Dajte drugu šansu svom EE otpadu i zaštitite okoliš

BIOX 4.0 spremnici za odvojeno prikupljanje otpada postali su veći i pametniji. Svojim elegantnim dizajnom obavljaju svoje funkcije prikupljanja otpada, poboljšavajući izgled i učinkovitost područja u kojima se nalaze, a idealni su za postavljanje u gradskim središtima i na lokacijama visoke vrijednosti. Ovi pametni spremnici s daljinskim upravljanjem i praćenjem razine popunjenosti sada su prilagođeni za prikupljanje EE otpada.

Kada vaš stari mikser, ventilator, glačalo, sušilo za kosu, telefon i drugi mali aparati ili žarulje više ne rade, potrebno ih je sigurno zbrinuti i tako zaštititi okoliš, ali i omogućiti oporabu dragocjenih materijala koje ova vrsta otpada sadrži.

U mnogim zemljama trgovci takvim proizvodima obvezni su ih prikupljati besplatno, a kao alternativna rješenja, u gradskim reciklažnim dvorištima mogu se pronaći i posebna mjesta njihovog sakupljanja. Međutim, stopa povrata ove vrste otpada mogla bi se povećati ako bi se kontejneri za njihovo prikupljanje nalazili u blizini kuća i zgrada, gdje bi im se moglo pristupiti prema potrebi i bez ikakvih vremenskih ograničenja.

  • WEEE BIOX se napaja putem integriranog fotonaponskog panela, a korisnici mu pristupaju pomoću pametne kartice / Foto: Matiussi Ecologia

Talijanski proizvođač opreme za gospodarenje otpadom Mattiussi Ecologia predstavio je novi spremnik WEEE BIOX, diskretan i elegantan ulični kontejner s kontrolom pristupa korisnika te daljinskim upravljanjem i praćenjem razine popunjenosti. WEEE BIOX se može koristiti kao samostalna jedinica ili skup više spremnika za prikupljanje jedne ili više kategorija EE otpada.

Ovisno o veličini spremnika, ali i potrebama prikupljanja manjih ili većih količina EE otpada, u njih se mogu postaviti kontejneri tri različite zapremnine (360, 770 i 1.100 litara) koji se uobičajeno koriste u tu svrhu. Zahvaljujući svom posebnom dizajnu i funkcijama kontrole pristupa, WEEE BIOX se može postaviti u javnim prostorima ili trgovačkim centrima bez potrebe nadzora. Napaja se putem integriranog fotonaponskog panela, a korisnici mu pristupaju pomoću pametne kartice.

  • Stopa povrata ove vrste otpada mogla bi se povećati ako bi se kontejneri za njihovo prikupljanje nalazili u blizini kuća i zgrada / Foto: Mattiussi Ecologia

Gospodarenje otpadom sve je pametnije, a u vremenu u kojem živimo sprječavanje nastanka otpada, smanjivanje količina i njegovog štetnog utjecaja na okoliš od velikog su značaja.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Od plastičnog otpada do NO2 Recycle dizajnerskih stolica!

Japanski studio Nendo potpisuje dizajn stolica za poznati danski brend namještaja Republic of Fritz Hansen, a za njihovu izradu korišten je reciklirani plastični otpad sakupljen u kućanstvima u srednjoj Europi.

Inovativni spremnik Easy Trolley

Inovativni spremnik renomiranog talijanskog proizvođača Mattiussi Ecologia namijenjen je za prikupljanje i sortiranje kućnog otpada. Svojim suvremenim i lijepim dizajnom lako se uklapa u svako kućanstvo ili uredski prostor, a korisnicima omogućuje optimizaciju prostora, jednostavno rukovanje i zbrinjavanje prikupljenog otpada ponajviše zahvaljujući patentiranom mehanizmu ručke i kotača te prilagođenosti za mehaničko pražnjenje.

Odvajanje otpada u Parizu postaje još jednostavnije i učinkovitije

Nova verzija Trilib' modularnih spremnika za prikupljanje vrijednog reciklabilnog otpada ljepša je i praktičnija. Veće su zapremnine i služit će za prikupljanje tri glavne kategorije komunalnog otpada, a do kraja 2020. godine u svim dijelovima Pariza postavit će ih se ukupno tisuću. U odnosu na lokalna iskustva s odvozom otpada, novi pariški spremnici praznit će se dva puta tjedno, a ugovorom se regulira i njihovo pranje i održavanje.

Odvajamo li otpad uzalud?

Na fotografijama objavljenim u Facebook grupi „Zakaj volim Špansko“ vidljivo je da se u isti kamion prazni kontejner s papirom i – nesumnjivo, kontejner s miješanim otpadom, javlja Novi list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER