Zero Waste Izazov – Zeleni Brač

Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču

Bračani se pozivaju da se pridruže Zero Waste pokretu i sudjeluju u jednomjesečnom izazovu reduciranja otpada koji se odvija u sklopu projekta „Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču“. Projekt zajednički provode Grad Supetar i sve općine na otoku Braču.

Projekt „Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču”, nastavak je uspješne suradnje Grada Supetra i svih bračkih općina u području održivog i odgovornog gospodarenja otpadom na otoku Braču. Ovim projektom provode se aktivnosti koje na prikladan način dopiru do svih ciljanih skupina, informiraju ih i educiraju o poželjnim životnim navikama u kontekstu proizvodnje i zbrinjavanja otpada te dugoročno mijenjanju način na koji se otpad percipira. Projektom se informiraju, educiraju i motiviraju Bračani svih dobnih skupina o odgovornom gospodarenju otpadom na otoku Braču s ciljem smanjenja količine proizvedenog i povećanja količine recikliranog otpada, ali i usvajanja pozitivnih životnih navika.

Bračani su tako donijeli odluku da će srpanj 2019. na cijelom otoku obilježiti kao zero waste mjesec i to zbog toga što se u ljetnim mjesecima, tijekom glavne turističke sezone i znatnog povećanja broja turista, proizvodi i najviše otpada. Otočani se stoga pozivaju na sudjelovanje u ovom jednomjesečnom izazovu te svakodnevno prate objave na stranici Zeleni Brač i primjenjuju ukupno 31 savjet – svaki za jedan dan u mjesecu, koji će se na stranici podijeliti tijekom srpnja.

Ispod svake objave na navedenoj Facebook stranici otočani se pozivaju da objavljuju svoje fotografije kojima će pokazati kako su primijenili savjet tog dana. Stanovnici Brača time imaju priliku pokazati kako se brinu za zaštitu okoliša i kako rade na smanjenju otpada, a tako mogu postati dobar primjer i drugim otocima, ali i stanovnicima i lokalnim samoupravama diljem Hrvatske.

Izazov ne bi bio pravi izazov bez nagrade za osobu koja ga uspije dovršiti, a pobjednica ili pobjednik će se izabrati temeljem najviše objavljenih fotografija, odnosno primjene najvećeg broja dnevnih savjeta i dobiti Zero waste starter kit! Bračani, što još čekate?

Više informacija o ovom izazovu potražite na Facebook događaju i stranici Zeleni Brač.

  • Ekovjesnik

 

Ova kampanja financirana je sredstvima Europske Unije, putem Kohezijskog fonda i Programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.–2020., Zaštita okoliša i održivost resursa, u sklopu projekta “Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču” čija je ukupna vrijednost 299.490,00 kn. Projekt zajednički provode sve bračke općine i Grad Supetar.

VEZANE VIJESTI

Zadar više nije lijep jer nije ni čist!

Moto „Zadar je lijep koliko je čist“ zadarske komunalne tvrtke Čistoća očito više  nije na snazi. Građani prigovaraju, Čistoća preuzima dio odgovornosti, a istina je vjerojatno negdje u sredini. Portal 057info.hr objavio je fotografije koje na najbolji način svjedoče o stanju ulica u zadarskoj povijesnoj jezgri.

Supetar: Za uspjeh refereduma bilo je potrebno još samo 137 birača

Ranije ove godine gradonačelnica Ivana Marković oštro se usprotivila Odluci Ministarstva okoliša o zatvaranju deponija Košer i prihvaćanju otpada s cijelog otoka Brača na supetarskom deponiju Kupinovica, a Gradsko vijeće Grada Supetra donijelo je potom odluku o raspisivanju lokalnog referenduma.

Referednum protiv bračkog smeća održava se 9. lipnja

Odlukom o raspisivanju lokalnog referenduma od 7. svibnja 2019. godine Gradsko vijeće Grada Supetra omogućilo je građanima Supetra da se na najdemokratskiji mogući način izjasne o tome žele li da odlagalište otpada Kupinovica u vlasništvu grada Supetra, postane odlagalište otpada ostalih jedinica lokalne samouprave na Braču.

Supetar ne želi primati smeće cijelog otoka Brača

Gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković oštro se usprotivila Odluci Ministarstva okoliša o zatvaranju deponija „Košer” i prihvaćanju otpada svih jedinica lokalne samouprave na otoku Braču na supetarski gradski deponij „Kupinovica”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER