Ljetna škola robotike

Na FKIT-u od 8.-10. srpnja 2019.

Projekt pod nazivom „Ljetna škola robotike“ održat će se u organizaciji Studentske sekcije Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa od 8.7. do 10.7.2019.

Predavači s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i gosti predavači iz industrije prvog će dana održati usmena predavanja kako bi se sudionike uvelo u svijet robotike i uputilo u njezinu primjenu u industriji. Drugog dana škole sudionici će se upoznati s materijalima za izradu dijelova robota, programom za 3D modeliranje te aditivnom tehnologijom i 3D ispisom. Također, sudionici će sklapati jednostavne mBot robote ustupljene od Instituta za razvoj i inovativnost mladih te se upoznati s programiranjem funkcija robota.

Naposljetku, trećeg dana škole, sudionici će biti podijeljeni u timove te će sudjelovati u mini-natjecanju u kojem će pokušati primijeniti stečena znanja.

Prijaviti se mogu svi zainteresirani studenti preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu s naglaskom na fakultete STEM područja.

Sudjelovanje je besplatno, a broj mjesta je ograničen. Prijave su moguće putem ove poveznice.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Protiv klimatskih promjena borimo se i na sudoperu

Prema istraživačima sa Sveučilišta u Michiganu, ručnim pranjem posuđa u sudoperu s dva korita stvaramo manje emisije stakleničkih plinova, čime je pranje natapanjem i ribanjem u toploj te ispiranjem u hladnoj vodi daleko „zelenije“ od korištenja perilice posuđa.

CRES - Congress of Renewable Energy Sources

Kongres o obnovljivim izvorima energije održat će se od 8.-9. prosinca 2018. godine u prostorijama Fizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Nanotehnologija u rješavanju problematike obrade voda

Bili smo na obrani doktorskog rada asistenta Marina Kovačića na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Doktorski rad pod naslovom „Razgradnja farmaceutika u vodi uz nove nanokompozitne fotokatalizatore aktivirane sunčevim zračenjem“ napisao je u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost. S novim doktorom znanosti kasnije smo i osobno popričali o njegovom radu aktualne tematike iz područja zaštite okoliša.

Značaj integriranog gospodarenja otpadom za održivi razvoj i cirkularnu ekonomiju

Zbog poražavajuće statistike prema kojoj se u Hrvatskoj po glavi stanovnika godišnje proizvodi 403 kg otpada, a na odlagalištima završi 78 % otpada uz vrlo nizak udio recikliranog i kompostiranog otpada od tek 21 %, Studentska sekcija Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa je povodom Dana planeta Zemlje u sklopu projekta „Daj PET za naš planet!“ organizirala predavanje o značaju integriranog gospodarenja otpadom za održivi razvoj i cirkularnu ekonomiju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER