Indonezija u SAD vratila pet kontejnera s lažno deklariranim otpadom

Indonezija, kao i ostale zemlje jugoistočne Azije, odbija postati odlagalište otpada

Nakon kineskog uvođenja zabrane uvoza plastičnog otpada, izvoznici reciklabilne plastike preorijentirali su se na druge zemlje jugoistočne Azije koje su svojim mjerama uskoro ograničile uvoz plastičnog otpada. Sljedeća žrtva postala je Indonezija, no i ta zemlja odbija postati odlagalište otpada bogatih zemalja. Krajem prošlog tjedna visoki indonezijski dužnosnik izjavio je kako je pet kontejnera s otpadom vraćeno natrag u SAD.

Prema carinskim deklaracijama, kontejneri s otpadom iz SAD-a trebali su sadržavati samo papirni otpad, no zapravo su bili ispunjeni plastičnim bocama i ostalim plastičnim otpadom te pelenama, izjavio je za AFP Sayid Muhadhar, visoki dužnosnik u indonezijskom ministarstvu zaštite okoliša.

Pet kontejnera u vlasništvu jedne kanadske tvrtke isporučeno je krajem ožujka iz američkog grada Seattlea u Surabayu, drugi po veličini indonezijski grad na otoku Javi. Indonezija trenutno ispituje još nekoliko drugih kontejnera u glavnom i najvećem indonezijskom gradu Jakarti te luci Batam na Sumatri.

Kina je do prošle godine prihvaćala plastični otpad iz cijelog svijeta, a nekoliko zemalja jugoistočne Azije poput Tajlanda, Malezije i Vijetnama, na koje su se potom preorijentirali izvoznici reciklabilne plastike, također su ubrzo ograničile uvoz otpada. Ipak, velike količine otpada otpremljene su u Indoneziju te, u manjoj mjeri, na Filipine.

Krajem mjeseca svibnja Filipini su u Kanadu vratili tone otpada koje su dopremljene prije nekoliko godina, što je izazvalo žestok spor između ove dvije zemlje. Također, Malezija je prošlog mjeseca objavila kako će vratiti stotine tona kontaminiranog plastičnog otpada zemljama koje su ga otpremile.

Prema podacima Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), svake se godine globalno proizvodi oko 300 milijuna tona plastike, a većina odbačena završava na odlagalištima ili u morima.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

SAD na vrhu popisa zemalja koje potiču krizu otpada

U usporedbi s ostatkom svijeta, posebice drugim razvijenim zemljama, SAD se jednostavno ne može pohvaliti svojim količinama otpada i stopom njegovog recikliranja. Iako stanovništvo SAD-a čini samo četiri posto ukupne svjetske populacije, ova zemlja proizvodi 12 posto ukupnog svjetskog otpada ili 239 milijuna tona godišnje.

Zašto je onečišćenje plastikom pitanje međunarodnog prava zaštite okoliša?

Izvještaj „Zajednice na prednjim linijama globalne krize plastičnog otpada“ nastao je u suradnji organizacije Greenpeace istočne Azije i Svjetskog saveza za alternativu spalionicama (GAIA) te daje detaljan opis tijeka „reciklabilne“ plastike diljem svijeta i njezinog utjecaja na ljude. U izvještaju se navode tri razloga zbog kojih globalna kriza plastičnog otpada predstavlja pitanje međunarodnog prava zaštite okoliša.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača plastičnog otpada bori se za čišći okoliš

Temeljem prošlogodišnjeg izvještaja Global brand audit report 2018, organizacija Greenpeace i pokret Break Free From Plastic otkrili su najveće svjetske proizvođače plastičnog otpada. Za 14 % brendiranog plastičnog otpada odgovorna su tri multinacionalna giganta – Coca-Cola, PepsiCo i Nestlé. Potonja je kao najveća svjetska prehrambena kompanija danas pustila u rad Institut za ambalažu i pakiranje te najavila ubrzavanje aktivnosti za postizanje nulte stope emisija stakleničkih plinova do 2050. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER