Rijeka Kruščica treba vašu pomoć!

Hrabre žene s Kruščice nisu same u borbi za očuvanje svoje rijeke

Divna rijeka Kruščica u Bosni i Hercegovini ponovno je ugrožena!

Više od 500 dana, od kolovoza 2017. do prosinca 2018. godine, skupina žena iz sela Kruščica u Bosni i Hercegovini blokirala je pristup mostu kako bi spriječile izgradnju dviju hidroelektrana na rijeci Kruščici, a u tome ih nije spriječila ni policija ni zastrašivanje investitora. Ovaj je slučaj završio i na sudu, a Kantonalni sud u Novom Travniku presudio je u korist mještanki i mještana Kruščice te poništio dozvolu za izgradnju.

Dvije godine nakon što su zaustavile izgradnju hidroelektrana na rijeci Kruščici, i svega godinu dana nakon što su za svoju hrabrost i ustrajnost dobile nagradu neprofitne zaklade EuroNatur utemeljene s ciljem zaštite europske prirodne baštine, žene Kruščice su pred novim izazovom.

Vlada Srednjobosanskog kantona otvorila je mogućnost izgradnje hidroelektrane koja će nepovratno uništiti divlju ljepotu Kruščice. Samim time, ugrozit će se i razvojne mogućnosti toga kraja.

WWF Adria je u suradnji s Ekološkim društvom „Bistro“ Kruščica-Vitez pokrenula peticiju kojom se želi skrenuti pozornost političara na ovaj problem. Recite glasno „DA“ očuvanju rijeke Kruščice, potpišite peticiju i podijelite je dalje.

Zajedno možemo očuvati naše rijeke!

 

VEZANE VIJESTI

Webinar na temu zaštite tla

Povodom obljetnice Konferencije stranaka (COP 21) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime, održane u Parizu u prosincu 2015. godine, veleposlanstva Francuske Republike u Rumunjskoj, Srbiji i Hrvatskoj te francusko Ministarstvo poljoprivrede i prehrane organiziraju webinar na temu zaštite tla.

Nevladine organizacije pozivaju EU: Zaustavite nove hidroelektrane!

Nakon Svjetskog dana migratornih riba, koji je obilježen 24. listopada, 150 nevladinih organizacija pozvalo je institucije Europske unije na zaustavljanje financiranja novih hidroelektrana u Europi javnim sredstvima, ističe se u priopćenju WWF Adria.

Aktivisti digli glas protiv izgradnje hidroelektrana na rijekama BiH

Koalicija za zaštitu rijeka BiH u nedjelju je organizirala akciju posvećenu rijekama i ljudima koji se bore za njihovo očuvanje. Aktivisti su na skupu u Sarajevu poručili da je izgradnja hidroelektrana na bosanskohercegovačkim rijekama nedopustiva jer im one čine nepopravljivu štetu, javlja portal Klix.ba.

Svjetski dan voda 2019. – Voda za sve

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka 2019. već dvadeset i šestu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER