Novu biorazgradivu prirodnu plastiku sigurno jedu čak i ribe

Održiva ambalaža

Iz dizajnerskog studija Crafting Plastics Studio stiže nova inovacija u obliku kompostne ili razgradive biolastike izrađene od kukuruznog škroba, šećera i otpadnog ulja za kuhanje, koja bi mogla zamijeniti sva konvencionalna pakiranja koja danas poznajemo.

Neograničena upotreba

Tijekom London Design Festivala predstavljena je nova vrsta bioplastike – Nuatan, koju karakteriziraju svojstva veće izdržljivosti od prethodnih bioplastika i bezopasne razgradnje prilikom kompostiranja ili gutanja.

Dizajnerica Vlasta Kubušová iz studija Crafting Plastics izjavila je da se materijal, nakon što dobije certifikat o sigurnosti hrane, može koristiti za pakiranje hrane i pića, što znači da bi njegova upotreba mogla biti gotovo neograničena i da bi mogao zamijeniti svu ambalažu koju danas poznajemo.

Razvoj Nuatana rezultat je šestogodišnjeg istraživanja provedenog na Slovačkom tehnološkom sveučilištu u Bratislavi, a po sastavu je mješavina dvaju različitih vrsta polimera: polilaktida (PLA), prirodne plastike napravljene od kukuruznog škroba i polihidroksi butirata (PHB), načinjenog od kukuruznog škroba koji je metaboliziran mikroorganizmima.

Nuatan je predsatvljen na London Design Festivalu / Fotografija: dezeen.com

Potpuno biorazgradiva

Za izradu novog materijala koji se kasnije može injekcijski prešati, 3D printati i oblikovati kao tradicionalna plastika, potrebno je pomiješati dva osnovna sastojka (PLA i PHB) prema patentiranom receptu. Dizajneri tvrde da materijal može izdržati temperature preko 100 stupnjeva Celzijevih bez promjene svojstava, a vijek trajanja mu je do 15 godina.

„Po prvi puta se potpuno biorazgradivi materijal prirodnog porijekla može smatrati konkurentnim u smislu svojstava i procesiranja“, navode njegovi dizajneri.

Nuatan bi se mogao koristiti za zamjenu svih jednokratnih plastičnih proizvoda kao što su boce za vodu, vrećice i slamke – svi oni proizvodi koji već duže vremena privlače negativnu pozornost zbog svog utjecaja na okoliš.

Nuatan je siguran i za ribe te se nakon konzumacije razgrađuje u njihovim tijelima / Fotografija: dezeen.com

Nuatan jedu čak i ribe

Za razliku od plastike izrađene od sirovina na bazi ugljika, Nuatan je biokompatibilan, što znači da u dodiru sa živim tkivom ne izaziva oštećenje tkiva ili alergijske reakcije organizma, bezopasan je te se razgrađuje u ljudskom ili životinjskom tijelu. Nuatan jedu čak i ribe te se nakon njegove konzumacije razgrađuje u njihovim tijelima. Također, biološki se razgrađuje i u industrijskim kompostanama.

Prvotno, Nuatan je korišten za izradu luksuznih proizvoda na koje manje utječu troškovi sirovina, poput zanimljive kolekcije naočala koju je Studio izradio prije dvije godine. Sada, njegovi tvorci žele razviti širok raspon industrijskih proizvoda i tvrde da se Nuatan može koristiti za sve osim za najzahtjevnije namjene, kao što su vanjski dijelovi automobila.

Međutim, šira upotreba Nuatana će pričekati sve dok ne padnu troškovi njegove proizvodnje. Dizajneri stoga traže partnere kako mi pomogli u razvoju novih proizvoda kako bi povećali potražnju, za što se nadaju da će dovesti do smanjenja cijena.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novim pakiranjem do smanjenja bacanja hrane

Iako mnogi potrošači bacaju mlijeko i ostale mliječne proizvode nakon što im istekne datum roka trajanja, točnije oznaka „upotrijebiti do”, činjenica je da će se mlijeko najvjerojatnije moći konzumirati još nekoliko dana. Kako bi se smanjile količine takvog otpada te utjecalo na smanjenje bacanja hrane koja je još uvijek ispravna za konzumaciju, znanstvenici sa Sveučilišta Cornell dizajnirali su „pametan“ karton.

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

Nove Reebok tenisice od pamuka i kukuruza

Svjetski poznati proizvođač sportske opreme Reebok proizveo je biorazgradive tenisice na bazi biljnih materijala poput pamuka i kukuruza. Inovacija je uspješno plasirana na tržište, a prva isporuka već je rasprodana.   

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER