Dabrovi u Rusiji uspješno oporavljeni od skorog izumiranja

Više od polovice današnje populacije dabrova u Rusiji potječe iz prirodnog rezervata u Voronježu

Populacija dabrova u južnoj Rusiji povećala se na više od 700.000 jedinki nakon što je gotovo izumrla prije manje od jednog stoljeća.

Europski dabar (Castor fiber) je vrsta dabra koja je nekada bila raširena u cijeloj Euroaziji. Lovio se gotovo do izumiranja pa se pretpostavlja da je početkom 20. stoljeća na europskom kontinentu preostalo svega 1.200 jedinki.

U Rusiji je lov na dabrove još početkom 20. stoljeća bio toliko raširen da je populacija ove vodene životinje u toj zemlji gotovo u potpunosti uništena. Tadašnja sovjetska vlada uskoro je zabranila lov na dabrove, a po otkriću njihovog većeg broja u Voronješkoj oblasti 1932. godine osnovan je prirodni rezervat, kao i ustanova za zaštitu dabrova. U sklopu ove ustanove danas se može posjetiti akvarij dabrova i interaktivni muzej Kuća dabrova ili Bobronarium.

„Do prijetnje izumiranja dabrova u Rusiji došlo je najvjerojatnije zbog krivolova koji je početkom 20. stoljeća bio posve uobičajen“, objasnio je za Euronews Vladimir Lavrov, glavni znanstvenik u Bobronariumu. „Tih godina su ubijene mnoge vrste životinja, a dabrovi su gotovo dovedeni do izumiranja.“

Velik uspjeh ostvaren je već 1934. godine kada su u ovoj ustanovi na svijet došli prvi dabrovi, odakle prema Lavrovu potječe više od polovice današnje populacije dabrova u Rusiji. Određeni broj jedinki pušta se u divljinu u parovima, a ove monogamne životinje poznate su po tome što svoj cijeli životni vijek provedu s jednim partnerom.

Dabrovi su u Hrvatskoj nestali krajem 19. stoljeća, ali su nizom aktivnosti vraćeni u razdoblju od 1996. do 1998. godine u okviru projekta „Dabar u Hrvatskoj“.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

Povratak dabrova potvrđuje očuvanu kvalitetu vode rijeke Kupe

U gorskokotarskom mjestu Kočičin uočeno je nekoliko izglodanih debala spremnih za „pad“ u rijeku što potvrđuje povratak dabrova, kao i čistoću te zdrav vodotok rijeke Kupe na goranskom području, javlja Novi list.

Samo pet zemalja kontrolira više od 70 % preostale divljine

Sto godina ranije, samo se 15 % Zemljine površine koristilo u svrhu poljoprivredne i stočarske proizvodnje, a danas je više od 77 % zemljišta (isključujući Antarktiku) i 87 % oceanske površine promijenjeno izravnim učincima ljudskih aktivnosti, na što upućuje novoobjavljena globalna geografska karta „netaknutih“ ekosustava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER