Novi solarni park će po završetku projekta imati 600 solarnih panela

Toplinska energija za preko 2.000 stanova u Borovu naselju dobivat će se zahvaljujući sunčevoj svjetlosti

Stanovnici stambenih objekata vukovarske četvrti Borovo naselje dobivat će toplu vodu i toplinsku energiju zahvaljujući instaliranom solarnom parku koji će energijom snabdijevati centralni toplinski sustav.

„Opskrba energijom iz sunčeve svjetlosti reducirati će troškove jer će samim time doći do smanjenja potrošnje plina, a u konačnici će se odraziti i na račune za grijanje i pripremu tople vode koje dobivaju naši stanari", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te istaknuo kako je cilj građanima Vukovara osigurati što povoljnije troškove života.

Tvrtka Tehnostan je uz druge već provedene projekte u ovaj solarni park investirala milijun kuna.

„Pratit ćemo projekte i iskoristiti svaku mogućnost povlačenja sredstava putem fondova Europske unije kako bismo u Vukovar privukli dodatna", dodao je gradonačelnik Penava te podsjetio kako već neko vrijeme tim stručnjaka radi na istraživanju geotermalnih potencijala na području grada Vukovara. „Ukoliko studije pokažu povoljne pokazatelje, svakako je za očekivati da ćemo se u budućnosti posvetiti i geotermalnim izvorima te troškove grijanja svesti na minimum.“

Direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak naglasio je kako su pripreme ovog projekta započele u studenom 2018. godine. Planira se da će u potpunosti biti dovršen do rujna 2021. godine, a do tada će se solarne ploče etapno puštati u pogon.

„S obzirom da će se gradnja solarnog parka graditi etapno, ove godine je predviđeno postavljanje 160 solarnih ploča, a očekujemo da će završnom fazom na ovom mjestu biti oko 600 solarnih ploča", kazao je Lovrenščak te dodao kako je ovo prva solarna kotlovnica na području Republike Hrvatske koja će s jednog mjesta napajati preko 2.000 stanova.

Po završetku projekta i postavljanja svih 600 solarnih panela, pri punoj osunčanosti očekuje se 900 kW snage. Osim toga, u planu je postavljanje i dizalice topline unutar toplane s 300 kW te dodatnih 75 kW fotonaponskih ploča koje će se postaviti na krov toplane kojom će se proizvoditi preko 80 % električne energije za pogon kotlova i cirkulacijskih pumpi.

Grad Vukovar / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

IRENA: Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018.

Obnovljivi izvori energije postaju sve konkurentniji način zadovoljavanja novih potreba za električnom energijom. Opsežno izvješće o troškovima „obnovljivaca“ Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ističe najnovije trendove za svaku od glavnih tehnologija obnovljivih izvora energije.

Danas je Svjetski dan obnovljivih izvora energije

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER