Zanimljiva fasada studentskog doma u Marseilleu

Narančaste, žute i zlatne nijanse sjenila svake su večeri u savršenom skladu s toplim bojama zalaska sunca

Zgrada sadašnjeg studentskog doma Kley izgrađena je 1960-ih godina uz samu autocestu. Zahvaljujući svojoj novoj fasadi, kao i položaju te povezanosti s protokom automobila, obilježava ulaz u Marseille te vozačima nudi uistinu fantastične prizore, ovisno o njihovom smjeru kretanja, brzini i položaju na cesti.

Zapadna fasada nekadašnje uredske zgrade prekrivena je s više od 5.000 aluminijskih sjenila u obliku ribljih ljuski, raspoređenih pod različitih kutovima i postavljenih na način da prikazuju valovite oblike i kretanje zraka uzrokovano prolaskom vozila. Fasada zgrade se tako neprestano mijenja zajedno s kretanjem automobila i položajem Sunca, a narančaste, žute i zlatne nijanse sjenila svake su večeri u savršenom skladu s toplim bojama njegovog zalaska. Tako je na najbolji način iskorištena sunčeva svjetlost, kojom obiluje ovaj mediteranski grad, a nova fasada zgradi daje snažan i prepoznatljiv identitet.

  • © We Are Contents / Tangram Architectes

  • © We Are Contents / Tangram Architectes

Osim estetske, sjenila imaju i svoju zaštitnu funkciju jer štite od izravne sunčeve svjetlosti, sprječavaju pregrijavanje i odbljesak bez smanjenja prirodnog osvjetljenja interijera.

 

  • © We Are Contents / Tangram Architectes

Osim same fasade, obnovljen je i dograđen glavni ulaz u zgradu kako bi se pojednostavio i olakšao pristup stanarima. Ulazni prostor je prostran te putem dvije vertikalne komunikacije omogućuje pristup gornjim katovima. U prizemlju se nalaze zajednički prostori - dnevni boravak i sala za doručak, prirodno osvijetljeni zahvaljujući velikim prozorima kroz koje se pruža pogled na unutarnje dvorište i terasu.

  • © We Are Contents / Tangram Architectes

Obnovu studentskog doma Kley Marseille projektirala je lokalna tvrtka Tangram Architectes, koja je za nju ranije ovog mjeseca dobila nagradu Facades2Build Awards u kategoriji stambenih zgrada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Središte Marseillea postaje velika pješačka zona

Marseille je kao Europska prijestolnica kulture 2013. godine doživio veliku transformaciju od zapuštenog lučkog grada u euromediteransku kulturnu metropolu. Najveći preobražaj vidljiv je oko područja središnje stare luke Vieux Port, ali i u novoj poslovnoj četvrti Euroméditerranée, koja se kao najveći projekt urbane obnove u ovom dijelu Europe razvija duž lučke obale grada. Preobražaj grada sada se nastavlja uređenjem velike pješačke zone i sadnjom nekoliko stotina novih stabala.

Pariz će uskoro dobiti svoj prvi ekološki bazen

Budući prvi ekološki bazen u Parizu gradit će se u istočnoj suvremenoj četvrti Python-Duvernois, u blizini Porte de Bagnolet, u dvadesetom okrugu francuskog glavnog grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER