Zadar je započeo s odvojenim prikupljanjem biootpada

Prvi spremnici za biootpad stigli su i u dvorišta stambenih zgrada u Zadru

Krajem svibnja zadarska Čistoća podijelila je prve spremnike za biorazgradivi otpad vlasnicima obiteljskih kuća, a prije dva dana započela je s podjelom zajedničkih spremnika za korisnike u stambenim zgradama na Bilom Brigu. Planira se postavljanje oko pet stotina smeđih spremnika, a uskoro će ih dobiti i sve ostale gradske četvrti.

Spremnici za biootpad postavljaju se pored zelenih kontejnera za miješani komunalni otpad u dvorištima stambenih zgrada. Djelatnici Čistoće će u njih postavljati vrećice kako bi se osigurala njihova čistoća i urednost, a građani se mole da biootpad skupljaju u svojim kućanstvima te da ga u novinskom papiru bacaju u smeđe spremnike.

Foto: Čistoća Zadar

U zadarskoj Čistoći procjenjuju da biootpad čini oko 15 % otpada prosječnog kućanstva, a njegovim odvojenim prikupljanjem povećat će se stopa odvajanja otpada. Građani se stoga pozivaju da razdvajaju otpad i koriste nove smeđe spremnike jer će time utjecati na smanjenje računa kada Čistoća prijeđe na primjenu varijabilnog cjenika svojih usluga.

Podsjetimo, u smeđe spremenike za biootpad odlažu se ostaci voća i povrća, pokošena trava i korov, ljuske jaja, talog kave i čaja, ostaci biljaka i cvijeća, usitnjeno suho granje i lišće te piljevina.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pulski projekt „RAZMISLI, ODVOJI, ŠTEDI!“

Provedbom projekta se građanima Pule-Pola prenose  ključne poruke kojima se upoznaju s važnostima i koristima održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta.

Irski primjer poticanja kućnog kompostiranja

Prema nedavnom izvještaju irske udruge za kompostiranje Cré, program edukacije stanovništva i poticanja odvojenog sakupljanja kućnog biootpada u gradu Sligo, više je nego udvostručio količinu i kvalitetu komposta dobivenog od biootpada, a utjecao je i na pravilno prikupljanje otpada.

Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER