Jedan od najvećih svjetskih proizvođača plastičnog otpada bori se za čišći okoliš

Što tvrtka Nestlé poduzima kako bi riješila problem plastičnog ambalažnog otpada?

Temeljem prošlogodišnjeg izvještaja Global brand audit report 2018, organizacija Greenpeace i pokret Break Free From Plastic otkrili su najveće svjetske proizvođače plastičnog otpada. Za 14% brendiranog plastičnog otpada odgovorna su tri multinacionalna giganta – Coca-Cola, PepsiCo i Nestlé. Potonja je kao najveća svjetska prehrambena kompanija danas pustila u rad Institut za ambalažu i pakiranje te najavila ubrzavanje aktivnosti za postizanje nulte stope emisija stakleničkih plinova do 2050.

Prošle su godine brojne organizacije, aktivisti i volonteri diljem svijeta udružili svoje snage u lokalnim akcijama čišćenja kako bi ušli u trag najvećim svjetskim korporacijama, koje su sa svojom problematičnom, nepotrebnom i suvišnom ambalažom i korištenim materijalima odgovorne za postojeće plastično onečišćenje u okolišu. U razdoblju od devet mjeseci, međunarodni tim od gotovo 10.000 volontera u 239 akcija čišćenja organiziranih u 42 zemlje na 6 kontinenata prikupio je više od 187.851 komada plastičnog otpada, a rezultati globalnih akcija čišćenja i revizije brendova koje su objavili organizacija Greenpeace i pokret Break Free From Plastic ukazali su na deset najvećih svjetskih korporacija koje stvaraju najviše plastičnog otpada. Tri multinacionalna giganta – Coca-Cola, PepsiCo i Nestlé, bili su odgovorni za čak 14 posto brendiranog plastičnog otpada!

  • Wonnapa beach - World Cleanup Day, 15. rujna 2018. / Fotografija: Greenpeace

Sve tri korporacije obvezale su se na smanjenje stvaranja ambalažnog otpada, a Nestlé je kao najveća svjetska prehrambena kompanija danas pustio u rad Institut za ambalažu i pakiranje te najavio ubrzavanje aktivnosti za postizanje nulte stope emisija stakleničkih plinova do 2050. godine.

  • Global brand audit report 2018 – Temeljem ukupno 70 provedenih akcija čišćenja u SAD-u utvrđeno je da su Nestlé, PepsiCo i Coca-Cola najgori korporacijski plastični onečišćivači, upravo tim redoslijedom. / Izvor: Break Free From Plastic

S današnjim danom Nestlé „nastavlja borbu za čišći okoliš i budućnost bez plastičnog otpada“. U sjedištu kompanije u švicarskom Veveyu predstavljen je početak rada najavljivanog Instituta za ambalažu i pakiranje, kako tvrde, prvog takve vrste u prehrambenoj industriji. U svom radu bazirat će se na istraživanje ambalaža za višekratno pakiranje, pojednostavljenih i recikliranih ambalažnih materijala, kao i na materijale biološkog porijekla, kompostabilne materijale te biorazgradive materijale. Kako se navodi u priopćenju, Nestlé je jedna od prvih tvrtki koja je potpisala New Plastics Economy Global Commitment, inicijativu koja postavlja konkretne ciljeve u uklanjanju plastičnog otpada i onečišćenja na izvoru.

  • Aktivisti Greenpeacea isporučili su 16. travnja 2019. godine globalnom sjedištu tvrtke Nestlé u Švicarskoj plastično čudovište dugačko 20 metara prekriveno njihovom plastičnom ambalažom © Greenpeace / Miriam Künzli

Uz početak rada novog Instituta, Nestlé je danas najavio kako namjerava postići nultu neto stopu emisije stakleničkih plinova do 2050. godine, čime je preuzet  najambiciozniji cilj Pariškog sporazuma - zadržavanje rasta globalne prosječne temperature ispod 1,5 °C. Ovako složena zadaća može se postići samo uz mnogo napora, stoga su iz kompanije najavili niz poteza za njenu realizaciju - od novih proizvoda koji istovremeno imaju bolji ekološki otisak i doprinose uravnoteženoj prehrani, do preformulacije postojećih proizvoda korištenjem klimatski prihvatljivijih sastojaka. Tu su i pomoć pri izgradnji otpornih poljoprivrednih zajednica, inicijative u poljoprivredi s ciljem veće apsorpcije ugljičnog dioksida, zaštita šuma i korištenje energije iz obnovljivih izvora u Nestlé tvornicama, skladištima, logističkim centrima i uredima. Za usporedbu, trećina Nestlé tvornica (njih 143) već koristi 100 % električnu energiju iz obnovljivih izvora, a rezultati smanjivanja emisija stakleničkih plinova u cijelom vrijednosnom lancu od 2014. godine jednaki su kao da je iz prometa isključeno 1,2 milijuna automobila.

  • Travanj 2019. - Aktivisti Greenpeacea ispred sjedišta tvrtke Nestlé u Ljubljani, gdje su im predali izbor prikupljenog otpada © Katja Hus / Greenpeace

Podsjetimo, tijekom mjeseca travnja 2019. godine aktivisti Greenpeacea održali su prosvjede ispred sjedišta tvrtke Nestlé u nekoliko zemalja svijeta. „Plastično čudovište“ dugačko 20 metara i prekriveno Nestléovom plastičnom ambalažom isporučeno je glavnom sjedištu tvrtke u Švicarskoj, uz poziv da zaustavi korištenje plastike za jednokratnu upotrebu. Također, aktivisti Greenpeacea su u suradnji s pokretom Break Free From Plastic održali prosvjede u uredima Nestléa na Filipinima, u Njemačkoj, Keniji, Sloveniji i Italiji.

„Nestlé je prošle godine proizveo šokantnih 1,7 milijuna tona plastične ambalaže ili više od 300 kamiona za otpad dnevno, što je 13 % više u odnosu na prethodnu 2017. godinu. Poslovanje tvrtke Nestlé je neodgovorno i svake godine proizvodi stotine milijardi plastičnih predmeta koji se koriste svega nekoliko sekundi, a potom onečišćuju naše zajednica, prehrambene lance i ekosustave“, rekao je povodom održanih aktivnosti voditelj projekta Graham Forbes.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Zašto je onečišćenje plastikom pitanje međunarodnog prava zaštite okoliša?

Izvještaj „Zajednice na prednjim linijama globalne krize plastičnog otpada“ nastao je u suradnji organizacije Greenpeace istočne Azije i Svjetskog saveza za alternativu spalionicama (GAIA) te daje detaljan opis tijeka „reciklabilne“ plastike diljem svijeta i njezinog utjecaja na ljude. U izvještaju se navode tri razloga zbog kojih globalna kriza plastičnog otpada predstavlja pitanje međunarodnog prava zaštite okoliša.

Srpanj je mjesec bez plastike!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu – vrećica, slamki, štapića za uši, čaša, pribora za jelo ili hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. EU od 2021. zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu, a s usvajanjem novih navika možete početi već danas!

Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo ponovno identificirani kao najveći svjetski proizvođači plastičnog otpada

Temeljem globalnih akcija čišćenja i revizije brendova, Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo drugu su godinu zaredom identificirani kao tri najveća svjetska proizvođača plastičnog otpada, navodi se u novom izvješću pokreta Break Free From Plastic „BRANDED Volume II: Identifying the World’s Top Corporate Plastic Polluters“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER