Crvena zastava na dubrovačkoj plaži, more u Iki izvrsne kakvoće

Dobiveni rezultati ispitivanja kakvoće mora u Dubrovniku i Iki

S obzirom na onečišćenje mora fekalnim vodama iz sustava odvodnje, na plaži dubrovačkog Hotela Libertas Rixos ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavijesti. Na sjevernom Jadranu, točnije u mjestu Ika kraj Opatije, more je pak izvrsne kakvoće.

Temeljem dojave o iznenadnom onečišćenju mora dana 5. srpnja, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovao je more na plaži Hotela Libertas Rixos te je ustanovljeno da ne udovoljava uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje NN (73/08). Do onečišćenja mora došlo je zbog prekida rada crpne stanice javne odvodnje Libertas uslijed nestanka napajanja električnom energijom, a kvar je uskoro otklonjen. Na plaži je istaknuta crvena zastava upozorenja, a uzorkovanje će se vršiti do prestanka onečišćenja.

Grad Opatija obavijestio je građanstvo kako je more na kupalištima u Iki kraj Opatije izvrsne kakvoće unatoč dojavama kupača o pojavama vidljivog onečišćenja mora u obliku pjene. To potvrđuju posljednji rezultati ispitivanja kakvoće mora uzorkovanog dana 2. srpnja koje je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije – Ispostava Opatija. Uzorkovana su četiri uzorka, a osim njihovih mikrobioloških rezultata u tablici su navedeni i rezultati kakvoće mora uzorkovani dan ranije (1. srpnja) u redovitom monitoringu.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Mjehurićima protiv plastičnog otpada

Barijera amsterdamske startup tvrtke The Great Bubble Barrier mogla bi pomoći pri zaustavljanju otjecanja plastičnog otpada s kopna u more

Opatija je s 9.679 kuna po stanovniku na visokom četvrtom mjestu po visini proračunskih prihoda

Analiza izvršenja proračuna za 2016. pokazuje da su prihodi gradova porasli za pet posto u odnosu na godinu ranije te da najveće prihode i dalje ostvaruju primorski gradovi. Najveći prihodi ostvareni su u Novalji, Novigradu i Umagu, Opatija je na četvrtom mjestu, a za njom slijede Rovinj, Hvar, Cres, Poreč i Krk, javlja portal Gradonačelnik.hr.

More nam vraća naše smeće

Prizori naplavljenog smeća po jadranskoj obali nipošto nisu rijetkost u hladnijim dijelovima godine. Intenzivna cirkulacija jačih vjetrova i morskih struja neizbježno okuplja kojekakve otpatke u velike pučinske nakupine i zatim ih tjera prema kopnu. Ipak, ono što je prošli tjedan s južinom zadesilo Dubrovnik, naročito gradsku luku u Starom gradu – Porat – svojim proporcijama je iznenadilo sve.

Najava tribine „Opatijci, što ćemo s otpadom?“

Udruga Žmergo u ponedjeljak, dana 30. listopada, organizira javnu tribinu  „Opatijci, što ćemo s otpadom?“, koja će se održati u Villi Antonio, Vladimira Nazora 2 s početkom u 18 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER