada po ulicama, neredovit odvoz, nedostatak nadzora i kontrole te nepravedna naplata u kojoj nije bitno koliko tko smeća proizvodi ne čine funkcionalan sustav, već smišljen kaos od strane Bandićeve gradske vlasti. Cilj je okriviti građane i građanke za nepravilno odvajanje otpada kako bi ih potom dodatno opljačkali povećanjem mjesečnih računa.

Poruka je to koju su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije uputili danas na performansu ispred zgrade Gradske uprave Zagreba. Simbolično su prikazali idiličan sustav odvojenog prikupljanja otpada kojeg je najavljivala gradska vlast, naspram stvarnog stanja koje je daleko od toga.

Kad su se donosili Odluka o načinu prikupljanja otpada i Plan gospodarenja otpadom Zagreba 2018.-2023., Zelena akcija je upozorila  kako će doći do ovakve „smećave“.

  • Foto: Zelena akcija

„U takvom sustavu kanti bez kontrole i redovitog odvoza, s naplatom koja ne poštuje zakonsko načelo 'plati koliko baciš', najviše su kažnjeni oni koji se trude odvajati i reciklirati“, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije. Istovremeno, profitiraju neodgovorni pojedinci i gradska vlast kojoj oni koriste kao izgovor da se sve građane i građanke kazni povećanjem računa. „Time se Bandić oslobađa krivice za postavljanje dokazano najneučinkovitijeg sustava odvojenog prikupljanja otpada", dodao je Košak.

>>> Pročitajte još >>> Međimurci i Krčani najbolji, Zagreb i dalje konkurira za titulu „europske prijestolnice smeća“

  • Foto: Zelena akcija

Zagreb reciklira svega desetak posto otpada, a ima cilj od 50 % do kraja 2020. godine, što je ovakvim sustavom nedostižno.

„Građani i građanke su pokazali da žele odvajati i reciklirati, ali onako kako to rade gradovi veći od Zagreba u kojima je sustav kontroliran, pravedan i poticajan. Svatko bi trebao moći lako odvojiti otpad, biti siguran da on ide na pravo mjesto te biti nagrađen za to“, komentirao je Košak.

Grad stvara privid da i zbog minornih promjena u vidu kupovine kanti i kamiona moraju porasti računi građanima. To je laž i dokaz nebrige za građane i građanke jer se navedeno može financirati iz fondova EU. Osim toga, umjesto da se prikupljeni otpad zbrinjava u gradskim postrojenjima poput centara za ponovnu uporabu i kompostana pa na tome zarađuje, Grad privatnicima skupo plaća oporabu. To je dokaz nesposobnosti gradskih vlasti.

>>> Pročitajte još >>> Europska prijestolnica smeća za tri godine postaje „zelena“?

Činjenica je da gradonačelnik Bandić u više od 19 godina nije uspostavio kvalitetan sustav gospodarenja otpadom. Zbog toga, Zagreb uvjerljivo drži titulu europske prijestolnice smeća!

  • Foto: Zelena akcija

„Upozoravamo da su sve okolišne, društvene i financijske štete koje danas imamo tek uvod u pravi kaos i drastična poskupljenja, ukoliko Grad ne odustane od forsiranja ovakvog neučinkovitog sustava gospodarenja otpadom”, zaključio je Košak.

Zelena akcija / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Bandić prazni džepove građana i građanki! Dođite na prosvjed 3.12.!

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) pozivaju građane i građanke da se dolaskom na prosvjed 3. prosinca usprotive planiranom drastičnom poskupljenju računa za odvoz otpada i nefunkcionalnom sustavu gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Bandić gura građane Zagreba prema plaćanju skupih EU penala za smeće

Zagrepčani i Zagrepčanke su na korak do plaćanja visokih kaznenih penala Europskoj uniji zbog neispunjenja ciljeva smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada. Rezultat je to dugogodišnjeg lošeg gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića, tvrdi Zelena akcija.

Dosta je! Dođite na prosvjed!

Veliki prosvjed protiv Bandićeve otimačine pod nazivom „Dosta je!“ će se održati u subotu 1. veljače u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića, a organiziraju ga udruga Siget te Zelena akcija i Pravo na grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER