Materijal za toplinsku izolaciju inspiriran krznom polarnog medvjeda

Izolacija napravljena po uzoru na krzno polarnog medvjeda bolja je čak od pravog krzna

Materijal za toplinsku izolaciju inspiriran krznom polarnog medvjeda Znanstvenici se već godinama oduševljavaju kvalitetom krzna polarnog medvjeda te ističu kako bi mogla poslužiti kao inspiracija za izradu materijala koji zadržavaju toplinu. Kineski istraživači nedavno su razvili tvar koja navodno nadmašuje kvalitetu pravog krzna polarnog medvjeda.

Jedna od velikih tajni krzna polarnog medvjeda leži u činjenici da je svaka dlaka šuplja! Ovo svojstvo smanjuje njihovu toplinsku vodljivost što sprječava gubitak topline iz njihovog tijela. Također, dlake polarnog medvjeda odlikuju se visokom elastičnošću što im omogućuje istezanje te sprječavanje lomljenja, a osim toga odbijaju i vodu.

Tim istraživača sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini je oponašao navedena svojstva i to korištenjem malih žica napravljenih od kemijskog elementa telurija. Nakon što su ih obložili slojem ugljika, te sitne nanožice otopljene su kemijskim procesom, a kao rezultat dobiveni su milijuni šupljih cjevčica od ugljika nalik na dlake polarnog medvjeda.

Te cjevčice zatim su spojene u oblik izgleda špageta, čime su formirane male kocke izolacijskog aerogela. Kada su ga testirali, aerogel je bio i lakši i otporniji na protok topline nego drugi izolacijski materijali. Također je bio jako hidrofoban (odbijao je vodu) te su cijevi bile rastezljivije od dlake pravog polarnog medvjeda.

>>> Slika prikazuje elektronsku mikroskopiju šuplje cjevčice od ugljika nalik na dlaku polarnog medvjeda >>> Autor: Hui-Juan Zhan

„Dlaka polarnog medvjeda razvila se uslijed procesa evolucije kako bi se spriječio gubitak topline u hladnim i vlažnim uvjetima što ju čini pogodnim modelom za sintetski izolator topline“, rekao je profesor Shu-Hong Yu, koautor rada o istraživanju, objavljenog u časopisu Chem. „Pravljenjem cijevnog aerogela od ugljičnih cjevčica možemo dizajnirati analogni elastični i laki materijal koji će zadržavati toplinu bez da će se znatno razgraditi tijekom svog životnog vijeka.“

Nedostatak ovog postupka je taj što je telurij nažalost jako rijedak i skup element što ograničava komercijalnu dostupnost ove tehnologije u sadašnjem obliku. Imajući to na umu, znanstvenici trenutno pokušavaju prilagoditi žice koje će napraviti od drugih, jeftinijih elemenata.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prvi aerogel napravljen od otpadnih plastičnih boca

Istraživači sa Sveučilišta u Singapuru nedavno su razvili aerogel – materijal iznimno niske gustoće, svojstava povoljnih za primjenu u različitim industrijama – dobiven iz plastičnih PET boca.

Topljenje leda na Arktiku ugrožava polarne medvjede

Nedavno objavljena dirljiva snimka koja prikazuje izgladnjelog polarnog medvjeda u bezuspješnoj potrazi za hranom, mnoge je rastužila, ali i razbjesnila brojne aktiviste na društvenim mrežama. Umirući polarni medvjed postao je tako prava slika klimatskih promjena koja će, nadamo se, podići svijest o velikim ekološkim katastrofama koje se oko nas događaju, nažalost s pogubnim posljedicama na uvjete života biljnog i životinjskog svijeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER