Jedan Osječanin je pokrenuo promjenu!

Nije mala stvar pobijediti birokraciju lokalne samouprave

Zahvaljujući entuzijazmu Osječanina Alena Šterna Grad Osijek će posaditi stabla duž nove biciklističke staze, javlja portal Osijek031.com.

Izgradnja nove biciklističke staze duž osječke promenade bliži se kraju, a prema najavama izvođača radova, tvrtke Osijek-Koteks, staza će se predati na uporabu građanima Osijeka sredinom rujna. Ipak, nisu svi zadovoljni budućom stazom. Jedan dio građana, okupljen oko Facebook grupe Patuljasta rapsodija, izrazio je nezadovoljstvo time što staza ide kroz zeleni pojas, kao i sječom grana s drveća uz buduću stazu.

Međutim, Osječanin Alen Štern otišao je i korak dalje: umjesto kritiziranja, samoinicijativno je odlučio  nešto poduzeti i uvjeriti nadležne službe kako je uz novu stazu potrebno posaditi i nova stabla.

Alen Štern se na vlastitoj se koži uvjerio kako je pokušati neku ideju „prodati“ gradskim službama često sizifovski posao. Samoinicijativno je stupio u kontakt s nadležnim gradskim upravnim odjelima, kao i s Agencijom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima tražeći odgovor smije li se saditi na tom potezu, no nije dobio konkretan odgovor. Punih šest dana uporno je postavljao upite raznim gradskim službama moleći ih da posade drveće na tom dijelu promenade ili da to dopuste grupi građana.

U Gradu mu je rečeno da u projektu nije bilo predviđeno zelenilo, no Alen je bio vrlo uporan u svojim zahtjevima i molbama. Do pomaka je došlo kada je kontaktirao Jasenku Vizentaner, višu suradnicu u Odsjeku za komunalno gospodarstvo s kojom se telefonski čuo i koja je obećala da će pokušati nešto učiniti po tom pitanju. Zahvaljujući tome, Alena su kontaktirali iz tvrtke Zelenilo d.o.o. i rekli mu da su ipak utvrdili moguću sadnju. Navodno postoji mogućnost sadnje 40 stabala od Elektre do Bastiona, dok se zbog tehničkih problema od Bastiona do cestovnog mosta ne bi smjelo saditi.

Alen Štern je priznao kako to još uvijek ne znači da će stabla uz stazu sigurno posaditi, no s obzirom na to da je ideju o sadnji drvoreda podržao i idejni tvorac nove staze Karlo Šatvar, vijećnik u Skupštini Grada Osijeka, razloga za optimizam ipak ima.

No, razlog za optimizam svakako ulijeva i činjenica da je jedan „običan građanin“ uspio progurati svoju ideju pored često trome i uspavane gradske birokracije. Ili, kako je za portal Osijek031.com rekao i sam Alen: „Ako ovo naprave što su najavili, ipak ću biti zahvalan nekim osobama iz Grada koji su očito popustili i učinili nešto u vezi te inicijative. Normalno, ja kao građanin ću i dalje pokretati slične inicijative i kroz Facebook grupu Patuljasta rapsodija, kojima sam neizmjerno zahvalan na podršci, kada mislim da je to potrebno. Ako posade drveće, čija bi sadnja trebala biti nadzirana od stručne osobe što i kako saditi, bar ću zbog tog dijela biti zadovoljan. Kako sam rekao, sama staza je za mene kao građanina, a i dio struke, devastacija. Katastrofa je što se Grad moralo moliti da barem nešto učine povodom hortikulturnog uređenja“.

Osijek031.com / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mali pojas je najbolje čuvana zelena tajna grada

Nekadašnja pariška željeznička pruga namijenjena za prijevoz robe i putnika, poznata pod imenom Mali pojas, prestala se koristiti 1934. godine i od tada je prepuštena bujanju divljeg života. Dijelovi stare željeznice postupno se otvaraju za javnost od 2007. godine i danas predstavljaju pravo utočište biološke raznolikosti. Trenutno je za šetače i rekreativce otvoreno nekoliko dionica u ukupnoj dužini od sedam kilometara.

Bliže nam se Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj

„Dane kolektivne sadnje drveća“ pokrenula je Inicijativa „Zasadi drvo, ne budi panj“ polazeći od ideje da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER