Prvi aerogel napravljen od otpadnih plastičnih boca

Lagan, fleksibilan, izdržljiv te dobiven na ekološki prihvatljiv način!

Istraživači sa Sveučilišta u Singapuru nedavno su razvili aerogel – materijal iznimno niske gustoće, svojstava povoljnih za primjenu u različitim industrijama – dobiven iz plastičnih PET boca. Tako dobiveni materijal pogodan je, između ostalog, za izradu izolacijskog sloja vatrogasnih odijela zbog dobre izdržljivosti i postojanosti pri vrlo visokim temperaturama. Potencijalnih primjena ovako dobivenog aerogela još je mnogo, a istraživači se nadaju njegovoj skoroj komercijalizaciji.

Istraživački tim - slijeva nadesno: Duyen Khac Le, student završne godine studija strojarstva Ryan Leung, Prof. Nhan, Izv. Prof. Duong i dr. Wendy Zhang / Fotografija: Nacionalno sveučilište u Singapuru

Novi način recikliranja PET boca!

Boce gaziranih pića jedan su od najčešćih tipova plastičnog otpada, stoga, što je više pronađenih načina za njihovo recikliranje, tim bolje. Vođeni tom mišlju, istraživači s državnog Sveučilišta Singapur (National University of Singapore, u daljnjem tekstu NUS) razvili su jeftinu metodu pretvorbe takvih otpadnih boca u vrlo koristan aerogel. Njihovo istraživanje nedavno je objavljeno u časopisu Colloids and Surfaces A.

Vođen docentom Hai Minh Duongom i profesorom Nhan Phan-Thienom, tim NUS-a je započeo svoje istraživanje s bocama od danas najčešće korištenog polimera – polietilen tereftalata (u daljnjem tekstu PET). PET je prvo otopljen na vlakna, koja su zatim obložena silicijem. Nakon toga, proizvodni proces postaje poprilično složen, no on u osnovi uključuje kemijsko tretiranje vlakana tako da ona prvo nabubre, a zatim ih se isuši.

Dobiven je lagan, porozan, fleksibilan i izdržljiv aerogel, prvi materijal takve vrste na svijetu proizveden od PET-a koji ima mnogo potencijalnih primjena.

Aerogel se može koristiti u maskama za lice koje filtriraju čestice prašine i ugljični dioksid / Fotografija: Nacionalno sveučilište u Singapuru

Promjenama u premazu do raznih primjena   

Ako se ovakav materijal obloži s različitim spojevima koji sadrže metilnu skupinu, on može apsorbirati izlivenu naftu do sedam puta učinkovitije od ostalih komercijalno dostupnih sorpcijskih materijala. Također se može koristiti kao toplinska ili zvučna izolacija građevina, ili, pri premazivanju sa spojevima koji sadrže amino skupinu, kao filtar za odvajanje čestica prašine i ugljikovog dioksida u višekratnim medicinskim maskama za lice ili zaštitu dišnih puteva. Nadalje, istraživači su dodatno istražili površinske modifikacije koje bi ovakvom materijalu omogućile „hvatanje“ toksičnih plinova kao što je ugljikov monoksid.

Možda bi najbolja primjena ovakvog materijala bila kao izolacijski materijal u vatrogasnim odjelima. Kada se materijal obložio s kemikalijama za inhibiciju gorenja, izdržao je temperature od do 620 stupnjeva Celzijevih (1,148 stupnjeva Fahrenheita). Ovako dobiveni aerogel teži samo oko deset posto težine trenutno korištenog materijala za zaštitu od gorenja u vatrogasnim odjelima te je mekši i fleksibilniji.

NUS je patentirao tehnologiju i trenutno je u potrazi za industrijskim partnerima koji će im pomoći u njezinoj komercijalizaciji.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novim pakiranjem do smanjenja bacanja hrane

Iako mnogi potrošači bacaju mlijeko i ostale mliječne proizvode nakon što im istekne datum roka trajanja, točnije oznaka „upotrijebiti do”, činjenica je da će se mlijeko najvjerojatnije moći konzumirati još nekoliko dana. Kako bi se smanjile količine takvog otpada te utjecalo na smanjenje bacanja hrane koja je još uvijek ispravna za konzumaciju, znanstvenici sa Sveučilišta Cornell dizajnirali su „pametan“ karton.

Mikroplastika prvi put otkrivena u ljudskoj stolici!

Prema novom istraživanju, čestice mikroplastike su po prvi put pronađene u ljudskoj stolici, što još jednom upućuje na opasnost širenja tih sitnih čestica u hranidbenom lancu.

Neodoljive LEGO kocke odsad će biti i ekološki prihvatljive

Danski proizvođač igračaka LEGO svjestan je potrebe zadovoljavanja rastućih zahtjeva suvremenog potrošača, novih zahtjeva kvalitete i pouzdanosti, ali i ekološke prihvatljivosti. Budući da su kocke plastične, utjecaj njihove proizvodnje i odlaganja ima značajan utjecaj na okoliš. Sve to potaknulo je menadžment kompanije na ispitivanje novih metoda dobivanja jednako kvalitetnog materijala za kocke, ali s manjim utjecajem na okoliš, kako same metode proizvodnje tako i krajnjeg proizvoda.

Novo otkriće: Plastika pri izlaganju Suncu emitira metan!

Plastičnog otpada svakim danom sve je više, a smanjenjenje u proizvodnji i potrošnji plastike je zanemarivo malo. Svi već dobro poznati problemi vezani uz onečišćenje plastikom poprimili su novu negativnu sliku usljed nenadanog otkrića da plastični otpad u okolišu izravno doprinosi razini metana u atmosferi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER