Umjetnička instalacija transformirala nogometni stadion u šumu

U Klagenfurtu se u nedjelju predstavlja neobičan umjetnički projekt pod nazivom „For Forest“

Šuma koju je švicarski umjetnik Klaus Littmann postavio na nogometnom stadionu Wörthersee Stadion u Klagenfurtu namijenjena je poticanju rasprava o zaštiti prirode i klimatskim promjenama. Hoćemo li se prirodi jednoga dana moći diviti samo na ograničenim i posebno predviđenim mjestima ili je vrijeme da joj određena područja vratimo i prepustimo isključivo njenom djelovanju?

Kulturna organizacija Littmann Kulturprojekte iz švicarskog Bazela postavila je šumu na igralištu nogometnog stadiona Wörthersee Stadion Klagenfurt kapaciteta 30.000 gledatelja u nama nedalekom koruškom gradu Klagenfurtu, koji se nalazi u neposrednoj blizini tromeđe Austrije, Italije i Slovenije. Šuma će na igralištu ovog nogometnog stadiona ostati do 27. listopada, a otvara se u nedjelju 8. rujna u 14 sati.

„Za mnoge ljude ova šuma zbog trenutne klimatske situacije predstavlja podsjetnik na važnu raspravu o posljedicama i djelovanju klimatskih promjena“, rekao je švicarski umjetnik Klaus Littmann.

Iako je klimatska kriza u posljednje vrijeme postala goruće političko pitanje u većem dijelu svijeta, ideja za najveći umjetnički projekt ikada realiziran na javnom prostoru u Austriji nastala je zahvaljujući crtežu naziva „Nesalomljiva privlačnost prirode“, koji je još 1970-ih godina nacrtao austrijski slikar i arhitekt Max Peintner.

Peintner je bio uključen u realizaciju projekta te je prema njegovoj ideji na čitavoj površini nogometnog igrališta zasađena šuma s oko tri stotine različitih stabala, a gledatelji će je moći promatrati s tribina danju i noću, pri dnevnom svjetlu i pod reflektorima. Projektom se postavlja pitanje do kada ćemo prirodu uzimati zdravo za gotovo, odnosno hoćemo li joj se jednoga dana moći diviti samo na za to posebno predviđenim mjestima.

Po svršetku projekta, stabla će u originalnom rasporedu biti presađena uz obalu jezera u blizini samog stadiona te će tako nastati svojevrsna spomen-šuma.

„Max Peintner je imao viziju da bi se jednoga dana prirodi moglo dogoditi ono čemu već desetljećima svjedočimo u zoološkim vrtovima spašavajući ugrožene životinjske vrste“, izjavio je Littmann.

No, realizacija projekta nije prošla bez problema i kritika. Posađena stabla ne izgledaju pretjerano „svježe“, a kao uzroci problema navode se transport i postupak sadnje. Zamjenik gradonačelnika Klagenfurta, Wolfgang Germ, kritizira kako je za loše stanje stabala odgovoran njihov prijevoz iz tisuća kilometara udaljenih dijelova Europe, a s obzirom da je riječ o ekološkom projektu, umjetnika optužuje za njihovo „zlostavljanje“. Također, Germ postavlja i pitanje uspješnog sponzoriranja ovog projekta te izražava zabrinutost da će troškovi projekta pasti na teret građana Klagenfurta.

Možda dio kritika proizlazi i iz činjenice što lokalni nogometni klub SK Austria Kärnten na svom stadionu određeno vrijeme neće moći igrati domaće nogometne utakmice, no sa stajališta Zagrepčanki i Zagrepčana, kao i građana drugih hrvatskih gradova, zamjeniku gradonačelnika Klagenfurta zaista možemo poručiti kako može biti miran. Vjerojatno bi mu bilo kakše kada bi doznao što se sve financira novcem hrvatskih poreznih obveznika.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Je li zagrebačka gradska uprava uopće svjesna problema klimatske krize?

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje, no zagrebačka gradska uprava u uvjetima sve izraženije klimatske krize ne čini ništa kako bi zaštitila zdravlje svojih stanovnika te utjecala na povećanje kvalitete njihovog života. Očito je kako će se hrvatska metropola uskoro pržiti na ekstremno visokim temperaturama, a javni prostor bez imalo hlada Zagrepčankama i Zagrepčanima neće biti od prevelike pomoći.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER