U Beču otvoren prvi socijalni supermarket u jednom trgovačkom centru

Roba će stizati iz trgovina i lokala smještenih u samom centru

U najvećem bečkom trgovačkom centru „Donau Zentrum“ nedavno je otvoren i socijalni supermarket SOMA-Sozialmarkt. Riječ o prvom socijalnom supermarketu u cijeloj Europi koji je smješten u nekom trgovačkom centru, a otvoren je s ciljem jačanja socijalne povezanosti među stanovništvom 22. bečkog okruga Donaustadt.

Novi socijalni supermarket SOMA-Sozialmarkt prostire se na površini od 100 metara četvornih i nudi sličan asortiman kao i uobičajeni supermarketi, počevši od svježih namirnica, preko konzervirane hrane do higijenskih potrepština.

  • Izvor: sozialmarkt.com

Posebnost ovog socijalnog supermarketa je u tome što će se opskrbljivati gotovo isključivo robom iz trgovina u samom centru. Tako će se roba kojoj uskoro istječe rok trajanja ili je nabavljena u prekomjernoj količini iskoristiti na održiv način, a vrlo kratki putevi dostave pridonijet će istovremeno aktivnoj zaštiti okoliša.

Cijene u socijalnom supermarketu znatno su niže i od onih u diskontima, a s ugostiteljskim lokalima smještenim u centru također je dogovorena suradnja pa će socijalni supermarket nuditi i jela iz tih lokala po vrlo pristupačnim cijenama.

  • Izvor: sozialmarkt.com

Kao i u ostalim bečkim socijalnim supermarketima pravo na kupovinu imaju osobe s primanjima nižim od 1.238 eura mjesečno i koje mogu za tu namjenu zatražiti specijalnu potvrdu. Kada je riječ o dvočlanom kućanstvu ta granica iznosi 1.856 eura, dok se za svako dijete iznos povećava za 371 euro.

Tjedni limit kupovine iznosi 30 eura, a supermarket je otvoren radnim danom od 9 do 14 sati.

  • U novi gradski kompleks u ulici Berresgasse u naselju Donaustadt Grad Beč ulaže 117 milijuna eura / Foto: Sonaar

 

Znate li da je Beč i svjetska prijestolnica socijalne stanogradnje? Socijalna stanogradnja je u austrijskom glavnom gradu započela u periodu tzv. „Crvenog Beča“ 1920-ih godina kada su socijalisti odnijeli pobjedu na bečkim općinskim izborima. Socijaldemokrati su reformirali društvo i započeli programe socijalne stanogradnje koji i danas služe kao uzor mnogim svjetskim gradovima. Više o tome pročitajte na Ekovjesniku >>> Grad Beč ulaže preko 120 milijuna eura u nove projekte socijalne stanogradnje

 

  • Eurocomm-PR Zagreb / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Grad Beč ulaže preko 120 milijuna eura u nove projekte socijalne stanogradnje

Grad Beč je svjetska prijestolnica socijalne stanogradnje koja je započela u periodu tzv. „Crvenog Beča“ 1920-ih godina kada su socijalisti odnijeli pobjedu na bečkim općinskim izborima. Socijaldemokrati su reformirali društvo i započeli programe socijalne stanogradnje koji i danas služe kao uzor mnogim svjetskim gradovima.

Korištenje bečkog javnog prijevoza u pratnji psa nije nikakav problem

Psi su dobrodošli u bečkom javnom prijevozu, a kao i u većini europskih gradova moraju imati brnjicu i voditi se na povodcu. Ova odredba je na snazi već godinama, kako na stanicama, tako i u svim prijevoznim sredstvima bečkog javnog prijevoza, čime se jamči sigurnost svih putnika, ali i samih pasa. Gradski javni prijevoznik Wiener Linien je u četvrtak predstavio novi video u kojem na šaljiv način prikazuje iskustva bečkih četveronožnih ljubimaca u javnom prijevozu.

Djeca u Beču svake godine posade preko 10.000 stabala

Pedeset posto gradske površine Beča čine zelene površine koje grad sustavno održava i povećava, a svake se jeseni u okviru projekta obiteljskog pošumljavanja posadi nekoliko tisuća novih stabala i grmova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER