Zadar je započeo s odvojenim prikupljanjem biootpada

Prvi spremnici za biootpad stigli su i u dvorišta stambenih zgrada u Zadru

Krajem svibnja zadarska Čistoća podijelila je prve spremnike za biorazgradivi otpad vlasnicima obiteljskih kuća, a prije dva dana započela je s podjelom zajedničkih spremnika za korisnike u stambenim zgradama na Bilom Brigu. Planira se postavljanje oko pet stotina smeđih spremnika, a uskoro će ih dobiti i sve ostale gradske četvrti.

Spremnici za biootpad postavljaju se pored zelenih kontejnera za miješani komunalni otpad u dvorištima stambenih zgrada. Djelatnici Čistoće će u njih postavljati vrećice kako bi se osigurala njihova čistoća i urednost, a građani se mole da biootpad skupljaju u svojim kućanstvima te da ga u novinskom papiru bacaju u smeđe spremnike.

Foto: Čistoća Zadar

U zadarskoj Čistoći procjenjuju da biootpad čini oko 15 % otpada prosječnog kućanstva, a njegovim odvojenim prikupljanjem povećat će se stopa odvajanja otpada. Građani se stoga pozivaju da razdvajaju otpad i koriste nove smeđe spremnike jer će time utjecati na smanjenje računa kada Čistoća prijeđe na primjenu varijabilnog cjenika svojih usluga.

Podsjetimo, u smeđe spremenike za biootpad odlažu se ostaci voća i povrća, pokošena trava i korov, ljuske jaja, talog kave i čaja, ostaci biljaka i cvijeća, usitnjeno suho granje i lišće te piljevina.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nakon što je ostao bez posla ovaj čovjek čisti rijeke

Gaspard Forest, bivši drvosječa iz Grenoblea, morao je napustiti svoj posao zbog ozbiljne ozljede. Od tada volontira i provodi dane sakupljajući smeće u rijeci Isère i potocima u okolici svog grada.

Irski primjer poticanja kućnog kompostiranja

Prema nedavnom izvještaju irske udruge za kompostiranje Cré, program edukacije stanovništva i poticanja odvojenog sakupljanja kućnog biootpada u gradu Sligo, više je nego udvostručio količinu i kvalitetu komposta dobivenog od biootpada, a utjecao je i na pravilno prikupljanje otpada.

Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER