Aktivisti digli glas protiv izgradnje hidroelektrana na rijekama BiH

Jedno je sigurno, zeleni aktivizam je u cijeloj regiji sve glasniji

Koalicija za zaštitu rijeka BiH u nedjelju je organizirala akciju posvećenu rijekama i ljudima koji se bore za njihovo očuvanje. Aktivisti su na skupu u Sarajevu poručili da je izgradnja hidroelektrana na bosanskohercegovačkim rijekama nedopustiva jer im one čine nepopravljivu štetu, javlja portal Klix.ba.

Koordinator Kolicije za zaštitu rijeka BiH, Miloš Orlić istaknuo je da je plan izgradnje hidroelektrana postao zabrinjavajući jer njihov planirani broj uz postojeće hidroelektrane na rijekama Bosne i Hercegovine već premašuje broj rijeka u toj zemlji.

„Naš zajednički stav je da ne želimo hidroelektrane na našim rijekama jer one nepovratno uništavaju našu prirodu i naše rijeke koje su dio našeg identiteta“, kazao je Orlić.

Orlić je izrazio zadovoljstvo odbijanjem izgradnje dvije hidroelektrane na rijeci Buni, no problem predstavlja plan izgradnje na drugim rijekama.

„Znamo da je rijeka Buna jedna od najljepših divljih rijeka u našoj zemlji tako da je to pozitivna stvar što se na njoj neće graditi hidroelektrane, no s druge strane imamo slučaj Doljanke gdje se još uvijek ništa nije napravilo, a mi očekujemo da nekakav pozitivan pomak“, rekao je Orlić.

Plan izgradnje hidroelektrana najviše ugrožava rijeku Ugar te Sanu na kojoj je hidroelektrana izgrađena na samom izvoru.

„Neke hidrocentrale su učinile nepovratnu štetu. Rijeka Ugar je u određenim dijelovima svoga toka skoro postala potok što dokazuje koliko može biti opasno kada se izgrade dvije, tri male hidroelektrane“, rekao je Miloš Orlić.

Dodao je da Koalicija čini sve kako bi se spriječila izgradnja hidroelektrana na rijekama Bosne i Hercegovine, kako slanjem dopisa nadležnim tijelima i organizacijom javnih rasprava, tako i pravnim postupcima.

Namjera održavanja skupa u Sarajevu bila je prvenstveno upoznavanje javnosti  s planom izgradnje novih hidroelektrana na rijekama u Bosni i Hercegovini te potencijalnom štetom koje im one mogu nanijeti.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Međunarodni sajam ENERGA 2018

Međunarodni sajam i prateća konferencija ENERGA predstavljaju uspješan i atraktivan poslovni događaj svrstan među najznačajnije manifestacije u području energetike u regiji.

Prosvjedni skup za zaštitu rijeka Stare planine u Srbiji

Iz Vojvođanske zelene inicijative, članice međunarodne ekološke mreže Alpe Adria Green, stigla nam je vijest o prosvjedu protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijekama Stare planine, koji će se održati sutra u Pirotu. Na prosvjedu se očekuje dolazak 5.000 ljudi iz Srbije i zemalja regije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER